3.7 C
Bucharest
Tuesday, 28 November 2023
HomeSpecialFT: Problemele politice ale lui Traian Băsescu nu se vor încheia cu...

FT: Problemele politice ale lui Traian Băsescu nu se vor încheia cu instalarea Guvernului Ungureanu

Problemele politice ale preşedintelui Traian Băsescu şi aliaţilor săi din coaliţia de centru-dreapta nu se vor încheia, chiar dacă Parlamentul va aproba joi noul Guvern al lui Mihai Răzvan Ungureanu, comentează Financial Times în ediţia electronică, potrivit Mediafax.

Cu alegeri locale şi parlamentare în acest an, Băsescu şi Ungureanu vor rămâne sub o presiune intensă, în timp ce vor încerca să îşi reconstruiască popularitatea cu disperare, în paralel cu urmarea programului de austeritate angajat faţă de Fondul Monetar Internaţional (FMI), argumentează publicaţia.

Cabinetul propus este, ca şi cel dinaintea sa, format de PDL (centru) şi aliaţii săi, dar cuprinzând “feţe mai tineri decât înainte”. Dacă ideea este o echilibrare a continuităţii politicilor şi o schimbare şi întinerire a membrilor, aceasta probabil va reuşi, apreciază Financial Times.

Dar şeful SIE, în vârstă de 43 de ani, vine la şefia Guvernului cu o “experienţă politică personală redusă, însă cu un bagaj politic plin”, comentează FT. Numeroşi români sunt suspicioşi faţă de oricine are legături cu securitatea, din cauza rolului “pernicios” al fostei Securităţi comuniste în timpul dictaturii lui Nicolae Ceauşescu, explică publicaţia.

De asemenea, noul premier desemnat este un mai vechi aliat al “vicleanului” preşedinte Băsescu, un fost “veteran” PDL care ţinteşte să recâştige o parte din popularitatea fostului său partid, scrie FT. Însă, având în vedere faptul că la începutul verii sunt programate alegeri locale şi în noiembrie parlamentare, “timpul este scurt”, apreciază publicaţia, notând că PDL are o susţinere de aproximativ 20%, faţă de cele 50 de procente ale USL, aliaţa de stânga a opoziţiei.

În plus, economia nu îi va oferi preşedintelui prea mult ajutor, clătinându-se pe marginea recesiunii, în contextul unei previziuni de creştere economică în 2012 sub 1% şi riscurilor considerabile ale unor viitoare şocuri venind dinspre zona euro, cel mai mare partener comercial al României, mai apreciază Financial Times.

Cele mai citite
00:00:31

VIDEO. Copiii ținuți ostatici de Hamas se reîntâlnesc cu un câine

Copiii din familia israeliană Brodutch s-au reunit cu entuziasm cu câinele lor de familie, Rodney, luni (27 noiembrie), la o zi după ce au...

Salvaţi Copiii: 14% dintre copii recunosc că au jucat jocuri de noroc pe bani

Organizaţia "Salvaţi Copiii" cere autorităţilor, marţi, într-un comunicat de presă, măsuri urgente pentru combaterea dependenţei de jocuri de noroc la minori, în condiţiile în...
Ultima oră
Pe aceeași temă