13.4 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialFrumuseţea, dincolo de reflectoare: Cele 10 muze care au schimbat lumea artei

Frumuseţea, dincolo de reflectoare: Cele 10 muze care au schimbat lumea artei

O veche zicală spune că în spatele fiecărui bărbat puternic stă o femeie puternică, dar cel mai adesea artiştii îşi ţin femeile în lumina reflectoarelor pentru a le putea admira incontinuu. Huffington Post a realizat un clasament al muzelor marilor personalităţi din artă, femei care au dobândit faima imortalizate de iubiţii lor în pelicule, pe pânză sau in fotografii care au dat ocolul lumii.

Camille Claudel

Camille a fost amanta sculptorului Auguste Rodin şi, în acelaşi timp, cel mai bun partener în breaslă. Claudel a fost numită “o revoltă împotriva naturii. O femeie geniu.” Ea şi Rodin colaborau la foarte multe opera de artă, ceea ce a servit ca paravan pentru o aventură care a durat opt ani.Auguste Rodin nu a renunţat, însă, niciodată la soţia sa, iar Claudel a decis să pună capăt relaţiei.

Diane Keaton

Frumoasa roşcată i-a fost muză controversatului ipohondru al cinematografiei, Woody Allen. Eroina din “Annie Hall” a fost creată pe baza persoanei reale Diane Keaton (“Annie” este o poreclă a actriţei şi “Hall” este numele ei real). La filmări, când Diane a intrat în garderobă, costumiera s-a grăbit să îi aleagă hainele, dar Allen a oprit-o spunându-i: “Las-o în pace. E un geniu. Trebuie să o lăsăm în pace să poarte ce vrea ea.” Cei doi au avut o relaţie cât timp Keaton a jucat în filmele regizorului.

Edie Sedgwick

Inventatorul curentului pop-art Andy Warhol a declarat despre Edie că este muza sa supremă. Warhol o film ape Sedwick fumând, vorbind la telefon, probând haine şi povestins cum şi-a cheltuit întreaga moştenire în doar şase luni. Bob Dylan a fost şi el fascinat de Edie, care se “face vinovată” de câteva dintre compoziţiile acestuia: “Just Like a Woman” sau “Like a Rolling Stone”. Şi Velvet Underground au compus piesa “Femme Fatale” ca odă pentru aceeaşi Edie Sedwick

Kate Moss

Kate Moss a fost importalizată în fotografiile lui Chuck Close, Lucian Freud şi Alex Katz. Cel din urmă spunea despre Moss: “Este atât de comună. Asta o face extraordinară”. În 2008 s-a construit o statuie 100% din aur identică cu fotomodelul britanic, cea mai mare statuie integral de aur realizată din antichitate până acum.

Alma Mahler

Mahler, o frumoasă compozitoare, a fost soţia lui Gustave Mahler (compozitor), a lui Walter Gropius (arhitect) şi a lui Franz Werfel (romancier). Zvonurile spun că a avut de-a face şi cu Gustav Klimt şi cu alte personalităţi din lumea artei. Este considerată una din femeile fatale ale secolului 20.

Kiki de Montparnasse

Alice Ernestine Prin, supranumită Regina din Montparnasse sau Kiki de Montparnasse a fost model nud pentru sculptori de la vârsta de 14 ani, pozând pentru Alexander Calder şi Jean Cocteau. A fost amanta şi model pentru fotograful suprarealist Man Ray. Prefaţa autobiografiei sale este semnată de Ernest Hemingway.

Marie-Therese Walter

Când Marie şi Picasso s-au cunoscut ea avea 17 ani, iar el 45. “Când iubesc o femeie, totul se destramă, în special pictura mea,” spunea Picasso. De;I artistul a avut multe iubite, prietenii acestuia spuneau că Marie-therese a fost mereu obsesia lui şi idealul său de frumuseţe şi iubire. Ea apare în multe picturi printre care şi “Lectura”,”Visul”, “Femeia cu pălărie şi guler de blană”.

Peggy Guggenheim

Peggy a fost faimoasa pentru multe dintre relaţii sale controversate, pentru pasiunea sa pentru artă, dar şi pentru urâţenia sa. Se spune că, în ciuda nasului său în formă de vânătă (ajuns aşa din cauza unei operaţii nereuşite), Peggy s-a culcat cu Marcel Duchamp, Jean Cocteau, Jean Arp, Yves Tanguy, Wolfgang Paalen şi Kandinsky. A avut o relaţie cu Samuel Beckett şi s-a căsătorit cu Max Ernst.

Victorine Meuren

Meuren a fost modelul preferat al lui Manet. Se spune că era o prostituată şi, de fapt, o pictoriţă foarte talentată la rândul ei. Poate fi admirată în două picture célèbre “Olympia” şi “Dejunul pe iarbă”. A fost poreclită “La Crevette” ;I apozat ;I pentru Alfred Stevens ;I Edgar Degas.

Anna Karina

Anna Karina a fost soţia regizorului Jean Luc Goddard. Povestea de dragoste dintre cei doi a început când Anna a primit un rol într-un film al acestuia. La acea vreme ea era iubita unui pictor. “Am simţit ceva pe sub masă – era mâna lui Jean-Luc. Mi-a dat un bilet şi apoi a plecat spre Geneva. Pe bilet scria ‘Te iubesc. Întâlneşte-te cu mine la miezul nopţii la Café de la Prez’, ” povesteşte actriţa. Pe Anna o puteţi vedea în “Vivre sa vie”, “band of Outsiders” sau “Alphaville” şi multe altele.

Cele mai citite

Semifinale Liga Campionilor: Borussia Dortmund a învins-o Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0)

Borussia Dortmund a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0), miercuri seara, pe teren propriu, în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor...

Columbia a anunțat că va rupe relațiile diplomatice cu Israelul

Președintele columbian Gustavo Petro a declarat, miercuri, că țara sa va rupe relațiile diplomatice cu Israelul, pe al cărui lider l-a acuzat de „genocid”...

Semifinale Liga Campionilor: Borussia Dortmund a învins-o Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0)

Borussia Dortmund a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0), miercuri seara, pe teren propriu, în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă