11.1 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialFrumoasă şi ghinionistă: Georgia, periferia turistică a Europei

Frumoasă şi ghinionistă: Georgia, periferia turistică a Europei

Ce ştim despre Geogia? Ştim că se află în coasta Rusiei, că se confruntă cu separatismul unor regiuni, că-i eterna rivală a României la rugby, că oferă sportului mondial, pe bandă rulantă, excelenţi practicanţi de judo şi de lupte şi că l-a dat omenirii pe Stalin. Unele femei susţin că georgienii sunt cei mai frumoşi bărbaţi, iar noi susţinem că Georgia merită să fie vizitată.

Deşi locurile frumoase şi oamenii ospitalieri nu se află doar la vest, la nord şi la sud de ţara noastră, Georgia nu pare să se afle pe una dintre principalele axe turistice europene. Însă cetăţenii români au acces pe teritoriul Georgiei fără viză pentru o perioadă de 90 de zile. Frumoasa ţară caucaziană are un farmec aparte. Cu toate acestea, vă recomandăm să lăsaţi deoparte cele câteva regiuni puternic marcate de instabilitate şi tensiuni latente, de provocări şi ostilitate la adresa cetăţenilor străini. Vorbim despre Daghestan, Cecenia, Ingusetia şi Osetia de Nord. Site-ul ambasada.ro recomandă turiştilor şi evitarea regiunilor Abhazia şi Osetia de Sud, situate în apropierea regiunilor separatiste. Dacă, totuşi, ţineţi morţiş să vizitaţi defileul Pankisi, defileul Kodori, Zugdidi, Svaneti şi Gori, atunci aveţi răbdare să vină vremuri mai paşnice.

O ţară sublimă

Cu bisericile vechi, cu turnurile şi castelele presărate pe tot cuprinsul ţării, Georgia pare să fie una dintre cele mai frumoase ţări din lume. Acesta este unul dintre puţinele locuri de pe pământ în care omul pare să fi dovedit mai mulă măiestrie decât natura. În Georgia există atâtea locuri frumoase, încât cartierele comuniste din unele oraşe sunt eclipsate aproape în totalitate de farmecul locului. După ce au lăsat în urmă conflictele post-sovietice, Georgia a încercat (şi pare să fi reuşit!) să profite de imensul potenţia turistic şi să transforme ţara într-una accesibilă pentru turiştii de pretutindeni. În plus, Georgia este o ţară accesibilă pentru toată lumea, din punctul de vedere al posibilităţilor financiare.

Ospitalitatea georgiană

De la frumoasele oraşe Svaneti şi Kazbegi din munţii Caucaz, la Batumi, un orăşel aflat pe malul Mării Negre, Georgia manifestă o mare abundenţă în diversitate naturală. Iar capitala Tbilisi pare un oraş al contrastelor. Aici veţi regăsi vechea atmosferă de răscruce eurasiatică, îmbibată în arhitectura modernă de secol XXI şi într-o viaţă de noapte cu nimic mai prejos decât cea a unora dintre cele mai pline de viaţă oraşe occidentale. Istoria alambicată a Georgiei se manifestă prin influenţele turceşti, ruseşti, persane şi de dincolo de centrul Asiei, care îşi fac simţită prezenţa la tot pasul, de la arta culinară la obiceiuri, tradiţii şi modul de viaţă al locuitorilor. În prezent, Georgia priveşte spre Europa şi este cea mai occidentală ţară dintre toate cele trei state caucaziene. Adevărata bogăţie a Georgiei este reprezentată, însă, de georgienii înşişi. Dacă mergeţi acolo, veţi afla ce înseamnă ospitalitatea localnicilor.

Tbilisi

Capitala Tbilisi este de cel puţin zece ori mai mare decât orice alt oraş din Georgia, iar acesta este locul unde se întâmplă totul. Tbilisi este un pol al distracţiei, al culturii georgiene, al principalelor activităţi sociale, politice şi economice şi le oferă turiştilor o radiografie a ţării aşa cum nu veţi mai găsi nicăieri altundeva în Georgia. Tbilisi este, de cel puţin 15 secole, cea mai importantă localitate de pe teritoriul goergian. Prin urmare, pe străzile oraşului „se respiră istorie”. Nu totul este perfect în capitala Georgiei. Transportul în comun nu este unul dintre cele mai organizate din lume, iar unii turişti se plâng de faptul că n-au întâlnit acolo trotuare la fel de curate ca cele din Viena. Un bilet de avion dus – întors pe ruta Bucureşti – Tbilisi costă aproximativ 300 de euro la începutul verii, iar preţul depinde de compania aeriană la care veţi apela, precum şi de perioada în care doriţi să vizitaţi capitala Georgiei.

Batumi

Deşi Kutaisi este al doilea mare oraş al Georgiei, adevăratul rival al capitalei din punct de vedere turistic este Batumi, iar motivele sunt simple: viaţa de noapte este vibrantă, atmosfera este de vis, iar oraşul arată într-un mare fel. Aflat în apropierea graniţei cu Turcia, Batumi a devenit capitala de vară de Georgiei. Nu este un oraş cu o mare importanţă istorică, iar asta îi conferă un aer de modernism. Cluburile de noapte sunt peste tot, atmosfera este relaxantă, hotelurile sunt la tot pasul şi pentru toate buzunarele, iar mancarea este excelentă. Batumi s-a dezvoltat la sfârşitul secolului al XIX-lea, fiind punctul terminus al unei căi ferate care pornea de la Baku şi pe care era transportată a cincia parte din petrolul extras la nivel mondial, conform Lonely Planet. Batumi a obţinut statutul de port liber, peste 20 de consulate au fost deschise acolo, iar oraşul s-a transformat într-o staţiune la modă în sudul Imperiului Rus şi la graniţa dintre Europa şi Asia. Începând din 2004, ample proiecte de modernizare au fost demarate, vechile clădiri au fost restaurate, iar arhitectura modernă a luat amploare.

Kutaisi

Kutaisi este cel de-al doilea oraş ca mărime din Georgia şi una dintre cele mai vechi localităţi din lume. Oraşul se bucură de o istorie incredibil de amplă care a influenţat, într-un fel sau altul, cursul multor evenimente care au avut loc, de-a lungul timpului, în Europa de Est. Deşi obiectivele turistice nu lipsesc din oraş, cei mai mulţi dintre turişti vin aici pentru a se bucura de împrejurimile încântătoare. Cu toate acestea, situaţia economică a locuitorilor nu este de invidiat, iar atmosfera oraşului nu este la fel de vibrantă precum cea din Tbilisi sau Batumi.

Recomandări

Sistemul medical pentru străini este exclusiv cu plata pe loc, conform site-ului ambasada.ro. Este absolut necesară o poliţă de asigurare de sănătate, încheiată înaintea călătoriei în Georgia. Spitalele de stat nu acceptă, decat în cazuri deosebite, poliţele de asigurare, dar în Tbilisi s-a dezvoltat în ultimii ani o reţea de clinici şi spitale particulare bine dotate cu specialişti şi utilaje moderne, care onorează astfel de polite. Permisul de conducere românesc este recunoscut în Georgia. Transportul feroviar şi rutier se desfăşoară cu dificultate, iar starea generală a drumurilor nu este de invidiat. Amenzile se plătesc, în general, pe loc, iar în Tbilisi şi în celelalte mari oraşe parcarea este cu plată.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă