17.8 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialFrontul din Azore e de vina

Frontul din Azore e de vina

Canicula ucigasa intr-o parte a continentului, inundatii catastrofale in alta: zeci de milioane de europeni simt pe pielea lor capriciile unui anotimp nebun. Starea vremii, altadata o rubrica marginala in presa europeana, a devenit in ultimele zile subiectul principal al unei actualitati dominate de fenomene meteorologice extreme. Cauza: anticiclonul Azorelor.

De la Bucuresti la Londra si de la Atena la Budapesta, stirile vorbesc, ca in vreme de razboi, despre situatii de urgenta, coduri, incendii, bilanturi ale victimelor.

Romania codului rosu

Situatia din Romania, unde numarul victimelor caniculei a urcat la 33, face obiectul mai multor relatari in presa straina. Radio Ankara preciza ca in Romania s-au inregistrat cele mai multe decese din Europa din cauza caniculei, dupa ce si in luna iunie valul de caldura a ucis 30 de persoane. Din cauza temperaturilor foarte ridicate, in Bucuresti si in zonele din sud au fost infiintate peste o mie de puncte de ajutor si sute de puncte de distributie a apei.
Reuters si AFP au prezentat bilantul tragic al zilei de luni, cand 12 persoane si-au pierdut viata. Peste 860 de persoane au lesinat in plina strada, iar serviciile de ambulanta au inregistrat aproape 10.000 de apeluri in toata tara. Aproximativ 19.000 de persoane au ajuns la spital din cauza caldurii, potrivit datelor Ministerului Sanatatii.
Zeci de mii de hectare de teren agricol au fost parjolite, distrugand recoltele de cereale ale tarii. Penele sporadice de curent au continuat in Bucuresti pentru ca reteaua nu a putut face fata numarului mare de aparate de aer conditionat si ventilatoare.

Incendiile fac ravagii

Peste 9.500 de hectare erau ieri in flacari in centrul si nord-estul Bulgariei, determinand Sofia sa ceara ajutorul UE, NATO si Rusiei pentru a combate incendiile. In regiunile Kazanlak (centru) si Dabovo (nord-est), autoritatile au decretat stare de urgenta. Din cauza vantului puternic, flacarile se propagau cu repeziciune. 79 hectare de paduri de conifere, 27,8 hectare de paduri amestecate, 18,6 hectare de paduri de foioase, 21,5 hectare de paduri de salcam s-au transformat in scrum. Peste 800 hectare de culturi si mai multe vile din apropiere de Topolovgrad au fost mistuite de flacari. Potrivit Protectiei Civile, incendiile sunt cauzate in majoritate de focurile aprinse de agricultorii care vor sa defriseze rapid, o practica interzisa in perioade de canicula. In mai multe orase din Bulgaria au fost masurate temperaturi-record pentru ultimii 50 de ani, valul de caldura provocand moartea a trei persoane.

Situatie dramatica si in Grecia, unde zece mari incendii inca nu erau stinse ieri in Peloponez, Kastoria, Kozani, dar si in insulele Cefalonia, Zante, Chios si Hydra. In Peloponez, flacarile inaintau pe un front de peste 30 de kilometri, intetite de vantul puternic si de temperaturile de peste 40 de grade. O femeie in varsta a fost gasita carbonizata in casa ei din satul Diakofto, ridicand la trei numarul victimelor focului din aceasta localitate. Miercuri seara, un batran de 76 de ani a murit in incendiul dintr-un sat vecin, Mamoussia.

In Italia, incendiile au provocat moartea a trei persoane si pagube mari de la inceputul saptamanii. Protectia Civila a primit peste 85 de apeluri pentru a stinge flacarile declansate in centrul si sudul tarii. Situatiile cele mai grave se inregistrau in Abruzzo, Lazio, Calabria, Sicilia si Sardinia. Aproape 8.000 de pompieri, dintre care 1.000 de voluntari, au fost implicati in combaterea incendiilor, cu 2.026 de vehicule speciale, patru vase si zece elicoptere, relata AFP. Doua persoane au murit in Puglia (sud), corpurile lor carbonizate fiind gasite intr-o masina. Cu o zi inainte, pilotul unui avion al pompierilor a murit in timpul unei operatiuni de combatere a unui incendiu. Tot din cauza flacarilor, peste 4.000 de turisti au fost evacuati din statiunile Peschici si Vieste de pe litoralul adriatic. Focul a stricat si vacanta a cel putin 300 de turisti din statiunea franceza Ramutuelle, de pe Coasta de Azur, care au fost evacuati.

Ploile ineaca Albionul

Marea Britanie a inregistrat cea mai mare cantitate de precipitatii din istoria sa in trimestrul mai-iulie, perioada care inca nu s-a incheiat, a anuntat ieri serviciul britanic de meteorologie. Anglia si Tara Galilor au inregistrat 387,6 litri pe metru patrat din luna mai, un record absolut de la inceputul masuratorilor, in 1766. Precedentul record data din 1789, cand s-au inregistrat 349,1 litri pe metru patrat.
Apele care au afectat vestul Angliei in ultima saptamana se retrageau ieri incet, iar numarul de avertizari a fost scazut de la sase la patru. Inundatiile, cele mai grave din ultimii 60 de ani, au afectat sate si orase si au oprit alimentarea cu apa a sute de mii de persoane. Armata a sarit in ajutorul a 350.000 de sinistrati din comitatul Gloucestershire, ramasi fara apa.
Ploile torentiale, care au durat zile intregi, au transformat zone largi din centrul si vestul Angliei in lacuri, inundand 5.000 de case, amenintand multe altele si lasand masini scufundate. Circa 250 de locuinte dintr-un cartier din centrul orasului Oxford au fost evacuate, in timp ce viitura formata pe Tamisa se deplasa in aval, spre localitatile Reading si Windsor. Companiile de asigurari au estimat pagubele la 2 miliarde de lire sterline (4 miliarde de euro).

EXPLICATII
» ANTICICLONUL
IMOBIL

Nebunia meteo este cauzata de pozitia frontului atmosferic din Azore, sustin meteorologii francezi. Anticiclonul Azorelor nu este pozitionat, ca in fiecare vara, deasupra Europei de Vest, ci a ramas in regiunea Atlanticului. Din acest motiv, deasupra insulelor britanice se formeaza depresiuni atmosferice, cu ploi abundente. In partea de est a Marii Mediterane, dimpotriva, patrunde un flux de aer cald din sud, de unde si temperaturile foarte ridicate. Incalzirea globala va determina in Europa, inmultirea valurilor de caldura si a inundatiilor catastrofale.

Cele mai citite

Milionarii de la One Properties United, campanie publicitară dubioasă în mass-media! În paralel, vor să ne închidă gura

Ziarul Financiar insistă cu o declarație a lui Victor Căpitanu, co-CEO One United Properties, prin care se sugerează că un fond elvețian de...

Miron Cosma, urmărit penal în dosarul Mineriadei, dă vina pe Ion Iliescu

Miron Cosma, fost lider al minerilor din Valea Jiului, dă vina pe Ion Iliescu pentru victimele înregistrate în timpul Mineriadei din 13 - 15...

Minciuna care scoate Generația Z în stradă

Tămbălăul generației Z de la Tbilisi, capitala statului Georgia din Caucaz, e un caz-școală despre cum acționează serviciile secrete străine într-o țară cu democrație...
Ultima oră
Pe aceeași temă