14.3 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialFrigul ne arde la intretinere

Frigul ne arde la intretinere

“Facturile la intretinere pe luna ianuarie vor fi mai mari fata de cele din luna decembrie”, a declarat ieri Mihai Mereuta, presedintele Ligii Asociatiilor de Proprietari Habitat. Cresterea s-a produs, in principal, din cauza scumpirii gazelor de la 1 ianuarie si a cresterii consumului de gigacalorii pentru incalzirea apartamentelor in zilele foarte geroase. In unele zone ale tarii, facturile la intretinere pe luna ianuarie au ajuns sa fie aproape duble fata de luna precedenta.

Bucuresti- cu 12% mai scump

La unele asociatii de proprietari din Bucuresti s-au renegociat salariile personalului administrativ la inceput de an, iar cresterile sau scaderile remuneratiilor se vor reflecta in costul intretinerii. Fata de luna ianuarie a anului trecut, facturile la intretinere au crescut cu 65% din cauza majorarii preturilor la utilitati. “In fiecare luna a anului 2005 s-au inregistrat majorari cu 7-8 procente, iar aceste cresteri repetate au dus la faliment bugetele familiale. Acolo unde exista un singur venit in familie, chiar si o crestere cu 10-12% a intretinerii poate fi dramatica”, a afirmat Mihai Mereuta.
Conducerea RADET a anuntat ca in luna ianuarie costul incalzirii va fi mai mare, in medie, cu 10% fata de luna decembrie din cauza temperaturilor foarte scazute. Daca in decembrie media temperaturilor a fost de 2,8°C, in ianuarie a scazut la -3°C.

Arad – Cheltuielile s-au dublat

Aradenii sunt nemultumiti deoarece pentru luna ianuarie s-au dublat cheltuielile la intretinere. Astfel, pentru un apartament de doua camere situat intr-un bloc fara repartitoare de caldura, in luna decembrie s-a platit pentru o persoana suma de 145 RON, iar pentru luna ianuarie – 285 RON. Din aceasta suma achitata pentru intretinere, peste 60 la suta au fost banii datorati pentru incalzire si apa calda.
In blocurile cu repartitoare, situatia este dramatica. Pensionarii si cei cu venituri mici opresc aproape total caldura in apartamente si se incalzesc cu instalatii artizanale de la aragazurile din bucatarie, pentru care nu au contoare de gaz. Vecinii lor sunt nemultumiti deoarece in casele lor este extrem de frig, fiind nevoiti sa plateasca chiar mai mult decat pentru o locuinta fara repartitoare. Au fost cazuri in cartierul aradean Micalaca, la etajul patru, in care s-au platit pentru un apartament de doua camere 320 RON pentru o singura persoana.
Proprietarii de case au achitat insa foarte mult pentru o luna. Astfel, pentru o casa cu patru camere cu centrala termica de apartament pe gaz, pe luna decembrie factura la gaz a fost de 600 RON, iar pentru ianuarie de 800 RON.
Pensionarii sunt cei mai nemultumiti. Ei sustin ca stau in frig pentru ca nu-si pot permite sa plateasca facturile mari de intretinere si nu stiu ce vor face ca sa supravietuiasca frigului din locuinte.

Sibiu – Facturile au crescut constant in ultimele luni

Sibienii stau cu ochii atintiti pe contoarele ce masoara consumul de gaz metan pentru ca aceasta este principala resursa cu care isi asigura caldura in case. Oamenii sustin ca facturile de gaz au crescut constant in ultimele luni si perspectivele nu se arata mai bune in masura in care majoritatea consumatorilor au contracte de furnizare cu “Distrigaz Nord” SA in sistem de plata integrala a consumului indicat de contor.
“Am o garsoniera in centrul vechi al municipiului Sibiu si folosesc gaz metan pentru incalzire. Factura a crescut cu cateva sute de mii de lei pe luna. In noiembrie a fost mai frig, am platit 700.000 de lei pe gaz, in decembrie a fost mai cald, am platit 500.000 de lei. Facturile pentru consumul din ianuarie nu au venit inca, dar gazul s-a scumpit intre timp. A ajuns la 1 RON/mc si am vazut pe contor ca am consumat cam 90 mc in perioada asta de ger naprasnic. Ma astept sa platesc in jur de un milion de lei”, a spus Ioan Bucur, unul dintre locatarii din oras.
Nici Andrei Voncu nu sta mai linistit. Mama-soacra locuieste intr-un apartament cu patru camere intr-un cartier muncitoresc din Sibiu, incalzit cu centrala termica individuala. Ultima factura – cea pe decembrie – a venit la doua milioane de lei, iar in perioada lunii ianuarie consumul a crescut, mai ales in noptile in care s-au inregistrat sub minus 20°C. Barbatul a spus ca sta cu un ochi la contorul de gaz si cu celalalt la cutia postala in care va ajunge factura pentru luna ianuarie.

Tulcea – Tarife mai mari la energia termica

Consiliul Local Tulcea a avizat noile tarife practicate la energia termica produsa de catre societatile Energoterm si Dalkia. Astfel, la Energoterm, ca urmare a cresterii pretului gazelor naturale cu 39,06% si al curentului electric cu 2,66, pretul pentru energia termica livrata populatiei a crescut de la 193,05 lei RON (cu TVA inclus) la 233,55 lei RON/GCal, iar cel pentru energia termica livrata agentilor economici de la 166,90 lei RON (fara TVA) la 239,09 lei RON/GCal (tot fara TVA).
In cazul Dalkia, s-a constatat majorarea preturilor la gazele naturale de la 617,54 lei RON/1000 mc la 841,63 lei RON/1000 mc si cel al energiei electrice de la 0,36 lei RON/KWh la 0,3667 lei RON/ KWh. Noul pret la energia termica livrata populatiei a crescut la 230,75 lei RON/GCal si cel pentru agentii economici la 199,45 lei RON/GCal. Pretul platit de populatie ramane in continuare de 107,5 lei RON/GCal datorita subventiilor platite de catre primarie celor doi furnizori, insa nu pentru mult timp.
Facturile viitoare vor obliga tulceanul de rand sa bage adanc mana in buzunar pentru a beneficia de caldura pe timpul ramas din aceasta iarna.

Brasov- 12.000 de apartamentecu restante

Directorul CET Brasov, Mircea Paraschiv, ne-a declarat ca in aceasta perioada s-au ars pana la 3.400 de tone de carbune pe zi pentru a furniza caldura si apa calda brasovenilor. Insa a scazut volumul de consum la gaz metan, de la 320 metri cubi pe ora la 280. Datoriile asociatiilor de proprietari depasesc suma de 100 de miliarde de lei vechi. Exista riscul ca 12.000 de apartamente din cartierele Bartolomeu, Florilor, Astra sa ramana fara caldura din cauza neachitarii facturilor. In medie s-au inregistrat facturi pentru luna decembrie pentru o garsoniera -1,5 miloane lei, doua camere – 2,1 milioane lei, trei camere – 2,5 milioane lei si patru camere – 2,8 milioane lei. Aceasta este media, dar exista apartamente unde din cauza repartitoarelor de caldura s-au inregistrat cheltuieli de pana la 8 milioane de lei pentru trei camere. Cei care si-au montat repartitoare de caldura sunt nemultumiti de modul in care acestea inregistreaza consumul de caldura. Calcul privind plata incalzirii pentru luna ianuarie, cand au fost inregistrate temperaturi de pana la minus 29 de grade la Brasov, inca nu a fost finalizat. Daca ar exista o crestere a facturilor cu 20 la suta, atunci numai pentru o garsoniera pe luna ianuarie s-ar plati in medie doua milioane de lei, deoarece si pretul metrului cub de gaz metan a crescut. Cei care au centrale termice au inregistrat in medie cheltuieli de pana la cinci milioane de lei pe luna, reprezentand numai plata gazului metan consumat in luna ianuarie.

Cluj – “Doar” 7-8 la suta in plus

In ciuda zilelor geroase din ultima vreme, facturile clujenilor pentru incalzire vor creste doar cu 7-8 la suta, sustin reprezentantii asociatiilor de proprietari. De pilda, daca pentru un apartament cu doua camere factura pentru luna decembrie a fost intre 1,5 si doua milioane de lei, pentru luna ianuarie ea va fi cu cel mult 300.000 de lei mai mare.
Reprezentantii Regiei Autonome de Termoficare au mentionat, la randul lor, ca in aceste zile sunt citite contoarele de la asociatiile de proprietari si au adaugat ca nu vor fi cresteri semnificative, mai ales ca in Cluj-Napoca cele mai multe dintre blocuri au contoare, astfel ca platesc exact cat consuma. Un alt motiv pentru care facturile la incalzire vor fi relativ mici este acela ca numarul de zile geroase a fost redus. Nici facturile pe care le platesc cei care au centrale termice de apartament nu vor creste prea mult. In schimb, cei care folosesc sobe de teracota vor fi nevoiti sa scoata mai multi bani din buzunar, deoarece acestea nu au randamente la fel de bune ca si centralele termice. Pentru o casa cu trei camere, factura la gaz poate sa ajunga si la sase milioane de lei, daca aceasta a fost incalzita doar cu sobe.

Timisoara – Majorare cu cel putin 32 la suta

Temperaturile extrem de scazute inregistrate la Timisoara in a doua parte a lunii ianuarie isi vor pune amprenta serios asupra valorii facturilor la intretinere. Desi consumul de gaz metan inca nu a fost centralizat de regia de termoficare a orasului, asociatiile de proprietari se asteapta la o majorare a cheltuielilor cu cel putin 32 la suta, in conditiile in care, de la 1 ianuarie 2006, pretul la gaz metan a fost ajustat cu 17 la suta, la care se adauga alte scumpiri la apa rece, canal si energie termica.
In aceste zile, Federatia Asociatiilor de Locatari Timisoara (FALT) – care numara peste 3.000 de asociatii de locatari si proprietari, reprezentand mai mult de 80.000 de familii, plus 2.000 de membri persoane fizice – este asaltata de tot mai multi cetateni care vin sa se intereseze de valoarea facturilor la intretinere. “Daca consumul de gaz metan se mentine la nivelul celui din ianuarie 2004, vom avea o majorare a cheltuielilor la intretinere de circa 32 la suta. In conditiile in care consumul variaza de la o asociatie la alta, nu putem prevedea majorarile de pret in fiecare caz in parte, insa aceasta este media. Nu a fost de ajuns ca in octombrie 2004 Guvernul a majorat pretul la energie termica cu 20 la suta, peste care a venit si Primaria cu 10 la suta, trebuia ca de la 1 ianuarie 2006 sa se majoreze si pretul la gaz metan cu 17 la suta”, si-a aratat nemultumirea Petru Olariu, imputernicitul Comitetului Director al FALT. Potrivit sursei citate, in timp ce preturile la utilitati respecta “standardele” Uniunii Europene, salariile bat pasul pe loc.

Constanta – Caloriferul – obiect de lux

Constantenii au simtit gerul din ultimele zile la buzunare din cauza banilor grei pe care au trebuit sa-i achite pentru a avea caldura in case. Comparativ cu anul 2005, sumele achitate in aceasta iarna nu au crescut foarte mult, insa pentru omul de rand, cu posibilitati financiare la limita, intretinerea a fost si este in continuare piperata. Considerate de multi un adevarat lux, constantenii au mai “inghetat” cateva calorifere din casa – ba cel de la toaleta, ba cel din bucatarie, ba cel din sufragerie – poate mai scade factura la caldura. Asadar, cei care locuiesc in garsoniere achita iarna aceasta o factura in valoare de 96 RON (960 mii lei vechi), in timp ce in 2005 suma platita era de 80 RON (800 mii lei vechi). Pentru cei care locuiesc intr-un apartament cu doua camere, factura a crescut, comparativ cu anul trecut, cu circa 20 RON (200 mii lei vechi), ajungand la 120 RON (1,2 milioane lei vechi). Pentru un apartament cu trei camere, intretinerea este de 162 RON (1,62 milioane lei vechi), iar in 2005 valoarea facturii era de 135 RON (1,35 milioane lei vechi), in timp ce constantenii care locuiesc intr-un apartament cu patru camere platesc in jur de 198 RON (10,98 milioane lei vechi), cu 30 RON (300 mii lei vechi) mai mult decat anul trecut. Costurile au fost calculate de RADET Constanta pornind de la pretul gigacaloriei, in valoare de 107,5 RON (1,075 milioane lei vechi). Anul trecut, gigacaloria se ridica la valoarea de 89,6 RON (896 mii lei vechi). Potrivit informatiilor furnizate de catre reprezentantii Biroului de Presa al RADET Constanta, toate aceste costuri sunt relative deoarece, o data cu montarea repartitoarelor, fiecare familie plateste cat consuma. Aceste repartitoare sunt o alternativa de reducere a costurilor pentru consumul de agent termic. Astfel, orice proprietar poate sa inchida si sa deschida robinetul cand doreste. Peste 40 de mii de familii de constanteni si-au montat anul trecut repartitoare de costuri.

Victime ale vremii rele

Directiile de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti au raportat Ministerului Sanatatii un numar de 68 de decese cauzate de conditiile meteo nefavorabile. Cele 68 de cazuri au fost inregistrate pana ieri, 31 ianuarie a.c., la ora 17.00. Majoritatea deceselor au fost cauzate de insuficienta cardio-respiratorie, consumul de alcool, ori stop cardio-respirator datorat hipotermiei. De asemenea, cel putin 21 dintre cei decedati erau persoane fara adapost. Toate cele 68 de persoane aveau varste cuprinse intre 29 si 86 de ani.

S-au reluat cursurile in toate scolile

Potrivit datelor transmise de Ministerul Educatiei si Cercetarii, ieri nu mai era inchisa nici o unitate de invatamant scolar, deci peste tot s-au facut cursuri. Doar in cinci scoli din judetele Bihor si Iasi, ca urmare a temperaturilor scazute, orele de curs sunt in continuare reduse cu 5-10 minute fata de durata normala. Orele pierdute in zilele cand din cauza gerului programul scolar a fost dat peste cap se vor recupera in perioada imediat urmatoare, dupa un program stabilit de fiecare unitate de invatamant in parte, dar fara a fi afectata vacanta intersemestriala.

Cele mai citite

Spre pace în jurul Israelului

                                          In memoria lui Shlomo Avineri În jurul unei confruntări cu vaste implicații înfloresc de obicei opinii diverse. Or, numai abordarea cu date verificate și...

Ursula von der Leyen ar putea interzice TikTok dacă ar obține un nou mandat în fruntea Comisiei Europene

Candidatul Partidului Popular European (PPE) la preşedinţia Comisiei Europene şi actualul preşedinte al acestei instituţii, Ursula von der Leyen, a declarat luni că nu...

Mulțumesc-ul de pe panou zboară (NIc)ușor către coaliție

Ilustrație: Marian Avramescu Într-un final a devenit limpede pentru toți bucureștenii cui mulțumește primarul general al Capitalei, pe numeroasele panouri electorale de pe străzi. Mulțumirile...
Ultima oră
Pe aceeași temă