12.4 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialFregata „Regele Ferdinand“, la „NATO Sea Guardian“

Fregata „Regele Ferdinand“, la „NATO Sea Guardian“

Fregata „Regele Ferdinand” a plecat luni, 16 octombrie, din portul Souda, Insula Creta, spre estul Mării Mediterana, pentru a se integra în gruparea navală NATO care activează în cadrul Operațiuni SEA GUARDIAN (OSG), la sud de Insula Cipru.

În timpul escalei din portul Souda, echipajul navei a participat la un modul de pregătire, specific luptei pentru asigurarea securității maritime, la Centrul NATO pentru instruire în domeniul operațiunilor de interdicție maritimă (NMIOTC – NATO Maritime Interdiction Operational Training Centre).

Operațiunea „NATO Sea Guardian” se desfășoară în Marea Mediterana, ca urmare a deciziilor luate la Summit-ul Alianței de la Varșovia din anul 2016. Obiectivul principal al acesteia este asigurarea securității maritime în sudul Europei, prin descurajarea activităților teroriste maritime, garantarea libertății de navigație și protejarea infrastructurii critice din bazinul mediteranean.

Prin participarea navei militare românești la această operațiune a Alianței, Forțele Navale Române contribuie la eforturile NATO de asigurare a securității colective, pe flancul sudic european, într-o regiune frământată de amenințări teroriste.

Misiuni

În stadiul actual, OSG are de îndeplinit 3 misiuni: cunoașterea situației în domeniul maritim (maritime situational awareness/MSA), contraterorism și construcția de capacități (ale diverselor state partenere). Dacă Aliații decid în acest sens, mandatul OSG poate fi suplimentat cu sarcini precum menținerea libertății de navigație, derularea de misiuni de interdicție maritimă, combaterea proliferării armelor de distrugere în masă și protecția infra-structurii critice, se mai menționează pe pagina web a delegației.

OSG ajută, totodată, la menținerea unei imagini fidele privind activitățile din Marea Mediterană, pentru a identifica posibilele situații preocupante din punct de vedere al securității. Navele, submarinele și aeronavele care participă la SEA GUARDIAN contribuie cu informații la menținerea unei imagini cuprinzătoare în zona operațională. Centrul de comandă al OSG se află la Northwood, Marea Britanie, acesta servind și drept “hub” pentru schimbul de informații în domeniul maritim în cadrul Alianței.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă