34.6 C
București
joi, 20 iunie 2024
AcasăSpecialFraude electorale cu cetăţeni români, în Franţa

Fraude electorale cu cetăţeni români, în Franţa

Mai mulţi cetăţeni români sunt în centrul unor acuzaţii de înscriere frauduloasă pe listele electorale, în Franţa. Înscrierea a 82 de români cu domiciliul la aceeaşi adresă pe listele electorale din Saint-Denis (la nord-est de Paris) a declanşat o dispută între candidatul socialist Mathieu Hanotin, care suspectează o fraudă, şi primarul comunist Didier Paillard, care denunţă o stigmatizare, conform Mediafax.

Deputatul socialist a anunţat miercuri că va depune în cursul zilei un recurs la tribunal pentru fraudă pe listele electorale, după ce a fost “surprins să constate că din 206 alegători din UE înscrişi la Saint-Denis, 82, toţi de origine română, domiciliază la aceeaşi adresă”, relatează Le Figaro, în ediţia electronică.

“Avem dubii serioase cu privire la controlarea domiciliilor a 48 de persoane care locuiesc în această tabără. Dacă sunt aduse dovezi, cu atât mai bine, dar sunt persoane în cazul cărora nu am găsit dovezi privind adevăratul lor domiciliu”, a declarat el în cadrul unei întâlniri cu presa la sediul său de campanie din Saint-Denis.

Denunţând “nerespectarea condiţiilor democratice”, Mathieu Hanotin constată “o creştere masivă la o singură adresă” şi susţine că “se îndoieşte de caracterul individual al demersului” de înscriere pe liste.

În opinia lui Didier Paillard, actualul primar din Saint-Denis şi cap de listă al Frontului stânga-EELV-MRC la alegeri, “acuzaţia gravă de înscriere frauduloasă pe listele electorale a persoanelor de naţionalitate română” ţine de “zvonuri” şi “stigmatizare”.

Potrivit lui, terenul pe care trăiesc aceşti români a fost pus la dispoziţia oraşului de stat şi “găzduieşte din aprilie 2012, 205 persoane, dintre care aproape 150 de adulţi cu drept de vot. Aceste persoane locuiesc în Saint-Denis de peste cinci ani şi au fost expulzate” dintr-o altă tabără în iulie 2010.

Bastion al comuniştilor, cu 105.000 de locuitori, Saint-Denis este unul dintre simbolurile bătăliei din cadrul stângii, care pleacă foarte divizată înaintea alegerilor municipale din Seine-Saint-Denis.

Cele mai citite

Rusia și Ucraina s-au lovit reciproc cu drone

Rusia a atacat joi cu drone şi rachete infrastructura energetică în mai multe locuri din Ucraina, a comunicat ministerul energiei de la Kiev. Informaţiile preluate...

Celebrul violoncelist David Geringas deschide seria recitalurilor de excepție din cadrul Concursului Internațional George Enescu

În data care marchează 66 de ani de la debutul primei ediții a Festivalului și Concursului Internațional George Enescu, celebrul violoncelist lituanian David Geringas,...

Purtător de cuvânt armata israeliană: E “praf în ochi” ideea că am putea “face să dispară” Hamas

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a apreciat miercuri drept "praf în ochi" ideea că am putea "face să dispară" Hamas, împotriva căruia Israelul...
Ultima oră
Pe aceeași temă