38.9 C
București
miercuri, 17 iulie 2024
AcasăPoliticăRusia și Ucraina s-au lovit reciproc cu drone

Rusia și Ucraina s-au lovit reciproc cu drone

Rusia a atacat joi cu drone şi rachete infrastructura energetică în mai multe locuri din Ucraina, a comunicat ministerul energiei de la Kiev.

Informaţiile preluate de Reuters arată că la o instalaţie energetică au fost răniţi trei muncitori; s-a întrerupt alimentarea cu energie pentru unii consumatori.

Compania ucraineană DTEK a anunţat de asemenea că una din termocentralele pe care le deţine a fost lovită şi a înregistrat daune grave.

Forţele aeriene ale Ucrainei au afirmat că au doborât cinci din cele nouă rachete şi toate cele 27 de drone lansate de ruşi în cadrul atacului de joi, care continuă seria începută în primăvară cu infrastructura energetică drept ţintă principală.

Rusia consideră că obiectivele energetice sunt ţinte militare legitime şi dezminte că ar ataca populaţia sau infrastructurile civile.

Militarii ucraineni au precizat că de data aceasta a fost vizat în special estul Ucrainei, mai exact raionul Dnepropetrovsk. Guvernatorul local a declarat că apărarea antiaeriană a doborât în regiunea respectivă cinci drone şi patru rachete; au fost răniţi trei oameni şi au fost înregistrate pagube în cinci locuinţe.

Sergii Popko, şeful administraţiei militare a Kievului, a susţinut că apărarea antiaeriană a doborât toate armele care se îndreptau spre capitală, unde nu s-au raportat victime sau daune.

Alte patru drone ruseşti au fost doborâte în raionul Viniţia din centrul Ucrainei, unde resturile căzute au avariat un obiectiv energetic vital, a arătat guvernatorul raionului.

Miercuri noaptea, ucrainenii au atacat de asemenea cu drone teritoriul Rusiei, vizând în special depozitele de carburanţi, transmite AFP.

Autorităţile ruse afirmă că a fost ucisă o femeie din oraşul Slaviansk-pe-Kuban din raionul Krasnodar din sud. Guvernatorul Veniamin Kondratiev s-a referit pe Telegram la „un atac criminal al regimului de la Kiev”, care a distrus complet o casă.

În total, a afirmat guvernatorul, ruşii au interceptat şi distrus 15 drone în Republica Adîgheia şi în regiunile Briansk, Krasnodar, Rostov, Belgord şi Orlov.

Ministerul apărării de la Moscova a comunicat că „în timpul nopţii a fost împiedicată o încercare a regimului de la Kiev de a comite atacuri teroriste cu drone aeriene împotriva unor obiective de pe teritoriul rus”.

În Republica Adîgheia, componentă a Federaţiei Ruse, un atac cu dronă a declanşat un incendiu la o rafinărie de petrol din oraşul Enem; guvernatorul Murat Kumpilov a anunţat incidentul pe Telegram, cu precizarea că focul a fost izolat rapid.

Tot pe Telegram, guvernatorul raionului Tambov, Maksim Egorov, a scris că într-o rafinărie din oraşul Platonovka a luat foc un rezervor.

Ucraina ripostează frecvent la agresiunea rusă atacând la rândul său obiective energetice de pe teritoriul Rusiei. 

Rusia a distrus trei drone ucrainene deasupra Osetiei de Nord, afirmă șeful localității

Unitățile rusești de apărare aeriană au distrus trei drone ucrainene în orașul rusesc Mozdok din Republica Osetia de Nord-Alania, a declarat șeful regiunii, Serghei Meniaylo, potrivit Reuters.
A fost primul atac cu drone în regiune, au relatat agențiile de presă rusești.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă