21.3 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialFrauda de 11,1 milioane euro PHARE in proiectul "Omu - Busteni"

Frauda de 11,1 milioane euro PHARE in proiectul “Omu – Busteni”

DNA a fost sesizat la 6 septembrie 2005 pentru redeschiderea dosarului de mare coruptie “Omu – Busteni”, instrumentat partial de fostul PNA prin arestarea fostului consilier guvernamental Virgil Teodorescu. Procurorii cerceteaza acum fraudarea si deturnarea unei finantari de 11,1 milioane euro (5 milioane – prin PHARE, 6,1 milioane din fonduri bugetare romanesti).

In aceasta “afacere guvernamentala” sunt vehiculate cele mai grele nume ale fostei guvernari, precum Serban Mihailescu (secretarul general al Guvernului, care a demisionat dupa arestarea subalternului sau Virgil Teodorescu, mituit cu 95 de mii USD), Octav Cozmanca (seful MAI), Marian Saniuta (prefectul de Prahova), Mircea Cozma (presedintele CJ Prahova), Ilie Sarbu (ministrul Agriculturii), Aurel Constantin Ilie (ministrul Apelor si Mediului), Dan Matei Agathon (ministrul Turismului), Leonard Cazan (ministrul Dezvoltarii si Prognozei – alaturi de doi directori subalterni), Victor Ponta (fostul sef al Corpului de Control al Guvernului), Hildegard Puwak (ministrul Integrarii Europene).

“Obiectiv strategic”, birocratie derutanta

Guvernul PSD si autoritatile locale din Prahova au pus la cale in 2001 o afacere turistica, bazata pe un proiect de finantare cu bani PHARE – UE. Intitulat “Omu” (cu amplasament in zona Busteni – Gura Diham), respectivul proiect tintea decontarea unei finantari UE oferita Romaniei prin programul “PHARE 2000 – coeziunea economica si sociala”. Proiectul Omu, frumos ambalat in Romania, a fost atasat altor proiecte de dezvoltare economica si sociala. Cu avizul ministrului Agathon, totul a fost inclus in (citam din documentele oficiale) “obiectivul strategic al Programului de Guvernare in domeniul turismului”. Mai mult, in documentele guvernamentale, prezentate si oficialilor UE (care aprobau finantarile PHARE), s-a precizat ca “Proiectul Omu (cu locatia Busteni – Gura Diham n.n.), se incadreaza in categoria proiectelor care pun in valoare turistica elementele patrimoniului national”. Proiectul “Omu – Gura Diham” a fost astfel frumos cosmetizat in documentatia “Memorandumul de finantare dintre Guvernul Romaniei si Comisia Europeana pentru investitii 2001 (RO 0101)”. Memorandumul a fost semnat la Bucuresti, la 4 decembrie 2001. Guvernul a avizat legalitatea si conformitatea datelor prezentate in documentatia de finantare prin semnatura ministrului Hildegard Carola Puwak, un client mai vechi al fondurilor PHARE (devorate in familie).

Ordonanta speciala

Din zecile de milioane de euro – fonduri UE – alocate memorandumului, suma de 5 milioane euro a fost aprobata de Comisia Europeana special pentru Proiectul “Omu”, ce trebuia rapid realizat pe locatia Busteni – Gura Diham. Aceasta, conform documentatiei care a fost avizata de oficialii PHARE. Secretarul general al Guvernului, Serban Mihailescu, a reusit sa smulga Guvernului PSD o ordonanta de urgenta (nr. 48/2002), pentru aplicarea memorandumului 2001. Prin acest demers, Serban Mihailescu a ajuns sa vada promulgata Legea 560/din 16 octombrie 2002 care aproba ordonanta cu acel memorandum. O lege care, la capitolul “Regiunea de dezvoltare Sud Muntenia”, prevede (vezi facsimil) “amenajarea unui complex turistic pe ruta Valea Cerbului – Muntii Bucegi si reabilitarea zonei turistice: 11,1 milioane euro – cu o contributie PHARE de 5 milioane euro; beneficiar: autoritatea locala”.

1,4 milioane euro, dintr-un condei

In realitate, totul s-a derulat in acest proiect ca intr-un “acvariu cu doua fete”. O fateta birocratica, legala, corecta, afisata comisiei euro-pene de la PHARE. O alta fateta secreta pentru pestii mari, rechinii si crocodilii din Romania devoratori de fonduri UE. La data semnarii memorandumului (4 decembrie 2001) oficialii PHARE erau deja pacaliti in privinta Proiectului Omu – Gura Diham. Consiliul Local Busteni emisese Hotararea nr. 50/12.09.2001, referitoare la “aprobarea schimbarii localizarii proiectului de finantare PHARE 2000 din zona Valea Cerbului – Valea Diham pentru Valea Alba – Calinderu”. Asa s-a nascut un al doilea proiect, numit in continuare “Calinderu”. Membrii CL Busteni au fost incurajati sa modifice pe sest Proiectul Omu – Gura Diham de catre Directia Prognoze Regionale din cadrul Ministerului Dezvoltarii si Prognozei. La 31 august 2001, MDP se declara oficial de acord cu schimbarea locatiei ceruta de institutia numita Consiliul Judetean Prahova (dominata de personalitatea politica si interesele locale ale prefectului PSD Marian Saniuta). Ca afacerea sa nu bata prea tare la ochi, Primaria Busteni a redactat o expunere de motive pentru a justifica aparitia proiectului-fantoma Calinderu. In document, numai bun de cercetat la DNA, se arata negru pe alb (vezi facsimil) ca “suma alocata proiectului de dezvoltare (…) s-a diminuat de la 5 milioane euro la 3,6 milioane euro”.

Lucrare surpata, proiect incorect

Unde si cum s-au cheltuit banii rezultati din diferenta de 1,4 milioane euro numai noul DNA poate afla prin procurorii sai de la Biroul OLAF Romania. Cum s-au cheltuit cele 3,6 milioane euro, orice turist poate constata acum. Zona destinata practicarii sporturilor de iarna de la Calinderu a devenit impracticabila, dupa ce a inghitit asa-zisele “milioane de euro”. Toata amenajarea s-a surpat din cauza panzei de apa freatica, ajunsa la suprafata in timpul unor lucrari executate de firme dubioase, in conditii tehnice si tehnologice suspecte. Proiectul Calinderu a fost amplasat intr-o zona geografica nesondata geologic de catre specialisti. Ramane ca noul DNA sa investigheze cum si unde s-au cheltuit si cele 6,1 milioane de euro, alocate de la bugetul local pentru falsul proiect Calinderu si zona turistica aferenta.

Un “tun” si pentru Mitrea

Un rol aparte in musamalizarea acestor fraudari si deturnari de fonduri UE il are, potrivit unor persoane implicate in dosarul “Omu – Virgil Teodorescu”, actualul primar al orasului Busteni, Emanoil Savin (unul din personajele-cheie ale actelor de coruptie politico-financiara descoperite de PNA la BRD Busteni). Primarul Savin este suspectat ca blocheaza orice investitie straina peste proiectul pesedist Calinderu. Conform acelorasi investitori straini, rezilierea contractului de realizare a proiectului Calinderu (aprobat de Victor Ponta, care a controlat legalitatea afacerii) ar insemna ca OLAF si DNA sa cerceteze si cum s-au cheltuit alte 4,5 milioane euro fonduri PHARE, plus un milion euro din bugetul local. Este vorba de un alt proiect-fantoma, intitulat pompos in Legea 560/2002 “Modernizarea drumurilor din Muntii Bucegi”. Proiectul a fost patronat de Ministerul Transporturilor, ca beneficiar, prin Miron Mitrea, ministru intrat si el acum in colimatorul DNA. Conform unor surse din DNA si OLAF – Bucuresti dosarul “PSD Calinderu – UE” cuprinde peste 20 de pesti mari.
Fostul secretar al Guvernului a fost de negasit. Serban Mihailescu nu a raspuns la telefonul sau mobil.

Cele mai citite

Ana Bogdan, învinsă în turul secund la Roma

Ana Bogdan a ratat calificarea în turul al treilea la Roma, unde s-ar fi duelat cu Sorana Cîrstea, după ce a fost învinsă în...

Cum poți solicita despăgubiri de la Wizz Air? 3 recomandări

Mai mult de jumătate dintre pasagerii de zbor din Uniunea Europeană nu își cunosc drepturile în caz de întârziere sau anulare a zborului. Nu...

A început oficial campania electorală pentru alegerile europarlamentare și cele locale

Campania electorală pentru alegerile europarlamentare şi alegerile locale a început oficial astăzi şi se va încheia pe data de 8 iunie, la ora 7,00. Autoritatea...
Ultima oră
Pe aceeași temă