13.1 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialFranti Itul, inculpat pentru devalizarea "Avicola" SA Alba

Franti Itul, inculpat pentru devalizarea “Avicola” SA Alba

Patronul SC “Vinalcool” SA Alba Iulia, arestat pentru contrabanda cu tigari si cafea, este implicat in mai multe afaceri dubioase care s-au lasat cu dosare penale. Unele dintre acestea s-au derulat in perioada 2000-2001, respectiv imediat dupa venirea PSD la putere, perioada in care Itul era unul dintre principalii sponsori ai partidului de guvernamant si beneficia de sustinere politica la cel mai inalt nivel pentru afacerile proprii. Falimentul SC “Avicola” SA Santimbru a dus la imposibilitatea recuperarii unor datorii in valoare de peste 60 de miliarde de lei. Surse oficiale au mentionat ca Franti Itul este cercetat penal in legatura cu evolutia societatii “Avicola” SA in perioada 2000-2001.

Irakianul invizibil

Inceputul sfarsitului pentru societatea din judetul Alba a fost in luna mai 2001, cand “Avicola” SA a fost privatizata de Fondul Proprietatii de Stat (FPS), pachetul majoritar de actiuni (92,3086 la suta) fiind achizitionat de omul de afaceri Marin State. Peste doar 5 luni, in octombrie 2001, acesta din urma a cesionat pachetul de actiuni cumparat de la stat cetateanului irakian Shafaa Jasim Sh. Kunbar, operatiune care se pare ca i-a adus cateva miliarde de lei profit. La randul lui, strainul i-a vandut firma, dupa doua luni, lui Franti Itul, proprietarul SC “Itul” SRL. Pretul “negociat” intre cei doi a fost de 17,5 miliarde lei, suma din care aproximativ 16,4 miliarde lei ar fi trebuit platite in rate pana in anul 2009. Insa, imediat dupa perfectarea contractului, atat Franti Itul, cat si Shafaa Jasim Sh. Kunbar si-au deschis in aceeasi zi la o banca din Cluj-Napoca conturi personale prin care au transferat suma de 16,4 miliarde lei. Cetateanul strain a ridicat toti banii si s-a facut nevazut, nefiind depistat de autoritati pana in prezent. Acesta a fost un bun pretext pentru ca firma sa intre in insolvabilitate, iar vinovatia sa cada pe un arab imposibil de gasit, care cine stie daca a existat vreodata.

Mecanismul imbogatirii

Prin acest contract, Franti Itul a devenit proprietarul a 25 de hale in care se desfasurau activitati in domeniul avicol (cresterea si valorificarea puilor), a 15 hectare de teren plus numeroase alte imobile, printre care si sediul administrativ, magazii, retele de apa, retele electrice etc. Itul a cumparat toate aceste bunuri ca si active, fara insa a prelua si datoriile aferente acestora. “Avicola” a ramas in proprietate doar cu patru hale si terenul aferent acestora, de la ferma din localitatea din Vintu de Jos, de pe urma carora s-a obtinut la licitatie ceva mai mult de un miliard de lei. Si in cazul acestora, Itul si-a manifestat dorinta de a le achizitiona, insa “manevra” nu i-a reusit pana la urma. Halele au fost scoase la licitatie prin intermediul unui executor judecatoresc si au fost cumparate de Itul cu doar 100 milioane de lei. Ulterior, Administratia Finantelor Publice, in calitate de principal creditor al societatii, a contestat in instanta licitatia si a obtinut anularea procesului de vanzare.

Devalizata, “Avicola” a ajuns in faliment

Cu datorii foarte mari, respectiv devalizata de aproape toate activele, “Avicola” SA a intrat in administrare judiciara in octombrie 2002. Dupa patru luni, in lipsa documentelor contabile ale firmei, administratorul judiciar numit de Tribunalul Alba a renuntat. In aprilie 2003, judecatorul sindic a decis lichidarea judiciara si falimentul societatii, fiind numit ca lichidator SC “Manager CM” SRL Alba Iulia. Reprezentanta societatii lichidatoare, Lidia Candea, a declarat ca a reusit cu mare greutate sa obtina o serie de documente privind chiar existenta juridica a SC “Avicola” SA.

Tiganii au facut focul cu documentele oficiale

Dupa disparitia irakianului si preluarea activelor de Franti Itul, o parte din documente a fost distrusa, iar o alta parte a ramas in fostul sediu administrativ al societatii, care, desi a fost cumparat de omul de afaceri, a ramas nefolosit. O buna bucata de vreme, tiganii care au locuit ilegal in spatiul respectiv au folosit hartiile oficiale pentru a face foc. La dosarul de lichidare si faliment exista cateva fotografii sugestive in acest sens. Teoretic, in prezent, procedura de lichidare a societatii este finalizata, practic insa acest lucru nu este posibil tot din cauza unor “invarteli” puse la cale de Itul. Cele patru hale din localitatea Vintu de Jos vandute de lichidatorul judiciar sunt in continuare intabulate pe Franti Itul. Aceasta chiar daca el a pierdut dreptul de proprietate asupra lor dupa ce instanta de judecata a anulat contractul de vanzare-cumparare incheiat in 2002 prin procedura de executare silita. Lidia Candea a precizat ca a solicitat Oficiului Judetean de Cadastru revenirea la situatia initiala, in care halele erau intabulate pe “Avicola” SA, dar nu a gasit intelegere la reprezentantii institutiei. La ora actuala intre cele doua parti se deruleaza un proces, pentru ca noii proprietari ai halelor sa poata sa se intabuleze si pe constructii in cartea funciara.

Arestat pentru contrabanda

Franti Itul a fost arestat pentru alte afaceri, de data aceasta cu tutun si cafea falsificate, in care se regasesc, de asemenea, numele unor cetateni de origine araba, dar si ale unor moldoveni. Paguba produsa in acest caz se ridica la aproape un milion de euro. Franti Itul si Veaceslav Secrieru, zis “Slava” (cetatean roman cu domiciliul in Republica Moldova), au pus bazele unei grupari infractionale care se ocupa cu contrafacerea de cafea, importuri ilicite de tutun si confectionarea de tigari in fabrici clandestine, precum si cu importuri si exporturi de carne de pui pe baza unor contracte comerciale fictive, cu scopul de a scoate bani din tara prin plati valutare externe ilegale.
De asemenea, un alt dosar penal deschis pe numele omului de afaceri a fost inaintat Parchetului General de ofiterii Directiei de Cercetari Penale din cadrul IGP. In aceasta cauza Franti Itul este acuzat, alaturi de alte doua persoane, de derularea unor afaceri ilicite cu peste 480.000 de litri cu alcool sanitar in urma carora statul a fost prejudiciat cu 236.000 euro.

Cele mai citite

Semifinale Liga Campionilor: Borussia Dortmund a învins-o Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0)

Borussia Dortmund a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0), miercuri seara, pe teren propriu, în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor...

Semifinale Liga Campionilor: Borussia Dortmund a învins-o Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0)

Borussia Dortmund a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0), miercuri seara, pe teren propriu, în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor...

nasturii cămășii au sărit și i s-a văzut tricoul cu “Votați Piedone!”

Ilustrație: Marian Avramescu Premierul românilor autentici, Marcel Ciolacu, nu a putut să nu respecte tradiția autohtonă de 1 Mai Muncitoresc și a savurat mici...
Ultima oră
Pe aceeași temă