37.8 C
București
vineri, 19 iulie 2024
AcasăSpecialFranţa şi Germania vor construi un nou avion de luptă european, care...

Franţa şi Germania vor construi un nou avion de luptă european, care va înlocui modelele Typhoon şi Rafale

Autorităţile franceze şi germane au decis să dezvolte un avion de luptă comun la nivelul Uniunii Europene, această măsură fiind menită să consolideze cooperarea în domeniul securităţii şi apărării, informează Reuters citată de Mediafax.

Decizia franco – germană a fost prezentată într-un document emis după şedinţa comună a guvernelor de la Paris şi Berlin.

Cele două state urmează să prezinte, până la mijlocul anului următor, un proiect pentru dezvoltarea noului avion.

În document se mai afirmă că noul aparat de zbor ar urma să înlocuiască Eurofighter Typhoon şi Dassault Rafale, avioane folosite de aviaţia germană, respectiv cea franceză. Însă nu se menţionează nimic despre un eventual rol al celorlalte ţări din proiectul Eurofighter în ceea ce priveşte dezvoltarea noului avion de vânătoare european.

De asemenea, Franța și Germania au fost de acord să stabilească un cadru de cooperare pentru dezvoltarea următorului model al elicopterului de atac Tiger şi pentru rachete tactice sol-aer.

Franța și Germania vor mai coopera în ceea ce priveşte achiziţionarea de sisteme terestre, inclusiv tancuri şi artilerie.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă