15.8 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialFranţa: Curtea Constituţională a aprobat interzicerea purtării vălului islamic

Franţa: Curtea Constituţională a aprobat interzicerea purtării vălului islamic

Curtea Constituţională din Franţa a aprobat legea care interzice femeilor să poarte în public vălul islamic de tip burqa, ce le acoperă întregul corp în afară de ochi şi mâini, transmite BBC. Potrivit HotNews, documentul trecuse de Camera inferioară a Parlamentului francez în luna iulie, iar senatorii o adoptaseră la mijlocul lunii septembrie.

Judecătorii au aprobat textul legii, cu o singură menţiune: el nu se va aplica în locurile publice de rugăciune, deoarece ar putea încălca astfel libertatea religioasă. Legea ar putea intra în vigoare în şase luni, respectiv în primăvara anului viitor. Documentul ar putea fi însă contestat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg.

Legea defineşte spaţiile publice, în mare, ca orice incintă sau teren deschis publicului larg, cum ar fi magazine, cinematografe, restaurante, pieţe, precum şi clădiri guvernamentale. Preşedintele Nicholas Sarkozy şi susţinătorii săi au făcut presiuni pentru adoptarea legii, în ciuda avertismentelor Consiliului de Stat care susţine că legal ar putea fi imposibil să fie impusă şi aplicată o astfel de interdicţie.

Potrivit legii, pedeapsa pentru purtarea valului islamic este 150 de euro sau cursuri despre valorile cetăţeniei franceze. Totodată, oricine forţează o altă persoană prin ameninţări, violenţă sau abuz de putere să îşi acopere chipul va fi închis timp de un an şi amendat cu 30.000 de euro.

Cei care se opun legii susţin că numai aproximativ 2.000 de femei musulmane poartă niqab-ul, vălul care acoperă faţa, sau burqa, costumul întreg care este prevăzut cu o plasă în dreptul ochilor, din aproximativ 5 milioane de musulmani care locuiesc pe teritoriul francez. Franţa a devenit astfel a doua ţară europeană, după Belgia, care interzice burqa şi niqab-ul.

Cele mai citite

Vopseaua pentru exterior: reînnoiește aspectul pereților exteriori ai locuinței tale

Zugrăvirea exterioară a casei este un proiect îndelungat și complex, dar care, la final, oferă o mulțime de beneficii. Pentru obținerea rezultatelor dorite, trebuie...

Klaus Iohannis vrea un angajament mult mai ferm pentru Flancul Estic al NATO

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că este nevoie de un angajament mult mai ferm pentru Flancul Estic al NATO, pentru apărare, dar şi...

Regele Charles al III-lea nu-l va întâlni pe Prințul Harry din cauza programului foarte încărcat al monarhului

Prințul Harry nu se va întâlni cu tatăl său, Regele Charles al III-lea, în timpul vizitei pe care o efectuează în prezent în Marea...
Ultima oră
Pe aceeași temă