3.5 C
Bucharest
Monday, 11 December 2023
HomeSpecialFranţa ar putea scurta vacanţele elevilor. Liceenii protestează violent

Franţa ar putea scurta vacanţele elevilor. Liceenii protestează violent

Un zvon despre scurtarea vacanţelor şcolare a declanşat vineri dimineaţa manifestaţii ale liceenilor şi violenţe urbane în nordul Franţei şi lângă Paris, potrivit Rectoratului din Lille.

Câteva sute de liceeni au manifestat în mai multe oraşe din nordul ţării, ca Douai, Bethune, Dunkerque şi Lens, din cauza unui “zvon nefondat şi grotesc”, potrivit căruia Guvernul ar vrea să scurteze cu o lună vacanţa, a declarat Rectoratul din Lille, scrie Mediafax, care citează AFP.

În centrul oraşului Lens au fost produse unele pagube, potrivit Prefecturii localităţii. De asemenea, aproximativ zece maşini au fost avariate, lângă Paris, în jurul Liceului Jean-Moulin din Chesnay. Acestea au fost răsturnate sau le-au fost sparte geamurile, potrivit unei jurnaliste AFP.

“Câteva zeci” de liceeni ar fi cauzat aceste violenţe, după ce “un zvon privind scurtarea vacanţelor” s-a răspândit în instituţie, a declarat o sursă din cadrul poliţiei. Zece tineri au fost arestaţi, a anunţat altă sursă din cadrul poliţiei.

“Am făcut o blocadă pentru că preşedintele (Nicolas) Sarkozy vrea să ne ia o lună de vacanţă. Din acest motiv ne-am revoltat”, a declarat o liceană în vârstă de 15 ani, care nu a dorit să îşi dezvăluie identitatea.

“Nu are nici cap, nici coadă. Nu ştim de unde a plecat acest zvon”, a declarat o sursă din cadrul Rectoratului din Lille, care a denunţat o “dezinformare orchestrată”. Zvonul este răspândit prin mesaje telefonice şi pe Facebook, a adăugat aceeaşi sursă.

Un raport al Comisiei de evaluare a ciclurilor şcolare a propus scurtarea cu două săptămâni a vacanţei de vară şi scurtarea vacanţei de Ziua Tuturor Sfinţilor la două săptămâni, dar nu s-a luat nicio decizie în acest sens.

Ministrul Educaţiei, Luc Chatel, declara în iulie că vrea să înceapă negocieri cu sindicatele din învăţământ, pentru a anunţa “în toamnă” hotărâri care ar putea intra în vigoare la începerea anului şcolar 2013-2014.

Cele mai citite
00:00:49

VIDEO. Persoane strămutate din Gaza fug din calea fumigenelor

O înregistrare video obținută de Reuters arată cum persoane strămutate din Gaza în tabăra de refugiați Jabalia, în nordul Fâșiei, fugeau duminică (10 decembrie)...
00:00:43

VIDEO. Președintele Javier Milei se întâlnește cu Volodymyr Zelenskiy

Președintele Javier Milei s-a întâlnit duminică (10 decembrie), la Buenos Aires, cu președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy, iar noul lider argentinian i-a oferit lui Zelenskiy...

Ghiveciul AUR reîncălzit după rețeta PRM

Scena politică de la noi seamănă astăzi izbitor de mult cu cea din anii 2000, când PRM-ului lui Corneliu Vadim Tudor sufla în...
Ultima oră
Pe aceeași temă