31.4 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecialFranks: Nu se pune problema acordării unor sume suplimentare pentru pre-finanţarea proiectelor...

Franks: Nu se pune problema acordării unor sume suplimentare pentru pre-finanţarea proiectelor europene

Confederaţia sindicală Cartel Alfa a solicitat Fondului Monetar Internaţional (FMI) suplimentarea acordului cu România cu 2,5 – 3 miliarde euro pentru pre-finanţarea proiectelor europene, însă FMI susţine că nu se pune problema acordării unor sume suplimentare în acest sens, potrivit Agerpres.

 

“Nu este vorba de acordarea unor sume suplimentare ci de utilizarea banilor în cadrului bugetului şi de eliminarea piedicilor în utilizarea eficientă a banilor europeni”, a declarat, luni, şeful misiunii FMI pentru România, Jeffrey Franks, după întâlnirea cu liderii confederaţiilor sindicale din România.

Oficialul FMI a spus că principala problemă pentru România este faptul că se confruntă cu un mediu extern dificil, la care se adaugă necesitatea ajustării foarte severe în domeniul fiscal.

Franks a afirmat, însă, că este optimist că economia României se va îmbunătăţi după ce această ajustare va fi realizată.

Totodată, Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI în România a admis la rândul lui, la întâlnirea cu reprezentanţii sindicatelor, că Guvernul “analizează” retragerea subvenţiilor, fără a oferi detalii legate de modul în care acest lucru ar putea avea loc, potrivit Hotnews.

Referitor la întâlnirea avută cu reprezentanţii sindicatelor, Franks a spus că nu s-a ajuns în mod necesar la concluzii, ci a fost mai degrabă un schimb de idei.

“Toată lumea cu care ne-am întâlnit este foarte îngrijorată de absorbţia fondurilor europene. Si noi suntem foarte îngrijoraţi cu privire la absorbţia fondurilor europene. Trebuie făcute eforturi pentru a îmbunătăţi acest proces”, a declarat Franks.

Preşedintele Confederaţiei Naţional Sindicale “Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, a declarat, luni, că a cerut în întâlnirea cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) suplimentarea împrumutului, însă aceştia au afirmat că Guvernul ar avea suficienţi bani.

“Nu Fondul a cerut disponibilizări, ci Guvernul ca să-şi rezolve problema bugetară internă. Am cerut suplimentarea împrumutului, au zis că Guvernul ar avea suficienţi bani, noi am zis că nu sau dacă pe hârtie există înseamnă că s-au cheltuit. Noi am cerut 2,5 – 3 miliarde care să poată alimenta fondurile structurale şi să permită un mecanism de absorbţie la decontări”, a declarat Bogdan Hossu, lider Cartel Alfa, după discuţiile cu delegaţia FMI, citat de Realitatea.net.
Guvernul analizează retragerea graduală a subventiilor pentru gaze naturale, a declarat şi Dumitru Costin, liderul Blocului National Sindical.
”Din evaluările pe care le-am făcut, în momentul de faţă, persoanele fizice sunt datoare furnizorilor de energie termică cu o sumă frumoasă, puţin peste un miliard de euro. Eliminarea subvenţiilor va accentua problemele acestora. Numărul celor care nu vor plăti va creşte. Cei de la FMI ne-au comunicat că au înţeles că cei din Guvern ar dori să purceadă la o reducere graduală a acestor subvenţii”, a declarat Costin.

Vicepreşedintele CNS Cartel Alfa, Petru Dandea, a declarat, luni, pentru Agerpres, că va solicita FMI suplimentarea cu trei miliarde euro a acordului financiar cu România.

Misiunea Fondului Monetar Internaţional, condusă de Jeffrey Franks, aflată la Bucureşti din 26 iulie, finalizează în prezent negocierile pentru elaborarea Scrisorii de Intenţie.

Misiunea de evaluare va rămâne în Capitală până pe 4 august şi, pe lângă întâlnirile avute până acum cu BNR, cu conducerea unor bănci comerciale, cu mai mulţi miniştrii, printre care cel al Finanţelor Publice, al Sănătăţii, al Muncii şi cel al Transporturilor, cu membrii Consiliului Fiscal, în program vor fi incluse, în mod tradiţional, şi convorbiri cu sindicatele, cu premierul Emil Boc şi cu preşedintele Traian Băsescu.

Încheierea cu succes a evaluării şi aprobarea rezultatelor acesteia de către Board-ul FMI din septembrie, va permite eliberarea celei de-a şasea tranşe, în valoare de circa 900 de milioane de euro, din împrumutul total de 12,9 miliarde de euro acordat României de FMI, concomitent cu cinci miliarde de la UE, un milion de la Banca Mondială şi un milion de euro de la alţi finanţatori internaţionali.

Până în prezent, România a primit aproape 10,7 miliarde de euro de la FMI, 2,5 miliarde de euro de la UE şi 300 de milioane de euro de la Banca Mondială.

Cele mai citite

Premierul Marcel Ciolacu și prim-ministrul Statului Liber Bavaria, Markus Söder, vor coordona prima ședință comună de guvern România-Bavaria

Premierul Marcel Cioacu se află, începând de astăzi, într-o vizită oficială de două zile în Landul Bavaria, Germania, în contextul marcării a 25 de...

Aurelian Pavelescu (PNȚCD), candidat la Președinția României: Dreptul european este aplicabil doar dacă nu încalcă norma constituțională

Aurelian Pavelescu, președintele PNȚCD și candidat la Președinția României, consideră că dreptul european este aplicabil în România doar dacă nu contravine Constituției României. Acest punct...

Scoicile şi rapanele din Marea Neagră sunt sigure pentru consumul uman

Inspectorii sanitar-veterinari din Constanța au anunţat că poate fi reluată recoltarea de moluște vii din Marea Neagră. Decizia vine după ce timp de 10 zile,...
Ultima oră
Pe aceeași temă