26.8 C
București
miercuri, 17 iulie 2024
AcasăSpecialFracturile dintre America și Europa se adâncesc | ANALIZĂ DW

Fracturile dintre America și Europa se adâncesc | ANALIZĂ DW

Europa occidentală și Statele Unite par să aibă viziuni tot mai diferite asupra unor chestiuni fundamentale, chiar și asupra democrației, ceea ce ar putea fi evenimentul capital al secolului XXI, arată o analiză publicată de Deutsche Welle.

Jurnalistul Horațiu Pepine semnalează că președintele Macron a oferit un interviu presei din Franța și din Germania, început cu un avertisment: ”Europa are deja mai multe viteze”.

"A fost prima frază a acestui interviu în care regăsim, într-o formă identică, declarația pe care o făcea la Berlin cancelara Angela Merkel în conferința de presă susținută împreună cu președintele României", explică articolul din Deutsche Welle.

Franța a devenit, după Brexit, prima putere militară din UE. De pe această poziție, președintele Macron a spus următoarele:  "Nu îmi revine mie să spun dacă Germania ar trebui să facă mai mult. Dar opinia mea este că trăim într-o lume tot mai nesigură. A crede că putem trăi sub umbrela cuiva mi se pare naiv și, de altfel, cancelara a spus-o și ea cu claritate. Noi, europenii trebuie să ne asumăm pe cont propriu toate responsabilitățile".

În privința României, aceasta "ni s-a părut că nu pare conștientă de dimensiunea faliei care se crează în raporturile intercontinentale", semnalează articolul din Deutsche Welle.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă