20.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialFOTO + VIDEO. Ziua în care lumea s-a oprit în loc. 15...

FOTO + VIDEO. Ziua în care lumea s-a oprit în loc. 15 ani de la atentatele din 11 septembrie. Moment de reculegere în memoria victimelor. Lui Hillary Clinton i s-a făcut rău în timpul ceremoniei. Obama: Diversitatea rămâne una dintre principalele forțe ale SUA

Mii de oameni au ținut, duminică, un moment de reculegere în memoria victimelor atentatelor din 11 septembrie 2011, la Ground Zero din New York, ora locală 08.46 (15.46 ora României), informează News.ro.

La ceremonie au participat şi candidaţii la preşedinţie Hillary Clinton şi Donald Trump. Totodată, președintele american Barack Obama a ținut un moment privat de reculegere la Casa Albă.  

Jurnaliștii de la News.ro precizează că  fostul secretar de stat Hillary Clinton ar fi leşinat, a declarat o sursă din serviciile de ordine pentru Fox News. Potrivit martorilor oculari, fostul secretar de stat s-a ridicat să plece înainte de încheierea ceremoniei, când a fost pe punctul de a se prăbuşi.

Ea a fost sprijinită de un membru al echipei sale de pază, care a ajutat-o şi să se urce în maşină. Clinton şi-a pierdut pantoful pe drum. Deocamdată nu se ştie unde şi în ce stare este candidata democrată.

 

 

După momentul de reculegere, rudele victimelor atacurilor din 2001 – precum şi cele ale oamenilor care şi-au pierdut viaţa în atentatul din 1993, de la World Trade Center, au început să citească numele celor morţi.

Începând cu ora locală 09.30 (16.30 ora României) șeful statului a participat la o ceremonie în memoria victimelor la Pentagon, alături de secretarul american al Apărării Ash Carter, precum şi de şeful Statului Major Interarme, generalul Joe Dunfold.

„Diversitatea noastră nu este o slăbiciune, ea este și va rămâne mereu una dintre principalele noastre forțe”, a declarat Obama la Pentagon, cu prilejul marcării a 15 ani de la atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 din SUA.

Totodată, președintele american a citat din Scriptură: „Nu lăsa ca dragostea de neclintit şi loialitatea să te părăsească. Leagă-le în jurul gâtului tău. Scrie-le pe tăbliţa inimii tale”.

La Shanksville, în Pennsylvania, unde un avion deturnat s-a prăbuşit după ce pasagerii şi echipajul au încercat să îi imobilizeze pe terorişti, o slujbă va avea loc începând cu ora 9.45 (16.45 ora României). Sute de oameni sunt aşteptaţi.

Atacurile din 11 septembrie 2001, din Statele Unite, au schimbat pentru totdeauna modul în care lumea priveşte terorismul şi securitatea. Nouăsprezece bărbaţi au deturnat patru avioane comerciale americane şi le-au prăbuşit în Turnurile Gemene ale World Trade Center (New York), în clădirea Pentagonului (Washington) şi pe un câmp din Shanksville (Pennsylvania).

Atacurile s-au soldat cu 2.996 de morţi – cel mai sângeros atac străin din istorie comis pe teritoriul american. Bilanţul l-a depăşit pe cel de la Pearl Harbor, din 1941, soldat cu 2.403 de morţi în rândul americanilor. Peste 6.000 de oameni au fost răniţi în atentatele din 11 septembrie.

Citește și: Ziua în care lumea s-a oprit în loc. 15 ani de la atentatele din 11 septembrie. Cei cinci români uciși în Turnurile Gemene din New York, în cele mai grave atacuri teroriste din istorie. A murit atunci și un arhitect de geniu din Republica Moldova

Gruparea teroristă al-Qaida a coordonat şi a revendicat atacurile. Anterior, liderul grupării teroriste Osama ben Laden declarase jihad împotriva Statelor Unite, ceea ce a fost perceput drept principalul factor motivant pentru atentatori.

Atacurile au intensificat lupta împotriva terorismului, nu numai în Statele Unite, ci în toată lumea. Administraţia SUA a creat Departamentul pentru Securitate Internă, care coordonează eforturile între agenţiile de informaţii. În plus, aeroporturile au sporit măsurile de verificare a pasagerilor, iar cooperarea dintre state în domeniul strângerii de informaţii a fost consolidată.

Citește și: VIDEO. Ziua în care lumea s-a schimbat total: 11 septembrie 2001. Mărturii emoționante la 15 ani de la atentatele teroriste care au lovit SUA. 100 de copii care s-au născut după ce taţii lor au murit trimit cărţi poştale în Rai

 

Cele mai citite

O mașină a luat foc pe A1 București-Pitești

Un autoturism a luat foc sâmbătă la km 34 al A1 Bucureşti-Piteşti, pe sensul de mers spre capitală, informează ISU Giurgiu, potrivit agerpres.ro. "Conducătorul auto...

Kremlinul spune că legăturile dintre Moscova și Beijing vor continua

Kremlinul a ignorat o călătorie în China a secretarului de stat american Antony Blinken, în timpul căreia acesta și-a exprimat îngrijorarea cu privire la...

Măsurile și condițiile pentru votul cu urna specială la europarlamentare și locale

Biroul Electoral Central (BEC) a stabilit măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând,...
Ultima oră
Pe aceeași temă