14 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialFOTO + VIDEO: Care sunt adevăratele legături ale baschetbalistului Enes Kanter cu...

FOTO + VIDEO: Care sunt adevăratele legături ale baschetbalistului Enes Kanter cu Fethullah Gulen. Sportivul nu a avut voie să intre în România, sâmbătă

Baschetbalistul de origine turcă Enes Kanter, căruia i-a fost interzis accesul în România, după ce autoritățile turce i-au anulat pașaportul, a intrat în vizorul președintelui Recep Tayyip Erdogan din 2015, din cauza criticilor pe care le-a lansat la adresa acestuia.

Cel mai recent incident a avut loc în urmă cu o săptămână, când Kanter l-a calificat pe liderul de la Ankara drept „un Hitler al secolului nostru”. La rândul său, liderul de la Ankara l-a acuzat pe sportiv că ar fi un suporter înfocat al predicatorului Fethullah Gulen, pe care îl consideră responsabil pentru lovitura de stat eșuată din luna iulie a anului trecut.

 „Erdogan a atacat oameni în Washington. E un om rău. E un dictator. Este un fel de Hitler al secolului. O să vă țin la curent, dar vă rog să vă rugați pentru noi”, a spus Enes Kanter, într-o filmare video, potrivit AFP.

Potrivit sursei citate, în timp ce Erogan discuta cu președintele Donald Trump la Casa Albă, gărzile sale de corp au fost surprinse de camerele de luat vederi atacând protestatarii din fața casei ambasadorului turc la Washington.


Citește și: Cazul baschetbalistului Enes Kanter, care nu a fost lăsat să intre în România, a ajuns în presa internațională.New York Times scrie despre eliberarea sa, după ce a fost reținut pe un aeroport din România, iar ziarele turcești vorbesc despre ”fiul spiritual al lui Gulen”

Refuzul autorităților române de a-i permite jucătorului NBA Enes Kanter să intre în țară, motivând că nu deține un pașaport valabil, a ajuns în presa americană. Astfel, New York Times și Washington Post scriu despre ”detenția din România” și că ”a fost eliberat” de autorități, îmbarcându-se spre Statele Unite ale Americii, în vreme ce ziarele din Turcia scriu despre ”momentele grele pentru fiul spiritual al lui Gulen”.


În martie 2016, după atacul terorist cu bombă din Ankara, sportivul a criticat regimul Erdogan. O nouă critică a fost lansată și în iulie 2016, la scurt timp după lovitura de stat eșuată. În acest context, familia lui Enes Kanter a anunțat că îl dezmoștenește, potrivit ESPN.

Enes Kanter, dezmoștenit de familie

Într-o scrisoare publicată de publicația pro-guvernamentală Daily Sabah, tatăl sportivului, Mehmet, a afirmat că fiul său a fost „hipnotizat” de mișcarea gulenistă.

„Cu un sentiment de rușine, îi cer scuze președintelui nostru și poporului turc că am un asemenea fiu”, a scris Mehmet Kanter în scrisoarea publică, potrivit BBC.

El a continuat precizând că afirmațiile și comportamentul fiului „cauzează probleme familiei”.


Citește și:  FOTO. Baschetbalistul Enes Kanter, care nu a putut intra sâmbătă în România, a revenit, duminică, în SUA

Baschetbalistul Enes Kanter s-a întors, duminică, în Statele Unite ale Americii, după ce cu o zi înainte i-a fost interzisă intrarea în România ca urmare a anulării pașaportului său de către statul turc



„Nu l-aș fi luat pe Enes într-o tabără de baschet din Statele Unite, unde talentul lui să fie descoperit, dacă aș fi știut că vom ajunge în situația asta”, a mai susținut tatăl său.

În replică, Enes Kanter a publicat, pe contul său de Twitter, o scrisoare în care și-a exprimat surprinderea privind decizia familiei sale.

„O, univers, ascultă-mă. Astăzi mi-am pierdut mama, tatăl, frații și surorile, toată familia și toate rudele, toți cei pe care i-am respectat timp de 24 de ani. Tatăl meu a vrut să îmi schimb prenumele. Mama care mi-a dat viață să mă dezmoștenească. Frații cu care am crescut mă privesc cu lipsă de respect. Niciunul nu mai vrea să mă vadă”, a spus el, potrivit Daily Sabah.

Nu un Enes, ci o mie, vor fi sacrificați

El a continuat scrisoarea afirmând că „nu doar un Enes, ci o mie vor fi sacrificați în numele mișcării Hizmet, care a adus lacrimi în ochii unor persoane dispus să se sacrifice. Doamne, ia fiecare secundă care mi-a mai rămas și dă-o dragului meu Gulen (…). Pentru Hizmet, aș sacrifica chiar și accesul în rai. Dragostea mea pentru hodja e mai puternică decât orice fel de iubire, fie ea iubirea unei mame, a unui tată sau a fraților. Mi-aș sacrifica familia pentru această cauză”, a mai spus el.


Citește și:  Ministrul de Externe Meleșcanu explică de ce nu l-a primit România pe baschetbalistul Enes Kanter: Am respectat decizia Turciei

Ministrul român de Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat, pentru agenția News.ro, că România nu a putut permite accesul baschetbalistului Enes Kanter în țară, pentru că a respectat decizia Turciei, care i-a anulat pașaportul.


Sportivul a continuat încurajându-i pe ceilalți suporteri să reziste: „Rezistați, frați. Rezistați, surori. Aveți răbdare. Nu fiți cei care se pierd în această călătorie care va izbăvi (…). Opresorii urmează să eșueze curând. Aveți răbdare. Nu renunțați la această luptă ”, a mai spus el, potrivit publicației Daily Sabah.

Sursa citată preciza, la acel moment, că Enes Kanter a scris, o serie de mesaje, pe contul său de Twitter, privind mișcarea predicatorului Fethullah Gulen. Totodată, la jumătatea lunii iulie 2016, el a postat pe contul de Twitter o serie de mesaje de amenințare pe care le-a primit de la suporterii regimului Erdogan, potrivit The Guardian.

„O să mori curând”, este unul dintre mesajele adresate de internauți.

Conflicte mai vechi

În 2015, baschetbalistul a susținut că a fost dat afară din echipa națională de Eurobasket a Turciei, din cauza viziunilor sale politice. Pe de altă parte, antrenorul echipei naționale Ergin Ataman a afirmat contrariul.

 În ultimii doi ani, Kanter este una dintre cele mai bune rezerve ale NBA. 

Predicatorul Fethullah Gulen este considerat un lider spiritual și este, uneori, descris de opinia publică ca al doilea cel mai puternic om din Turcia, potrivit BBC. Mișcarea, cunoscută în Turcia ca „Hizmet”, a deschis școli în toată țara, cât și în alte state precum SUA, România și Pakistan. În mai 2016, însă, mișcarea lui Gulen a fst declarată oficial de guvern drept o organizație teroristă. Ca urmare a loviturii eșuate, suporterii au fost arestați.

Cele mai citite

Înțelepciunea din Sinai: Moștenirea Creștină a Mănăstirii Sfânta Ecaterina

În sălbăticia îndepărtată și stâncoasă a Peninsulei Sinai din Egipt se află o țară cu o importanță istorică și spirituală imensă pentru cele trei...

Spania, ţara din UE cu cea mai mare speranţă de viaţă. Ce loc ocupă România

Datele furnizate de Eurostat, agenția comunitară de statistică, arată că Spania se situează în fruntea Uniunii Europene în ceea ce privește speranța de viață,...

Divina Revelație: Cele Zece Porunci de pe Muntele Sinai

Cele Zece Porunci, o listă de precepte religioase care, conform mai multor pasaje din Exod și Deuteronom, au fost revelate divin lui Moise pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă