16.6 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialFOTO. Un activist de mediu a fost amendat pentru că s-a urcat...

FOTO. Un activist de mediu a fost amendat pentru că s-a urcat cu picioarele pe un scaun de la Masa Tăcerii: Dacă te cheamă Iohannis, atunci nu primești amendă

Activistul de mediu Gabriel Păun a fost sancționat de poliția locală din Târgu Jiu, în urmă cu doi ani, pentru că s-a urcat cu picioarele pe unul dintre scaunele de la Masa Tăcerii.

Gabriel Păun de la Green Agent a postat, vineri dimineața, pe pagina sa de Facebook, o fotografie cu amenda de 200 de lei pe care a primit-o în data de 1 februarie 2014, pe motiv că s-a urcat cu picioarele pe unul dintre scaune.

„Dacă te cheamă Iohannis, atunci nu ești amendat”, a comentat el.

Șeful statului a fost criticat, vinerea trecută, că s-a aşezat pe unul din scaunele Mesei Tăcerii, pentru a se fotografia, deşi la câţiva metri de operă era afişat mesajul: „Stimaţi vizitatori, să păstrăm intactă moştenirea Brâncuşi pentru generaţiile următoare. Vă rugăm să evitaţi contactul cu operele!”.

În acest context, polițiștii locali au precizat că doar persoanele care se urcă pe opere, cu picioarele, pot fi amendate. „În Parcul Central sunt amplasate plăcuţe care interzic urcatul cu picioarele pe operele de artă. Nu a avut loc nicio contravenţie în cazul de faţă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Poliției Locale, Alexandra Petriţa.

Totodată, primăria Târgu-Jiu a susținut că orice persoană care se aşază, cu scopul de a se fotografia, fără să afecteze în vreun fel piesele componente al Mesei Tăcerii sau pe cele de pe Aleea Scaunelor, nu încalcă legea. 

„Având în vedere art. 1, alin. b din Hotărârea Consiliului local al Municipiului Târgu-Jiu cu privire la instituirea unor reguli referitoare Ia protejarea obiectelor de artă şi de mobilier urban de pe raza Municipiului Târgu-Jiu, nr. 192 din 2010, suntem în măsură să facem următoarea precizare: orice persoană care se aşează, cu bune intenţii, fără să afecteze în vreun fel piesele componente al Mesei Tăcerii, ori cele de pe Aleea Scaunelor, cu scopul de a se fotografia şi fără unul vădit de distrugere, nu se află într-o situaţie de încălcarea a legii. Menţionăm că, Primăria Municipiului Târgu-Jiu în calitatea sa de proprietar este preocupată constant de protejarea operelor componente ale Ansamblului Monumental <<Calea Eroilor>> cautând soluţii tehnice care să amelioreze, atât factorii de mediu, cât şi cei antropici. Respectând dorinţa marelui nostru sculptor care spunea că: <<Aş vrea ca lucrările mele să se ridice în parcuri şi grădini publice, să se joace copiii peste ele, cum s-ar fi jucat peste pietre şi monumente născute din pământ, nimeni să nu ştie ce sunt şi cine le-a făcut dar toata lumea să simtă necesitatea şi prietenia lor, ca ceva ce face parte din sufletul Naturii…>>, nu facem altceva decât să rămânem un factor de echilibru între toţi cei care vizitează operele brâncuşiene amplasate în cele două parcuri ale oraşului, păstrând, în acelaşi timp, o profundă şi vie recunoştiinţă faţă de întreaga moştenire brâncuşiană”, precizează Biroul de presă al Primăriei Municipiului Târgu-Jiu, pe Facebook.

Președintele Klaus Iohannis a explicat, miercuri, de ce s-a așezat pe unul dintre scaunele de la Masa Tăcerii, afirmând că opera lui Constantin Brâncuși nu ar fi fost amplasată într-un parc public, dacă sculptorul nu și-ar fi dorit ca cineva să se așeze pe ea.

În opinia sa, criticile stârnite de fotografiile în care președintele Iohannis stă la Masa Tăcerii au „substrat electoral”.

„Am fost împreună cu primarul, care a fost foarte de acord şi nu a găsit nicio problemă. Discuţia vă asigur că are substrat electoral. (…) Am citit câteva comentarii, cred că cineva care a comentat aceste lucruri a avut dreptate. Dacă Brâncuşi nu ar fi vrut să se aşeze nimeni pe acele scaune, probabil nu le-ar fi pus într-un parc public, ci într-un muzeu închis. Toată discuţia mi s-a părut exagerată pur şi simplu şi cred că putem să o închidem aici", a spus şeful statului.

Cele mai citite

Sfânta Lumină, adusă de la Ierusalim pe Otopeni. Cum va fi împărțită

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim în această seara de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, şi va fi...

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...

VIDEO. Marco Reus părăsește echipa unde a petrecut 12 ani

Marco Reus, în vârstă de 34 de ani, se pregătește să părăsească Borussia Dortmund la finalul acestui sezon, după o colaborare de 12 ani...
Ultima oră
Pe aceeași temă