15.3 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialFOTO şi VIDEO Cum va arăta viitorul: Cele mai importante lansări de...

FOTO şi VIDEO Cum va arăta viitorul: Cele mai importante lansări de la CES 2012

Televizoare 3D care nu necesită ochelari, smatphone-uri cu ecrane imense, laptopuri de numai câţiva milimetri grosime, tablete special concepute pentru gaming  – pe scurt, tehnologii care vor schimba pentru totdeauna definiţia divertismentului.

Toate aceste inovaţii au fost dezvăluite în cadrul celei mai mari expoziţii de IT&C din lume, Consumer Electronics Show 2012 (CES).

Ultrabookuri şi lecţia de yoga de la Lenovo

Zicala “bigger is better” pare să-şi piardă din popularitate, cel puţin în ceea ce priveşte grosimea laptopurilor.

Una dintre surprizele plăcute de la CES 2012 a fost ultraportabilul Acer Aspire S5 care are o grosime de numai 15mm şi cântăreşte 1,35 kg. Aspire S5 este învelit de o carcasă neagră din aliaj de magneziu şi are un ecran de 13.3 inch. Apariţia  Acer Aspire S5  este aşteptată în această primăvară şi ar putea rula pe noua platformă pe 22nm a celor de la Intel denumită “Ivy Bridge”.

Samsung a ripostat puternic cu Seria 9, îmbunătăţită. Samsung a venit cu 2 modele surpinzătoare, unul cu ecranul de 15 inci şi un altul cu ecranul de 13 inci. Modelul cu diagonala mai mare cântăreşte 1,59 kg şi are o grosime de numai 14,9 mm. Frăţiorul mai mic din Seria 9 poate fi numit cu adevărat ultraportabil, cântărind 1,16 kg şi având grosimea de 12,9 mm, fiind cel mai subţire ultrabook al anului.

Lenovo, însă, a fost vedeta acestei ediţii a CES, oferindu-le concurenţilor o lecţie de flexibilitate şi de inovaţie. Puţin mai greu decât celelate ultrabookuri prezente la eveniment, cântărind 1,6 kg şi având o grosime de 16,9 mm, Lenovo IdeaPad Yoga face trecerea de la laptop la tabletă.  Cu un ecran  tactil de 13.3 inci care se poate roti la 360 de grade, IdeaPad  Yoga se transformă în  câteva secunde într-o tabletă performantă.  Datorită faptului că noul model al celor de la Lenovo este conceput pentru a rula pe Windows 8 şi se va folosi de un processor Ivy Bridge de la Intel, acesta este aşteptat pe piaţă abia la jumătatea acestui an iar preţul de pornire va fi de 1.199 dolari (aproximativ 4000 lei).

3D fără ochelari, ecrane imense OLED şi  comandă vocală

Când vine vorba de HDTV, Panasonic a impresionat la CES cu seria de televizoare VT50. Cu un design de ultimă oră, seria de televizoare LED VT50 marchează debutul a două noi ecrane de dimensiuni mai mari, TC-L47VT50 din clasa 47 inci (în diagonală) şi TC-L55VT50, din clasa 55 inci (54,5 inch în diagonală). Modelul VT50 este echipat cu panou 3D IPS LED, Super High Speed 1920 Backlight Scanning pentru filme cu rezoluţie mare şi redă imagini clare, cu contururi precise, rezoluţie 1080p, VIERA Connect cu WiFi şi browser incorporate. Acestea au şi funcţia de conversie 2D → 3D, funcţia de Social Networking TV ce permite utilizatorilor să acceseze reţele sociale în timp ce privesc la televizor, funcţionalitatea Multi-Task pentru navigarea printre aplicaţii, 3D Real Sound cu 8 Train Speakers, pentru o experienţă audio deosebită, media player ce permite vizionarea fotografiilor sau înregistrărilor video HD existente pe un card de memorie, DLNA, VIERA Touch Pad Controller, patru terminale HDMI şi trei porturi USB.

La capitolul 3D, LG vine cu cel mai mare ecran disponibil pe piaţă, cu o diagonal de 84 de inci.  LG 84LM9600 oferă o rezoluţie de 4 ori mai mare decât cea a unui HDTV obişnuit, de 3840×2160, numită UltraHighDefiniton. Pentru vizionarea filmelor 3D este necesară o pereche de ochelari  passive 3D. Televizorul poate fi controlat prin comandă vocală şi prin mişcări ale mâinii şi are acces la internet şi la diverse aplicaţii. LG 84LM9600 va fi lansat în primăvară însă preţul nu a fost dezvăluit încă.

LG a strălucit puternic  şi la capitolul claritate, cu modelul 55EM9600 care funcţionează cu tehnologia OLED (Organic Light Emitting Diode).  Modelul oferă culori vii, contrast puternic, nuanţe profunde de negru  şi un unghi de vizualizare de 180 de grade, toate acestea incorporate într-o carcasă de numai 4 mm grosime. LG 55EM9600 va apărea pe piaţă în Q3 al 2012 şi va avea funcţia de comandă vocală, senzori de mişcare şi tehnologia Smart TV.

Toshiba a făcut un pas către viitor în ceea ce priveşte tehnologia 3D  dezvăluind un model de televizor 3D care nu necesită ochelari speciali. Ecranul de 55 inci are 8 milioane de pixeli iar efectul 3D este creat prin tehnologia de urmărire a feţei utilizatorului. Jurnaliştii de la CNET, cu toate că au fost impresionaţi de această tehnologie, consider că televizorul minune de la Toshiba parea a fi mai mult un prototip decât un produs finit. Aceştia apreciază că imaginea este mai ştearsă şi are mai puţină profunzime decât un televizor 3D obişnuit. De asemenea, sistemul de urmărire a feţei creează şi el suficiente probleme, orice mişcare a capului distrugând efectul 3D. Cu toate aceste lipsuri, Toshiba a făcut un pas mare către tehnologia viitorului.

Care sunt smarphone-urile anului 2012

Trendul  “thinner is better” s-a aplicat şi telefoanelor mobile. La acest capitol, compania câştigătoare a fost Huawei.  Cel mai subţire smartphone din lume echipat cu procesor dual-core este Huawei Ascend P1 S, care are o grosime de numai 6,9mm. Acesta vine echipat cu un touchscreen de 4,3-inch mega super AMOLED cu rezoluţia de 960 x 540 fabricat din sticlă Corning Gorilla.  Ascend P1 S rulează cu procesorului Cortext-A9 1,5GHz  iar sistemul de operare  este Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Ascend P1 S vine  cu o cameră foto BSI de 8-megapixeli poziţionată pe spatele telefonului şi o cameră HD de 1,3-megapixeli poziţionată în faţă, un flash dual LED şi funcţia de optimizare a efectelor HDR.

După marea despărţire de Ericsson , Sony revine în forţă pe piaţa smartphone-urilor, lansând la CES 2012 noul model Xperia S. Acesta rulează pe un processor dual-core de 1,5 ghz, are o memorie de 1 GB  iar spaţiul de stocare este de până la 32 GB. Xperia S are un displaz LED-Backlit capacitive de 4,3 inci care suportă rezoluţia de 1280×720 şi o cameră foto de 12 MP care poate filma în Full HD. Sony au ales să meargă pe mâna celor de la Google, telefonul rulând pe sistemul de operare Android.

Marele câştigător al CES 2012 la secţiunea de telefoane inteligente este noul Nokia Lumia 900 AT&T care, din nefericire, va fi disponibil numai în Statele Unite.  Lumia 900 este primul dispozitiv high-end cu Windows 7 al celor de la Nokia. Acesta incorporează o cameră de 8 megapixeli şi un ecran AMOLED Clear Back de 4,3 inci. Noul terminal al celor de la Nokia are un processor de 1,4 ghz, o memorie de 512 MB şi o capacitate de stocare de până la 16 GB. Sistemul de operare este déjà faimosul Windows Phone 7.5 Mango.

Transformatorul şi tableta pentru gaming

Cea mai subţire tabletă din lume aparţine celor de la Toshiba, care se pot mândri cu modelul Excite X10. Dezvăluită la CES, tableta măsoară 7,7 mm în grosime şi cântăreşte puţin peste jumătate de kilogram. Aceasta funcţionează cu un procesor dual-core de 1,2 Ghz produs de cei de la Texas Instruments, are o memorie RAM de 1 GB şi 2 camere . una de 2 MP în faţă şi una de 5 MP pe spate. Sistemul de operare preinstalat este Android 3.2 Honeycomb, însă acesta va putea fi upgradat la varianta Ice Cream Sandwich pe parcursul acestui an.

ASUS Eee Pad Transformer Prime TF700T a primit premiul CES pentru cea mai bună tabletă. Aceasta are un display Super IPS + FullHD 1920×1200 şi o cameră frontal de 2 MP. Carcasa a fost redesanată pentru o mai bună conectivitate Wi-Fi, Bluetooth şi GPS. Transformer Prime TF700T rulează la viteze ameţitoare datorită procesorului quad-core de 1,3 Ghz nVidia Tegra 3. Dispozitivul, care funcţionează pe sistemul Android Ice Cream Sandwich va veni pe piaţă în cel de-al doilea trimestru şi va costa între 599 şi 699 dolari.

Tot pe Ice Cream Sandwich rulează şi Ainovo 7 Basic, o tabletă concepută pentru toate buzunarele. Aceasta costă numai 99 dolari  şi funcţionează cu un procesor de 1 Ghz Ingenic Xburst, care are o arhitectură diferită de majoritatea dispozitivelor Android. Tableta dispune de 2 camere, una  pe spate de 2 MP şi una VGA în faţă iar ecranul are o rezoluţie de 800×480. Poate că nu sună cine-ştie-ce, însă jurnaliştii de la PCMagazine care au testat acest dispozitiv  s-au declarat mulţumiţi, luând în considerare preţul mic al acestuia.

Windows 8 ar putea schimba definitiv conceptul de mobile-gaming mulţumită celor de Razer. Tableta concept denumită Project Fiona are un ecran de 10,1 inci şi rulează pe cea de a 3-a generaţi de procesoare Core I7 Ivy Bridge de la Intel. Interfaţa cu utilizatorul se face printr-un hibrid de gamepad, touchscreen şi accelerometru. Detalii despre placa video sau despre o posibilă lansare nu se cunosc încă.

 

Cele mai citite

Florin Piersic a fost transferat de la Cluj la Spitalul Matei Balș din București

Actorul Florin Piersic a fost adus marți seară la București, cu o aeronavă SMURD, pentru a fi internat la Institutul Național de Boli Infecțioase...

În ce condiții ar putea da România un sistem Patriot Ucrainei

Iohannis a declarat că inclusiv liderul de la Casa Albă ”a adus această chestiune în discuție”, iar președintele român a spus că este ”deschis...

SUA declară că e „inacceptabil” ca Israelul să închidă două puncte pentru intrarea ajutorului umanitar în Gaza

Statele Unite(SUA) consideră "inacceptabilă" închiderea de către Israel a două puncte importante de intrare a ajutorului umanitar în Gaza, cele de la Rafah şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă