14 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialFOTO: PONTURI. Arta aranjării mesei pentru sărbătoare

FOTO: PONTURI. Arta aranjării mesei pentru sărbătoare

În familie sau cu musafiri, pregătirea, aranjarea şi servirea mesei pentru un eveniment festiv, cum este cel de Revelion, de exemplu, reprezintă o ocazie specială. Decoraţiile, detaliile precum şi ponturile folosite vor fi esenţiale pentru reuşita finală.

În primul rând atmosfera trebuie să fie pozitivă şi relaxată, chiar dacă alegem un decor cu fast, cum este şi indicat în astfel de cazuri. Ca sfat practic de organizare a mesei, aceasta trebuie concepută astfel încât să fie un număr de persoane echilibrat.

Nu arată bine ca persoanele să stea înghesuite la masă, dar nici ca între ele să existe o distanţă prea mare care să împiedice conversaţia sau ca atmosfera să lâncezească. Recomandarea tehnică este să se asigure fiecărui invitat un spaţiu minim de 50 cm pentru a-i oferi confort şi libertate de mişcare.

Un detaliu important este faţa de masă. Fie că este albă, viu colorată, brodată sau cu imprimeuri, ea contribuie semnificativ la decor. Dacă este lungă, o idee bună este să o prindeţi din loc în loc cu bride mascate cu diferite ornamente.

Şi accesoriile absolut necesare unei mese, precum vesela, tacâmurile, paharele trebuie alese şi aşezate în concordanţă cu stilul ales. În astfel de situaţii, cel clasic este o soluţie sigură dar există foarte multe soluţii pentru realizarea unui decor sărbătoresc şi glamur şi în cazul alegerii unui stil modern.

Dintr-un decor de sărbătoare florile sunt nelipsite. Naturale sau uscate, în funcţie de sezon şi preferinţe, acestea pot fi aşezate câte una în dreptul fiecărui invitat (chiar şi direct pe masă) sau central în cazul unui aranjament floral care, atenţie, nu trebuie să stânjenească comunicarea vizuală între invitaţi.

Se poate opta pentru o cromatică în ton cu cea a veselei ori a feţei de masa sau pentru un acord subtil între culorile de ansamblu ale încăperii şi buchetul de flori. Trebuie evitate pe cât posibil florile cu un parfum prea pronunţat, pentru a nu îşi amesteca aroma cu cea a mâncării.

Un alt ingredient la care se apelează des sunt lumânările. Acestea, pe lângă faptul că încălzesc atmosfera şi creează efecte de lumină, pot fi folosite şi pentru a introduce accente de culoare. Cele mai indicate sunt sfeşnicele elegante, care amplifică nota generală a decorului.

O atenţie specială trebuie acordată de Revelion platourilor cu felurile de mâncare. Este cunoscută şi pentru acestea arta decorării lor.

O masă de sărbătoare stilată poate aborda şi o atmosferă serenă, mai ales când sunt mai puţini comeseni şi când lipsesc copii, cum este cazul propus de revista Căminul (ianuarie 2013). Nu lipsesc însă sfeşnicele, lumânările, porţelanul, şervetele şi tacâmurile elegante, paharele cu picior. Culorile sunt mai moi, uneori neutre, un mic accent de culoare.

O masă stilată, ivoire şi auriu ca şi culori, mobilier preţios din lemn masiv de la Ethan Allen şi accente de voioşie (roşu şi verde) au fost alese ca temă pentru aranjamentul propus de revista Căminul (decembrie 2013) – un décor sclipitor ce combină culorile oraşului New York cu strălucirile de cristal.

Vesela este din porţelan fin iar tacâmurile din inox. Suporturile pentru lumânări transparente sunt supradimensionate, oferind un efect vizual deosebit.

 

Cele mai citite

Premieră la Londra: Sadiq Khan a fost reales primar al Londrei pentru a treia oară

Primarul laburist al Londrei, Sadiq Khan, a fost reales la alegerile locale care au avut loc joi în Anglia, devenind astfel primul edil al...

Rusia îl urmărește penal pe președintele ucrainean Zelenski

Rusia a deschis o acţiune penală împotriva preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski şi l-a trecut pe lista persoanelor căutate, a relatat sâmbătă agenţia de presă...

Trupa Roxette are o nouă solistă. Per Gessle o confirmă pe Lena Philipsson ca fiind noua cântăreață a trupei

Lena Philipsson va fi noua solistă a trupei Roxette. Per Gessle a confirmat-o pe Lena în urma decesului co-fondatoarei Marie Fredrikkson în 2019. Conform informațiilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă