19 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialFOTO: Pentru cine a bocit un popor întreg şi pe ce a...

FOTO: Pentru cine a bocit un popor întreg şi pe ce a fost RISIPITĂ munca a 217.000 de NORD-COREENI

Coreea de Nord are probleme financiare. Asta nu ar surprinde pe nimeni, dacă nu am specifica faptul că problemele financiare sunt cauzate, în mare parte, de cele 110 milioane de dolari cheltuite pentru întreţinerea cultului personalităţii care l-a înconjurat pe Kim Jong-il.

Vorbim despre tatăl celui mai sexy bărbat în viaţă pentru anul 2012, aşa cum au glumit cei de la The Onion şi aşa cum cred cu adevărat jurnaliştii “de stat” de la Cotidianul Poporului din China.

Kim Jong-un pare a fi demnul urmaş al tatălui său, pentru care a fost construită o statuie uriaşă ale cărei costuri de fabricare şi amplasare s-au ridicat la frumoasa sumă de zece milioane de dolari, confrom businessinsider.com.

Nu vorbim despre Coreea de Sud, care reprezintă ce-a de-a 15-a economie a lumii, conform clasamentelor realizate de ONU, FMI, Banca Mondială sau CIA World Factbook, şi care se află pe locul şapte în clasamentul mondial al exportatorilor, poziţionându-se înaintea Italiei, Marii Britanii, Spaniei sau Elveţiei.

Vorbim despre Coreea de Nord, o ţară al cărui PIB pe cap de locuitor este de două sau de trei ori mai mic decât al celui mai sărac stat din Europa: Republica Moldova. Statisticile diferă, însă tind să spună acelaşi lucru.

Au plâns după cel care i-a înfometat

Dacă ne raportăm la statisticile ONU privind PIB-ul nominal pe cap de locuitor, statuia lui Kim Jong-il a costat cât produsul intern brut pe cap de locuitor al aproximativ 20.000 de nord-coreeni înfometaţi, iar cheltuielile necesare întreţinerii cultului personalităţii liderului suprem de la Phenian sunt egale cu PIB-ul mediu pe cap de locuitor al peste 217.000 de cetăţeni care au plâns, la televizor, după moartea idolului de la nord de civilizaţie.

Citeşte şi FOTO INEDITE: Al Doilea Război Mondial, privit într-un mod de neimaginat. Vă uimeşte?

Statul cere donaţii din partea cetăţenilor

Înlocuirea portretelor lui Kim a costat 20 de milioane de dolari. Şi cum vistieria statului nord-coreean este mereu goală, regimul a cerut donaţii din partea cetăţenilor pentru a continua finanţarea cultului personalităţii.

Rezultatul modului în care funcţionează economia ultra-performantă (conform presei de stat) a Coreei de Nord este limpede şi foarte sugestiv: oficialii de la Phenian cer, constant, ajutorul creditorilor ruşi şi europeni pentru împrumuturi cu dobânzi-record cuprinse între 20% şi 40%.

„-un”, fiul lui „-il”, nu pare dornic să încheie risipa din fondurile statului pentru finanţarea cultului personalităţii. Noul Kim a apărut, la începutul anului, la ceremonia oficială de dezvelire a unei statui (care a costat enorm) dedicate fostului lider de la Phenian. Se simte atrăgător, pare foarte hotărât, ştie cine îi sunt duşmanii şi a ordonat executarea cu TUNUL a unui ofiţer militar care nu a bocit îndeajuns după moartea tatălui său.

Lagăre şi ameninţări

Între timp, zeci de mii de nord-coreeni sunt închişi în lagăre de concentrare, sute de copii se nasc ca prizonieri, iar ameninţările Coreei de Nord curg gârlă la adresa vecinilor din sud care sunt, statistic, de 90 de ori mai bogaţi.

Galeria de mai sus ni-l prezintă pe Kim Jong-il, cel al cărui scop suprem a fost fabricarea bombelor nucleare şi cel care a ordonat alocarea celui mai mare procent din PIB pentru cheltuieli militare din lume (22,9% în 2003, conform nationmaster.com). Daţi click pe fotografii pentru a le mări şi pentru a citi toate informaţiile! Aşa arată un lider suprem.

Citeşte şi FOTO INEDITE: Cum arată ORAŞUL-FANTOMĂ din deşertul Namib unde casele se scaldă în nisip

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 780: Moscova susține că armata Kievului a atacat Crimeea cu rachete cu rază lungă de acțiune

Sistemele de apărare antiaeriană ruse au distrus patru rachete ATACMS cu rază lungă de acţiune, furnizate de SUA Kievului şi care au fost lansate...

Mesaje de PAȘTE 2024: Hristos a Înviat!

Mesaje de Paște de trimis în aceste zile sfinte celor dragi. România Liberă îți propune o selecție de urări de Paște, SMS-uri pe care...

Trupa Roxette are o nouă solistă. Per Gessle o confirmă pe Lena Philipsson ca fiind noua cântăreață a trupei

Lena Philipsson va fi noua solistă a trupei Roxette. Per Gessle a confirmat-o pe Lena în urma decesului co-fondatoarei Marie Fredrikkson în 2019. Conform informațiilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă