11 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialFOTO. O ploaie torențială a creat riscul unor noi inundații în localitățile...

FOTO. O ploaie torențială a creat riscul unor noi inundații în localitățile măturate de ape și în octombrie

Un fenomen rar întâlnit în această perioadă a anului, o ploaie foarte abundentă, o „ploaie torențială” după cum o descriu localnicii, a readus riscul inundațiilor în localitățile gălățene care au fost măturate de ape și în luna octombrie a anului trecut.

Apa cu zăpadă scursă de pe versanți se adună în valea largă în care sunt situate comunele Slobozia Conachi, Pechea şi Cuza Vodă și la Pechea carosabilul Drumului Județean 255 a fost acoperit de aproximativ 3 centimetri de apă.

La Costache Conachi au fost inundate 120 de curți și grădini și 20 de anexe gospodărești, dar nu sunt afectate locuințe.

Situație tensionată. Sunt monitorizate scurgerile de pe versanți

Deocamdată nu sunt riscuri foarte mari de inundare a locuințelor, dar topirea zăpezilor ca urmare a maximelor de 11 – 16 grade Celsius care vor fi înregistrate în zona Galațiului în zilele următoare poate crea aceste riscuri. Echipe de intervenție de la ISU Galați monitorizează scurgerile de pe versanți, în special în zona „Valea Rea”, unde apele provenite din ploaie și topirea zăpezilor se adună pe cursul unui pârâu ce strabate zona, existând riscul producerii unei viituri.

„Ofiţerii ISU, împreună cu reprezentanţi ai Serviciului de Gospodărirea Apelor şi voluntari din localităţile gălăţene Slobozia Conachi, Pechea şi Cuza Vodă, monitorizează scurgerile de apă de pe versanţi, provenite din precipitaţii. Este supravegheată în special zona denumită Valea Rea, acolo unde apa se scurge de pe versanţi către pârâul Suhu”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi, lt. col. Eugen Chiriţă.

În octombrie, inundațiile au distrus 560 de case. Guvernul nu a plătit nici acum daunele de 5,2 milioane

Reamintim că o ploaie torențială cu un debit de până la 208 litri/mp, care s-a produs anul trecut, pe 10 octombrie, în aceași zonă, a dus la inundarea a 18 localități, producând pagube evaluate la 14.099.669 lei.

Cele mai costisitoare distrugeri, în valoare de 8.370.670 de lei, au fost produse la 36,5 km de drumuri. Pagubele produse prin inundarea a 560 de locuinţe şi 672 de anexe gospodărești au fost evaluate la 5.277.446 de lei.

Cele mai mari pagube au fost înregistrate în comuna Pechea unde au fost afectate 211 locuinţe şi 201 anexe gospodăreşti, valoarea daunelor fiind stabilită la 2.498.577 de lei. La Slobozia Conachi au fost afectate 193 de locuinţe şi 254 de anexe gospodăreşti, valoarea pagubelor fiind de 1.471.963 de lei, în timp ce la Cuza Vodă au fost afectate 123 de locuinţe şi 140 anexe gospodăreşti, pagubele fiind evaluate la 985.362 de lei. 

Guvernul nu a alocat nici până acum ajutoare financiare pentru familiile sinistrate.

Cele mai citite

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...

VIDEO. Protestele studențești de susținere a Palestinei se intensifică în universități mari din întreaga lume

Mişcarea studenţească împotriva ofensivei israeliene în Fâşia Gaza continuă în întreaga lume: pornind de la campusurile americane şi fiind uneori ţintă a represiunii poliţieneşti, a...

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...
Ultima oră
Pe aceeași temă