14 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialFenomen RAR: Cum s-a văzut aurora boreală în SUA

Fenomen RAR: Cum s-a văzut aurora boreală în SUA

Joi noaptea, aurora boreală a putut fi observată din Statele Unite ale Americii, din cauza unei furtuni solare, care a afectat câmpul magnetic al Pământului, conform mashable.com

Centrul de Predicţie Climatică al Administraţiei Naţionale Oceanice şi Atmosferice (SWPC) a emis, joi noaptea, o avertizare conform căreia americanii vor resimți nivelele ”puternice spre extreme” ale furtunii solare. Aurora boreală s-a putut observa în zonele nepoluate din statele Pennsylvania, Iowa și Oregon.

Efectele negative ale furtunii solare

Totuși, în ciuda spectacolului vizual unic de care s-au bucurat americanii, furtunile solare pot afecta rețelele de energie electrică de pe Pământ, pot strica sateliții și pot răni cosmonauții.

Totodată, SWCP a avertizat că furtuna geomagnetică ar putea crește în intensitate (la nivelul G3, pe o scală care ajunge până la G5, și pe indexul K, nivelul 7, în condițiile în care scala ajunge până la 9).  

Predicțiile pentru aurora din Emisfera de Nord au fost pentru ziua de joi. Furtuna s-a manifestat până la ora trei dimineața.

Specialiștii de la SWPC cred că această activitate geomagnetică a fost cauzată de efectele întârziate ale unei explozii de plasmă fierbinte emisă de soare în această lună.

Aurora boreală este un fenomen astronomic care constă într-o lumină difuză, care pare ca un arc în timpul nopții pe bolta cerească, în regiunile polare. Cu cât este mai puternică o furtună solară, cu atât mai jos inelul aurorei se poate întinde. 

Cele mai citite

METEO. Mai multe județe afectate de vânt puternic

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare Cod galben pentru intensificări ale vântului, valabilă în următoarele ore, pentru nouă județe și Municipiul...

Negociatorii Hamas sunt la Cairo pentru un armistițiu. Acolo se află și directorul CIA

Negociatori ai Hamas au mers la Cairo pentru discuții privind încetarea focului în Fâșia Gaza. Directorul CIA a ajuns și el la Cairo, relatează...

Rareș Bogdan, atac la Nicușor Dan: A-i da un vot înseamnă a-l arunca pe apa sâmbetei

"Este important Bucureștiul și îl sprijinim cu toată forța pe Sebastian, dar în următoarele 40 de zile sper să nu va trebui să răspundem...
Ultima oră
Pe aceeași temă