15 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialFOTO Cum să construieşti o arcadă din lemn, pas cu pas

FOTO Cum să construieşti o arcadă din lemn, pas cu pas

Se ştie deja că una din cele mai uzitate soluţii care au drept rezultat creşterea funcţionalităţii în spaţiile mici, cu compartimentare defectuoasă, este eliminarea uşilor.

Frecvenţa mare a acestei soluţii a generat şi cea mai des întâlnită modalitate de rezolvare estetică a golurilor de uşă: construirea unei arcade. Geometriei regulate, în unchiuri drepte, a golurilor rezultate în urma eliminării uşilor îi este preferată, în multe cazuri, eleganţa liniilor curbe.

Cele mai des utilizate materiale sunt gips-cartonul şi profilele metalice, datorită avantajelor pe care acestea le prezintă: preţuri reduse, rapiditate şi curăţenie în montaj.

Singurul inconvenient al materialelor amintite îl reprezintă fragilitatea la şocurile mecanice. În ceea ce priveşte acest tip de construcţie, dezavantajul amintit este diminuat prin realizarea arcadei în zone înalte, unde riscul lovirilor mecanice este aproape inexistent.

Un alt material la care puteţi apela este cimentul. În acest caz, însă, trebuie să construiţi un cofraj special şi să armaţi arcada cu tije fixate în perete. După aceea, arcada trebuie tencuită, operaţie care solicită îndemânarea unui meşter.

Un material cu totul superior din punct de vedere estetic este lemnul. Aspectul final al unei arcade construită din lemn este net superior oricărui alt tip de material. Este adevărat că şi costurile sunt simţitor mai mari, însă calitatea pe care o capătă încăperea respectivă va compensa din plin costurile.

Lucrarea pe care o prezentăm aici a fost realizată într-un apartament vechi din Bucureşti. În peretele care separa bucătăria de camera vecină, care a fost amenajată ca dining, au fost practicate două goluri de uşă şi unul de fereastră.

Proprietarii au decis ca toate golurile să fie finisate cu arcade şi îmbrăcate în lemn. Pentru aceasta a fost angajată o firmă specializată în tâmplărie. Lucrătorii au luat măsuri pe şantier iar elementele din lemn au fost confecţionate în atelierele firmei.

Etape de lucru:

1. Pregătirea suprafeţelor. Peretele a fost perforat pentru generarea celor trei goluri. Glafurile acestora au fost tencuite şi gletuite pentru a se asigura o suprafaţă de lucru plană.

2. Suportul din placaj. Pe feţele interioare ale arcadelor a fost lipit un placaj care reprezintă o bază perfectă pentru finisajul din lemn. Tot acum au fost aplicate ramele exterioare din lemn ale arcadelor.

3. Instalaţia electrică. În partea superioară a fiecărei arcade s-a montat un spot luminos. Înainte de lipirea placajului, au fost trase cablurile instalaţiei electrice spre locurile respective şi au fost trase prin orifiile practicate în foile de placaj.

4. Lipirea lemnului. Pe feţele interioare ale arcadelor au fost lipite lamele din lemn. De asemenea, au fost montate şi ramele exeterioare. În acest scop a fost folosit un adeziv special pentru lemn şi cleşti de tâmplărie care au rolul să ţină lemnul presat până la întărirea adezivului.

Cele mai citite

Rusia amenință că va lovi instalații militare britanice după declarațiile lui David Cameron

Armata rusă ar putea lovi ”orice instalaţie sau echipament militar britanic pe teritoriul ucrainean şi nu numai”, în cazul în care Kievul va folosi...

SUA îndeamnă Turcia și Israelul să-și rezolve diferendele

Statele Unite(SUA) au îndemnat luni Turcia şi Israelul să rezolve diferendele dintre ele, după ce Ankara a anunţat că suspendă relaţiile comerciale în încercarea...

Astronauții dezvăluie ce miros unic are spațiul cosmic

După ce se întorc din ieșirile în spațiu astronauții simt în mod regulat un miros unic atunci când își scot căștile, iar colegii lor...
Ultima oră
Pe aceeași temă