18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialFOTO: Cum amenajăm camera adolescentului

FOTO: Cum amenajăm camera adolescentului

În curând va începe şcoala, un motiv în plus să fim preocupaţi mai mult de amenajarea camerei copilului. Părinţii şi designerii de interior trebuie să intuiască cu mare grijă nevoile şi dorinţele unei familii în care sunt adolescenţi şi trebuie să găsească soluţii care să aducă calmul şi mulţumirea tuturor membrilor familiei.

O problemă majoră în perioada adolescenţei este faptul că personalitatea copilului devine din ce în ce mai marcantă, acesta încearcă să se descopere, să se regăsească, să aparţină unei categorii dar să fie în acelaşi timp unic.

În această perioadă se face tranziţia de la “copil” la „adult”, cel mic încă e prea mic pentru a lua propriile decizii dar vrea totuşi să se impună, să fie cineva, să fie luat în seamă şi în serios.

Cu siguranţă că acest lucru trebuie să se reflecte în amenajarea camerei. Aceasta trebuie să păstreze elementele necesare unui şcolar: birou, bibliotecă, chiar loc de joacă, măsuţă de activităţi, însă trebuie să înceapă să aibă un aer mai serios pentru că deja Spiderman şi Scooby Doo nu mai sunt pentru vârsta lui.

Adesea adolescentele îşi sufocă încăperea micuţă solicitând un pat dublu, pat care nu este necesar în această cameră, doar din dorinţa de a avea un pat de adult, un dormitor conform noului statut.

Dormitorul acesta va lega micul adult de visele copilăriei, poate fi un dormitor romantic, cu un uşor aer de prinţesă sau unul plin de trofee şi postere, ajutându-şi proprietarul să meargă mai departe într-o nouă fază a vieţii lui.

Deşi schimbările de gusturi şi de preferinţe vor fi relativ rapide şi uneori surprinzătoare totuşi fiecare persoană are nişte caracteristici de bază, anumite preferinţe care se vor menţine indiferent de mode şi de influenţele din afară.

Nu înseamnă să se reamenajeze camera ori de câte ori îşi schimbă idolul. O fetiţă care este cochetă, mereu va fi preocupată de haine, de a fi aranjată permanent. Indiferent dacă azi îi plac anumite culori iar mâine altele. Un adolescent interesat de sporturi, va avea această preocupare pe termen mai lung, chiar dacă astăzi îi place Ronaldo iar mâine Messi.

De aceea, va trebui să se aleagă mobilier şi accesorii flexibile, uşor de modificat, mobilier multifuncţional. De exemplu, patul se poate trasforma în canapea, inclusă la rândul ei în zona de lucru (a se vedea soluţiile propuse de Ikea în acest sens). Întreaga schemă a amenajării trebuie gândită astfel încât să poată fi uşor de modificat.

Însă dacă i se schimbă preferinţele pentru culori, nu înseamnă că trebuie să reamenajăm sau să rezugravim toată cameră de la zero, sau să o facem albă ca să nu fim stresaţi.

Se pot alege nişte nuanţe neutre, discrete pentru pereţi şi mobilier, iar accentul poate fi în tonuri ale culorii preferate. Aceasta ar putea folosită în accesorii, decoraţiuni, pernuţe sau tablouri, fiind uşor de modificat la o perioadă rezonabilă de timp.

Cu sau fără calculator?

Timpul alocat studiului este foarte important iar la această vârstă deja se studiază la mai multe materii, cu profesori diferiţi, cu cerinţe diferite. Adolescentul are mult mai multe teme, referate, studii pentru acasă decât în primii ani de şcoală.

Biroul trebuie să aibă spaţiu suficient pentru rechizite, cărţi dar şi pentru calculator sau laptop, imprimanta. Oricât încearcă părinţii să contorizeze timpul petrecut pe calculator de către micuţi şi să îl limiteze din cauza jocurilor şi programelor de chat şi socializare online, totuşi tot acesta este şi un important obiect de studiu, de căutare, de redactare.

Deja anumite teme nu mai pot fi făcute fără calculator. Deci, deşi îl demonizăm, calculatorul este un „rău” necesar.

Zona de birou este esenţială, trebuie creată având în vedere funcţionalitatea şi ergonomia spaţiului. În momentul de faţă foarte mulţi adulţi suferă din cauza poziţiilor neadecvate pe scaun, la birou.

Depozitarea este un aspect important în amenajarea unei camere de adolescent. Trecerea spre viaţa de adult şi manifestările personalităţii se vor reflecta în acumularea de multe şi foarte diverse obiecte, începând de la o garderobă bogată până la jocuri, suveniruri, accesorii, gadget-uri.

Ce culori folosim?

Este greu de spus dacă o anumită linie coloristică este mai potrivită decât altă, întrucât fiecare persoană este diferită şi alegerea acestora se face în funcţie de context.

Conform preferinţelor generale se poate spune că sunt alese mai degrabă vopsele, tapete şi texturi mai serioase şi mai sobre ca la vârstele anterioare. Uneori combinaţiile de culori fresh sunt foarte indicate pentru un adolescent îndrăzneţ şi avantgardist.

Combinaţiile în nuanţe discrete, romantice, plecând de la pasteluri, rozuri prăfuite, elemente florale pot fi preferatele unei adolescente visătoare şi delicate.

Pentru un sportiv culorile incitante, puternice vor accentua componenta activă a stilului şi vor pune în valoare decorurile şi tablourile expuse în această cameră.

Cele mai citite

Rafael Nadal, ca-n vremurile bune! Spaniolul s-a calificat în runda a doua a turneului ATP Masters 1.000 de la Madrid

Jucătorul spaniol de tenis Rafael Nadal, în vârstă de 37 de ani, a obținut o victorie impresionantă joi, calificându-se în runda a doua a...

Ministrul Finanţelor, despre e-Transport: “E creat pentru lupta împotriva fraudei în domeniul transporturilor rutiere de mărfuri”

Sistemul național e-Transport reprezintă o inițiativă de vârf în arsenalul de instrumente al luptei împotriva fraudelor și evaziunii fiscale în sectorul transporturilor rutiere de...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...
Ultima oră
Pe aceeași temă