10.7 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialFOTO: Cum amenajăm băile în armonie

FOTO: Cum amenajăm băile în armonie

În cazul apartamentelor de bloc, pentru amenajarea băilor lucrurile sunt destul de complicate din cauza dimensiunilor reduse ale acestora. 

Atunci când avem în vedere o casă lucrurile se schimbă radical, mai ales în cazul în care casa respectivă este proiectată şi construită după dorinţele proprietarilor. Într-un asemenea caz dispar aproape toate condiţionările, singurul element la care proprietarii mai sunt nevoiţi să se raporteze fiind bugetul disponibil.

Bineînţeles că suprafaţa unei săli de baie condiţionează funcţionalitatea acesteia, dar, pe lângă faptul că există soluţii care să rezolve situaţiile de acest gen, funcţionalitatea băilor nu deţine un rol primordial în judecarea confortului aşa cum se întâmplă cu celelalte camere.

Fiind o încăpere cu funcţiuni pur utilitare, confortul ei va fi dat, în primul rând de obiectele sanitare care satisfac aceste utilităţi.

Ne vom opri, în cele ce urmează, asupra uneia din băile amenajate într-o casă cu trei niveluri. Ideea generală de amenajare a plecat de la crearea unui joc cromatic.

Au fost achiziţionate corpuri de mobilier şi obiecte sanitare cu un design care a generat o armonie de materiale, forme şi culori. Cele trei băi ale casei s-au transpus într-o spectaculoasă variaţiune pe aceeaşi temă.

În baia pe care am ales să o prezentăm, ca şi în celelalte, totul a început de proiectul elaborat de arhitectul care a conceput amenajarea. Acesta a conceput planurile plecând de la câteva idei generale exprimate de proprietari.

În stadiul iniţial, lucrările au constat în realizarea instalaţiilor şi a izolaţiilor. Conductele folosite pentru circuitele de apă rece şi caldă au fost din polipropilenă, iar cele de scurgere, din PVC. Prin zona băii a fost trasă şi o conductă de apă pluvială (foto 1). Pentru toate au fost construite măşti din gips-carton pe suport metalic.

Cablurile instalaţiei electrice au fost introduse în protecţii rigide din plastic şi au fost direcţionate pe plafon spre locurile de priză. Ulterior, a fost construit scheletul metalic ce va reprezenta baza tavanului fals (foto 2). Acesta va îndeplini un triplu rol: mască pentru cablurile electrice, termoizolaţie dar şi suport pentru finisaj.

Glafurile ferestrei au fost placate cu polistiren expandat cu grosimea de 5 cm (foto 3). După ce au fost executate operaţiile specifice, anume aplicarea masei de glet şi gletuirea în două straturi, a fost montată şi fereastra termoizolantă.

În acelaşi scop, termoizolaţia, au fost montate şi plăcile din gips-carton pe scheletul metalic de pe tavan. Îmbinările acestora au fost armate cu plasa specială, chituite şi pregătite pentru zugrăvit prin şlefuire. Aceeaşi operaţie s-a aplicat şi capetelor şuruburilor autofiletante (foto 4).

A fost montată o cadă cu hidromasaj, un vas de toaletă şi un corp de mobilier în care a fost montat lavoarul. Pereţii au fost placaţi în totalitate cu faianţă iar pe pardoseală a fost montată gresie.

Amenajarea a fost completată cu obiecte din metal cromat care îndeplinesc diferite funcţii şi care îşi aduc un aport deosebit la armonia de materiale şi culori a ansamblului.

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă