UPDATE 15.00: Șefa Direcției Generale de Pașapoarte, Catela Claudia Vasile, a declarat că angajații au lucrat conform programului.
„Noi am venit în întâmpinarea oamenilor și am vrut să îi ajutăm, deși este zi nelucrătoare. Există mai multe opțiuni de plată a taxelor, nu numai la Trezorerie. S-a hotărât schimbarea Legii pentru a fi prelungită valabilitatea pașapoartelor la 10 ani, pentru persoane de peste 25 de ani”, a declarat Catela Claudia Vasile.
Șefa Direcției Generale de Pașapoarte a mai spus că ghișeele au fost deschise la 8.30.
„Astăzi nu au fost acordate termene de eliberare a pașapoartelor electronice. Nici nu au simțit nevoia colegii mei să deschidă și ghișeul. Astăzi este o zi obișnuită de preluare cereri”, a susținut ea.
Întrebată cine ar trebui să își ceară scuze, ea a spus: „Nu știu dacă se impune să își ceară cineva scuze”.
„Lucrătorii au și ei familii, au și ei concedii, au și ei copii de dus în vacanțe”, a adăugat Catela Claudia Vasile.
Zeci de oameni s-au adunat la Direcția de Pașapoarte din Capitală, cu două ore înainte de începerea programului, pentru a-și depune documentele de eliberare a actelor de călătorie, informează Mediafax.
Potrivit sursei citate, oamenii care au depus documentele pentru eliberarea actelor de călătorie au fost nevoiţi să facă mai multe drumuri pentru achitarea taxei întrucât trezoreria este închisă luni, deşi era anunţat program normal. Mai mult, luni nu se pot ridica paşapoarte.
„Am venit special astăzi să îmi fac paşaportul. Sunt aici de la ora 07.00 şi am stat până la 8.30 ca să se deschidă, dar s-a deschis pe la 09.00. Serviciul paşapoarte este deschis, dar nu se poate plăti taxa pentru paşaport şi nu îţi poţi scoate paşaportul. Nu ni s-a spus nici unde se poate plăti. Am făcut vreo trei drumuri la bănci, am fost la CEC, dar ni s-a spus că acolo nu se mai poate plăti de vreun an de zile. Am ajuns la Poştă, unde s-a putut plăti, ne-am întors aici, o nouă coadă, din nou am avut de stat. Am venit special în România, două zile să îmi fac paşaport. Sper ca miercuri, joi, să se poată rezolva. Urmează să plec în Turcia şi nu pot pleca cu buletinul. Tot ce se întâmplă mi se pare o glumă la adresa noastră, a oamenilor, care îşi plătesc taxele şi impozitelele, suntem umiliţi", a spus Florin, un cetăţean român stabilit în Irlanda.
Potrivit sursei citate, timpul de aşteptare ar fi chiar şi de patru – cinci ore, în sediul Direcţiei fiind în permanenţă zeci de oameni.
Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a anunțat la postul Antena 3 că va propune modificarea legislației în sensul extinderii valabilităţii paşaportului de la cinci la zece ani.
„Sunt de la ora 6 de dimineaţă, cu tot cu copiii după mine, ei au deschis la ora 9 fără ceva, dar normal programul începea la 07.00, scrie şi pe uşă. Am venit şi să depun documentele şi să ridic un paşaport temporar, dar nu pot să îl ridic până miercuri. Şi trezoreria este închisă, l-am trimis pe soţul meu să plătească în altă parte ca să nu pierd rândul. Îmi strică foarte mult planurile pentru că mâine ar fi trebuit să plecăm în vacanţă, dar trebuie să mai amânăm vacanţa. Nu avem nici măcar prioritate pentru că suntem cu copiii după noi", a spus o altă femeie.
Ministrul Afacerilor Interne a anunţat intenţia de a modifica legea în sensul extinderii valabilităţii paşaportului de la cinci la zece ani, după ce Federaţia Asociaţiilor de Români din Europa (FADERE) a anunţat că dacă nu va fi rezolvată problema cozilor la paşapoarte va depune plângere. MAI anunţase că în 12 judeţe şi în Bucureşti, serviciile de paşapoarte lucrează luni, 14 august, iar în alte patru se va lucra şi marţi, 15 august.
„De la începutul lunii august, în faţa ghişeelor pentru eliberarea paşapoartelor s-au format cozi uriaşe din cauza neadaptării acestor servicii la valul mare de români care vin din străinătate în vacanţă şi doresc să îşi schimbe şi documentele. Dacă doamna ministru nu va rezolva cu maximă urgenţă această problemă, FADERE va face plângere penală împotriva acesteia. Este inadmisibil ca, după 10 ani, să spui că încă eşti luat prin surprindere de românii care, în luna august, vin în număr mare în ţară şi doresc să îşi înnoiască documentele. Statul român încă nu s-a obişnuit cu ideea că 25% dintre cetăţenii săi sunt plecaţi în afara ţării. Este revoltător ca un cetăţean român, care vrea să îşi petreacă două săptămâni de concediu împreună cu familia, să îşi piardă jumătate din timp pe la ghişee”, a declarat preşedintele FADERE, Daniel Ţecu.