15.3 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialFoto: Care sunt cele mai frumoase aeroporturi din lume?

Foto: Care sunt cele mai frumoase aeroporturi din lume?

Primele impresii contează. Acesta este principiul după care au început să se ghideze şi proiectanţii aeroporturilor internaţionale şi de aceea, în ultimul deceniu, toate clădirile cu această destinaţie şi anexele lor arată ca adevărate cărţi de vizită pentru oraşele pe care le deservesc.

Îmbunătăţirea experienţei pasagerilor, asigurarea confortului şi oferirea unei privelişti încântătoare au devenit cerinţe de bază la construirea de noi aeroporturi şi arhitecţii se întrec pe ei înşişi, ai ales că sumele alocate sunt orice mai puţin infime.

Iată 8 dintre cele mai frumoase aeroporturi din lume:

Aeroportul Internaţional din Beijing, China

În 2008 au finalizat lucrările la al treilea terminal, cel mai mare terminal suprateran din lume. Arhitectul responsabil a fost britanicul Norman Foster care a pus pe picioare impresionanta construcţie în numai patru ani.

Acoperişul aerodinamic şi forma de dragon sunt o ofrandă adusă zborului şi împleteşte tehnologie de vârf cu tradiţionala combinaţie dintre roşu şi auriu specifică statului chinez.

Carrasco International Airport, Uruguay

Carrasco International Airport este un aeroport privat deţinut şi operat de Puerta del Sur şi deserveşte capitala Uruguay-ului, Montevideo. Acesta este unul dintre cele două aeroporturi din stat şi a fost construit pentru a susţine creşterea economică facilitând zborurile comerciale şi turismul în regiune.

Aeroportul a fost conceput de arhitectul Rafael Viñoly care a vrut să unească într-un spaţiu foarte larg toate halele construcţiei, pe mai multe nivele. Acoperişul curbat evocă peisajul specific Uruguay-ului şi a făcut ca această clădire să devină un reper arhitectural şi sculptural important.

Denver International Airport, United States

Denver International Airport, DIA, a fost deschis în 1996 şi este considerat cel mai bun aeroport din America de Nord de revista Business Treveler luând în considerare siguranţa pasagerilor şi experienţa acestora. Acoperisul dă impresia unui sat cu corturi tee-pee uriaşe ascuns în spatele munţilor Stâncoşi.

Arhitectul Curtis Fentress a conceput acest aeroport conform unor principii eco, astfel că această construcţie beneficiază de o centrală cu energie solară, are un program de reciclare, iar acoperişul este făcut din materiale care reflectă 20% din radiaţiile solare în timpul verii şi reţine căldura în timpul iernii.

Incheon International Airport, South Korea

Încă de la deschiderea oficială din 2001, Incheon International Airport a fost votat în mod regulat drept cel mai bun aeroport când vine vorbe de experienţa pasagerilor. Curtis Fentress, acelaşi arhitect care a creat şi Denver International Airport a conceput acest aeroport ca o introspecţie în cultura coreeană.

Fentress a petrecut trei săptămâni în Coreea, unde a vizitat monumentele culturale, a studiat liniile şi formele spcifice acelui spaţiu, clădirile tradiţionale şi apoi a început conceptualizarea noului aeroport. Linia acoperişului simulează un templu coreean, iar terminalul feroviar arată futuristic. La interior a plantat pini şi flori sălbatice.

Sistemul de transportare al bagajelor este complet automatizat şi proceseaza 31.000 de bagaje pe oră, folosindu-se de un sistem computerizat care sortează bagajele pe baza codurilor de bare.

Lyon-Saint Exupéry, France

Cunoscut până de curând drept Lyon Satolas Airport, Lyon Saint Exupery, conceput de arhitectul Santiago Calatrava, este una dintre cele mai impresionante construcţii din lume. Este prevăzut cu două arce de oţel care simbolizează o pasăre în zbor.

Deşi există o staţie pentru trenuri de mare viteză conectată cu acest aeroport, dorinţa arhitectului ca această staţie să devină un centru feroviar important în regiune nu s-a împlinit şi foarte puţini oameni folosesc această linie în regim zilnic.

Malvinas Argentinas Airport, Argentina

Localizat în Ushuaia, la extremitatea sudică a Americii de Sud, în apropierea insulei Ţara Focului, aeroportul Malvinas Argentinas este un amestec splendid de sticlă la exterior şi lemn la interior. Acest aeroport face legătura cu Antarctica şi Patagonia.

Marrakech Menara Airport, Morocco

Modernismul si tradiţionalismul islamic sunt două curente arhitecturale care îşi găsesc pacea în această construcţie specială. Conceput de o echipă de arhitecţi de la E2A Architecture, acest aeroport este construit din beton, cu structuri rigide în formă de diamant care acoperă tavanul, reflectând lumini şi umbre într-un joc splendid.

În 2008 s-a finalizat şi ultimul terminal, construit în stil contemporan şi pictat în culori ca verde sau tercacot, care reuşeşte să completeze peisajul arhitectonic general al clădirii.

Singapore Changi Airport, Singapore

Singapore Changi Airport ar putea fi considerat un aeroport de-a dreptul terapeutic, iar designerii chiar asta au urmărit, să inducă pasagerilor o stare de calm. Clădirea este “tapetată” la interior cu plante care au şi rolul de a compartimenta spaţiul.

Geamurile din tavan au formă de aripă de fluture şi permit luminii naturale să intre, dar în acelaşi timp ţin căldura tropicală la exterior. O grădină verticală înaltă cât cinci etaje, denumită Peretele Verde, completează pleiada de elemente naturale din acest aeroport.

 

Cele mai citite

Pentru că nu are talentul de ratangiu și simulator al fotbalistului român, Mbappe a răsuflat ușurat că PSG nu va disputa finala UCL cu...

Ilustrație: Marian Avramescu Fața nevăzută a fotbalistului-star francez Kylian Mbappe a avut un motiv foarte bun de bucurie după eliminarea formației pentru care încă...

A început oficial campania electorală pentru alegerile europarlamentare și cele locale

Campania electorală pentru alegerile europarlamentare şi alegerile locale a început oficial astăzi şi se va încheia pe data de 8 iunie, la ora 7,00. Autoritatea...

10 Mai – adevărata sărbătoare națională

Să sfârâie grătarele, micii să fie bine rumeniți, să cânte lăutarii! Acestea au fost imperativele Zilei de 9 Mai - Ziua Europei, cinstită, ieri,...
Ultima oră
Pe aceeași temă