12.4 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialFOTO „Atenție, vine furtuna?”. Cât de eficiente sunt aplicațiile de alertare a...

FOTO „Atenție, vine furtuna?”. Cât de eficiente sunt aplicațiile de alertare a populației

UPDATE 15.10: Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) a explicat, pentru „România Liberă”, că alerta pentru Capitală nu a fost actualizată, în jurul orei 12.00, pe aplicație, din cauză că așteptau informarea oficială de la ANM, întrucât Ministerul Afacerilor Interne nu are centru meteo.

„Dacă ei o dau (n.r – alerta), durează câteva minute până când noi o primim și până o băgăm în aplicație. Pentru București, nu exista o avertizare separată, ci o avertizare la modul general”, a precizat sursa citatp.

Totodată, erorile apărute la aplicație, în cursul zilei, au fost cauzate de numărul de oameni care au accesat aplicația.

„Dacă aplicația se blochează, este din cauză că serverul are o anumită capacitate, care a atins capacitatea maximă”, a mai precizat DSU.

 



După furtuna din vestul țării, care a avut loc duminică, provocând moartea a opt persoane și rănirea altor 137, premierul Mihai Tudose a anunțat că va începe implementarea unui sistem de alertare a populației, prin intermediul operatorilor de telefonie mobilă. Cu toate acestea, există, totuși o aplicație de alertare a populației, dar este folosită de doar 100.000 de utilizatori. 

Miercuri, autoritățile bucureștene au fost puse pe jar de un cod portocaliu de ploaie, care va intra, miercuri, în vigoare. Informațiile prezentate de autorități sunt, însă, contradictorii. Pe de o parte, primarul Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat, într-o conferință de presă, la care au participat și reprezentanți ANM, că situația în București va fi „critică”, între orele 20.00 și 03.00. Pe de altă parte, într-o avertizare postată pe site-ul oficial, Bucureștiul este trecut pe lista județelor vizate de un cod galben de furtună.

În Bucureşti, în jurul prânzului vor începe modificări ale vremii, iar după ora 18:00 vântul se va intensifica treptat, intervalul critic fiind între orele 20.00 şi 3.00, când vântul poate lua aspect de vijelie, cu viteze între 55 şi 65 de kilometri pe oră. Precipitaţiile vor fi de 25 de litri/pe metru pătrat, putând să ajungă în unele cartiere şi la 35 l/mp, cantităţi ce vor fi înregistrate pe o durată scurtă de cel mult două ore. Vântul va mai avea intensificări pe parcursul zilei de joi, dar rafalele vor ajunge până la cele mult 40 – 50 de km/oră, anunțau reprezentanții ANM, miercuri dimineața.

În acest context, Gabriela Firea a cerut a cerut să fie toaletaţi copacii, pentru a nu exista riscul ca aceştia sau crengi să fie doborâte de vânt, cât și verificarea panourilor publicitare. Totodată, proprietarilor de terase li s-a solicitat să îşi pună în siguranţă clienţii şi să aibă grijă ca umbrelele să nu se desprindă, la fel şi acoperişurile.

În plus, primarul Capitalei a rugat Inspectoratul Școlar să ia legătura cu toate instituțiile de învățământ, astfel încât elevii să fie acasă la ora 20,00, având în vedere avertizările meteorologice de vânt puternic și ploi.

„Aș dori să adresez o rugăminte bucureștenilor. Dacă în această seară nu au drumuri foarte urgente, strict necesare, să rămână acasă, pentru că, după ora 20,00, vor începe aceste fenomene meteo extreme, vântul care va avea aspect de vijelie și este bine să ne protejăm, chiar dacă instituțiile statului iau toate măsurile necesare în aceste situații", a anunțat ea.

Nici aplicația Departamentului pentru Situații de Urgență nu a emis o avertizare care să vizeze Bucureștiul. Cea mai recentă avertizare, emisă în jurul orei 12.00, preciza că va fi un cod portocaliu de ploi și instabilitate atmosferică în Bacău, Buzău, Dâmbovița, Prahova și Vrancea.

Pe pagina de Facebook, însă, DSU menționează același interval „critic” și recomandă o serie de măsuri pe care populația le poate lua, pentru a e pregăti de furtună: „Rămâneți în locuință sau în alte spații care asigură protecți. Țineți la îndemână o lanternă, baterii, bani cash și o trusă de prim-ajutor, în cazul în care cade curentul. Parcați mașina la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate. În timpul furtunii, nu vă adăpostiți sub copaci, deoarece pot fi doborâți de vânt. Nu vă atingeți de firele de electricitate căzute la pământ. Instalați pe telefon aplicația DSU, pentru a fi la curent cu cele mai noi informații”.

O altă aplicație la dispoziția cetățenilor este INOVAGRIA Meteo, a precizat ANM, după furtuna de duminică.

„În regim operativ, atenționările și avertizările emise de ANM sunt afișate în aplicația INOVAGRIA Meteo, ce oferă utilizatorilor posibilitatea de a cunoaște, în acest moment, avertizări de vreme severă imediată, la nivelul localității în care se află sau pentru orice loc din România. Aplicția a devenit operațională din data de 6 septembrie 2017 și este disponibilă pe Google Plays Store”.

Jurnaliștii de la Realitatea TV au relatat că aplicația INOVAGRIA Meteo, promovată de ANM, ar fi produsul unei firme private, SIVECO, și dacă în primele zile a putut fi accesată gratuit, începând din 14 septembrie este pe bani, scrie Ziare.com. 

Într-o intervenție telefonică la Realitatea TV, directorul general al ANM, Elena Mateescu, a declarat că instituția a decis să colaboreze cu firma SIVECO pentru „dezvoltarea unei platforme" prin intermediul căreia fermierii să afle informații utile despre starea vremii, soluția fiind găsită la o întâlnire cu aceștia. Contractul de servicii semnat cu SIVECO prevede că „ANM tarifează doar serviciul de transfer de date".

„A fost o întâlnire în luna februarie, în cadrul unui eveniment la care au participat foarte mulți fermieri din România (…) Le furnizăm informațiile pentru că platforma trebuie să susțină transmisia datelor (…) De aceea tariful e doar de 9,95 euro pe an", a mai spus aceasta. 

Întrebat de ce SIVECO le cere utilizatorilor date personale, chiar și contul bancar, directorul ANM a răspuns: „Puteți să nu actualizați acele date și doar să descărcați de pe Google Play și doar contra unui tarif. Toate informațiile în baza legii meteorologiei sunt furnizate gratuit". 

La rândul sau, Cristina Șerban, director adjunct SIVECO, a intervenit telefonic și a explicat că aplicația respectivă „se adresează fermierilor din România, iar componența meteo vine în sprijinul fermierilor cu date specificie pentru a-și planifica mai bine activitatea din fermă". 

 

„România Liberă” a solicitat un răspuns Ministerului de Interne. La 45 de minute de la sesizare, DSU a actualizat aplicația. Verificată în jurul orei 13.20, aplicația nu funcționa.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă