10.9 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialFOTO. "Antipa", cel mai modern muzeu din România (ARTICOL INTEGRAL)

FOTO. “Antipa”, cel mai modern muzeu din România (ARTICOL INTEGRAL)

Nerăbdarea publicului a fost foarte mare, telefoanele au sunat încontinuu, iar nemulţ¬umiţii îşi strigau oful: „Nu mai deschideţi odată?”.

Ziua Z va fi sâmbătă. Publicul va putea intra în Muzeul Antipa de la ora 10.00, ora de începere a programului normal. Biletul de intrare va costa doar 20 lei.

Ce e nou?

Sistemul de informare a vizitatorilor ţine de secolul XXI. Sunt 67 de info-touch-uri pe care lepoate folosi şi un copil apăsând doar pe imaginea unui animal despre care vrea detalii.

Primul impact puternic este însă fondul sonor, care indică zona unde te afli: sunetul mării pentru zona marină, ţârâit de cosaşi şi orăcăit de broaşte, vuietul vântului în zona alpină etc. Pe plafonul din dreptul mamuţilor este o proiecţie vizuală şi sonoră care redă sunetul profund al paşilor imenselor mamifere pe vreme de ploaie.

Dioramele au fost extinse, iar cea mai mare este dedicată reprezentării Mării Negre şi are o lungime de 17 metri. Cinci dintre cele originale – realizate chiar de întemeietorul muzeului, biologul Grigore Antipa – au fost recondiţionate. Mai mult, în muzeu s-a amenajat o sală care reconstituie fostul cabinet al marelui cercetător, cu obiecte personale şi volume de cărţi, inclusiv urnele cu cenuşă a lui şi a soţiei sale.

De asemenea, s-a extins şi peştera, acum de 20 metri lungime, fiind cea mai mare peşteră artificială din ţară. Sunt 37 de noi exponate, cele mai multe donate de Gheorghe Iaciu, precum ursul polar, boul moscat de Canada, oaia canadiană, vulpea polară, leopard, babuin şi un cap de elefant.

Un dom de proiecţie situat la ultimul etaj este destinat boltei stelare.

Mândria muzeului, scheletul unicat în lume al uriaşului elefant fosil Deinotherium Gigantissimum, descoperit în 1867 în Moldova, rămâne la loc de cinste, în Atriumul central al instituţiei.

Ce se întâmplă acum

Forfotă este cuvântul de ordine. Toată lumea mai are câte ceva de făcut. „Alergăm în toate părţile, ca într-o casă nouă”, ne-a declarat Ioana Matache, directorul general adjunct al muzeului. „Muzeografii de la Antipa trăiesc o emoţie intensă. Abia aşteptăm întâlnirea cu publicul”, adăugă Matache.

Pentru că se aşteaptă la o mare aglomerare chiar din prima zi, gazdele şi-au luat măsuri de precauţie. Adică deja s-au anunţat şi s-au organizat grupuri, s-au programat inclusiv grupuri de muzeografi nerăbdători să vadă noua faţă a muzeului. „Oricum se va intra în grupuri de câte 20 de oameni, dar la intervale mici, de câte cinci minute”, ne explică directorul adjunct.

Dacă, în urmă cu doi ani, înainte de închidere vizitau muzeul circa 170.000 de oameni pe an, acum “ne aşteptăm la 250.000 pe an”, a declarat Dumitru Murariu, directorul general al muzeului. Tot el a spus că i se pare foarte scump preţul de intrare stabilit la 20 de lei, considerând că un asemenea muzeu ar trebui să aibă intrarea gratuită.

Publicul va avea acces în expoziţia permanentă la circa 2.000 de exponate din cele 2 milioane câte se află în patrimoniul său.

Muzeul Antipa a fost închis timp de doi ani, iar costurile finale pentru modernizare şi dotări s-au ridicat la peste 13 milioane euro, cu tot cu TVA. Artex Services este firma specializată care s-a ocupat de reamenajarea şi reorganizarea spaţiilor expoziţionale.

Program

Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” va fi deschis în fiecare zi, cu excepţia zilei de luni, între orele 10.00 şi 20.00, cu intrarea ultimului vizitator la ora 19.00.

Un bilet costă 20 lei, pensionarii şi studenţii intră cu 10 lei, iar elevii şi preşcolarii cu 5 lei.
Muzeul organizează ghidaje pentru grupuri de până la 20 de persoane. Cine doreşte poate avea parte de ghidaj în limba română (50 lei) în engleză sau franceză (100 lei) sau de autoghid (10 lei).
Se estimează că 250.000 de vizitatori vor trece anual pragul muzeului.

Foto: Alexandra Radu/RL

Cele mai citite

Pentru că nu are talentul de ratangiu și simulator al fotbalistului român, Mbappe a răsuflat ușurat că PSG nu va disputa finala UCL cu...

Ilustrație: Marian Avramescu Fața nevăzută a fotbalistului-star francez Kylian Mbappe a avut un motiv foarte bun de bucurie după eliminarea formației pentru care încă...

Pentru că nu are talentul de ratangiu și simulator al fotbalistului român, Mbappe a răsuflat ușurat că PSG nu va disputa finala UCL cu...

Ilustrație: Marian Avramescu Fața nevăzută a fotbalistului-star francez Kylian Mbappe a avut un motiv foarte bun de bucurie după eliminarea formației pentru care încă...
Ultima oră
Pe aceeași temă