15.4 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSpecialFOTO. Cele cinci semne care arată cât de mult va trăi pisica...

FOTO. Cele cinci semne care arată cât de mult va trăi pisica ta

Oamenii de ştiinţă au vrut să descopere semnele unei îmbătrâniri sănătoase a pisicilor, pentru a putea afla din timp câţi ani vor trăi şi cum pot fi ajutate să aibă o viaţă cât mai lungă, scrie sciencealert.com.

Două studii au adunat cunoştinţele experţilor veterinari din toată lumea despre procesul de îmbătrânire la pisici, analizând toate aspectele – de la sistemele osoase şi musculare până la comportament.

Toţi proprietarii de pisici ştiu că felinele ţinute în interior au o speranţă de viaţă de aproximativ 13-15 ani. Dar dacă pisica îmbătrâneşte sănătos, există şanse să depăşească 20 de ani, ceea ce este echivalentul a 100 de ani pentru un om.

Potrivit celor două studii, publicate în Journal of Feline Medicine and Surgery, pe măsură ce pisica îmbătrâneşte, trece prin unele schimbări de comportament, de aspect, de funcţii legate de sănătatea sa fizică. Cercetătorii spun că pisica ar trebui să-şi menţină abilitatea de a se juca şi de a sări, chiar dacă se reduce puţin în timp, şi ar trebui să fie capabilă să-şi păstreze o greutate sănătoasă fără schimbări semnificative de masă musculară sau grăsimi.

Iată câteva dintre semenele care-ţi arată că pisica ta îmbătrâneşte sănătos.

Schimbări de comportament: se schimbă uşor ciclurile de somn, miaună mai rar şi mai puţin intens, îi scade toleranţa la stres.

Schimbări de aspect: apar modificări în aspectul ochilor, inclusiv scleroză lenticulară care dă pupilei un aspect ceţos; scade elasticitatea pielii, iar unghiile se îngroaşă; apar mici modificări de greutate şi de vedere. Se pot îngroşa pereţii dentari, făcând dinţii mai galbeni şi poate mai sticloşi.

Schimbări în obiceiurile zilnice: scad mobilitatea şi vederea, se reduc simţul mirosului şi auzul.

Potrivit acestor studii, o pisică îmbătrâneşte sănătos dacă nu are nici unul dintre semnele DISHA, folosite pentru a depista declinul cognitiv la câini:

D – dezorientare – se pierde în zone cunoscute sau nu-şi mai recunoaşte membrii familiei.

I – schimbări în modul de interacţiune – se modifică modul în care interacţionează cu stăpânul sau cu alte animale. Pot deveni mai drăgăstoase sau mai distante şi mai iritabile.

S – tulburări somn/trezire – pot dormi mai mult în timpul zilei şi se pot trezi noaptea sau pot avea cicluri de somn/trezire neregulate.

H – murdărirea casei – îşi fac nevoile în locuri în care nu fac asta în mod obişnuit.

A – anxietate şi schimbări de activitate – apare o scădere a nivelului general de activitate şi nu mai este interesată de joacă; sau apar neastâmpăr şi comportamente repetitive, cum ar fi linsul excesiv.

În concluzie, specialiştii spun că dacă observi unul dintre semnele DISHA înseamnă că pisica ta nu îmbătrâneşte sănătos şi ar trebui să apelezi la un veterinar pentru a încerca să remediezi problema.

Dacă pisica ta nu are aceste ultime semne, atunci ai şanse să devină rivalul lui Creme Puff, cea mai bătrână pisică din lume, care a trăit 38 de ani. Se spune că longevitatea i s-a tras de la dieta sofisticată pe care o avea, pentru că era hrănită cu bacon şi ouă, asparagus, broccoli şi cafea cu frişcă.

Deschide galeria foto pentru a vedea cele mai bătrâne pisici din lume confirmate de Cartea Recordurilor.

Foto: http://www.guinnessworldrecords.com/

Cele mai citite

Donald Tusk vrea să consolideze granița Poloniei cu Belarusul

Prim-ministrul polonez Donald Tusk a declarat, astăzi, că Varșovia începe lucrările pentru consolidarea întregii granițe estice, deoarece țara se confruntă cu ceea ce el...

Daniel Nicodim, viceprimar Ploiești: Legea care a declarat 10 Mai ca Ziua Independenței Naționale a îndreptat o gravă mistificare istorică

Primăria municipiului Ploiești și Garnizoana Ploiești au organizat ceremoniile dedicate Zilei Independenței Naționale a României, care s-au desfășurat la Monumentul Vânătorilor, primul monument din...

FCSB a primit medaliile și trofeul de campioană a României la fotbal. Gigi Becali preocupat de parcursul echipei în cupele europene

Finanţatorul echipei de fotbal FCSB, Gigi Becali, a afirmat, sâmbătă, după partida cu CFR Cluj, pierdută cu scorul de 0-1, la finalul căruia jucătorii...
Ultima oră
Pe aceeași temă