14.3 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialPuterea unui e-mail: Cinci scandaluri care au marcat Internetul

Puterea unui e-mail: Cinci scandaluri care au marcat Internetul

E-mailul a devenit în ultimii 45 de ani cea mai folosită formă de interacţiune, în ciuda apariţiei altor numeroase aplicaţii de transmitere a mesajelor, ca Messenger, WhatsApp şi Snapchat. De-a lungul timpului, e-mailul a căpătat puterea de a aduce succesul sau prăbuşirea oamenilor care îl folosesc neatent, aşa cum au demonstrat  nenumărate poveşti cu hackeri sau demisii ale unor persoane importante după ce au fost divulgate mesaje controversate transmise prin e-mail. The Telegraph a adunat cinci situaţii în care poşta electronică şi-a dovedit puterea și importanța.

Atacul cibernetic de la Sony Pictures

În 2014, un grup de hackeri a postat pe Internet informaţii confidenţiale de la studioul de film Sony Pictures – inclusiv unele e-mailuri ale salariaţilor. În timp ce compania era îngrijorată că acesta a fost un atac cibernetic iniţiat de Coreea de Nord din cauza filmului The Interview, în care Kim Jong-un era prezentat ca un răufăcător despotic, restul lumii se bucura de detaliile suculente care au ajuns la public, despre celebrităţile de top. Atunci s-a descoperit că producătorul Scott Rudin considera că Angelina Jolie este „doar o răzgâiată fără talent”, iar directorul executiv de la Sony, Amy Pascal, făcea glume rasiste pe seama președintelui american, Barack Obama.

Mesajele private ale lui Hillary Clinton

Campania electorală a lui Hillary Clinton a primit o lovitură chiar la începutul ei, când s-a descoperit că şi-a folosit adresa privată de email în comuncările oficiale, pe vremea când era secretar de stat. Hillary Cliton a fost audiată, întrucât nefolosirea contului oficial al Departamentului de Stat este o încălcare a legii şi a încercat să ocolească problema susţinând că nu 
şi-a dat seama că putea primi informaţii clasificate prin 
e-mail. Respectivele e-mailuri 
aproape că i-au distrus campania electorală.

Eşecul lui Christopher Lee

Congresmenul american Christopher Lee a demisionat atunci când au fost făcute publice e-mailurile sale către o femeie pe reţeaua de socializare Craiglist. În mesaje, Lee spuna că are 39 de ani şi este divorţat, când de fapt era căsătorit şi avea un fiu, şi 46 de ani. Femeia l-a căutat pe Lee pe Google și după ce a aflat adevărul a făcut publice toate mesajele pe care le-a primit de la congressmen, forţându-l să demisioneze.

Pozele nud cu Scarlett Johansson

În 2012, hackerul Christopher Chaney a spart contul de e-mail al mai multor celebrităţi, între care și Scarlett Johansson, postând apoi pe internet fotografii nud ale acesteia, care au devenit virale. Hackerul a fost condamnat la zece ani de închisoare.

Spargerea e-mailului familiei Bush

În 2013, hackerul auto-intitulat Guccifer a spart e-mailurile familiei Bush şi a postat pe internet mai multe „opere” ale fostului preşedinte, inclusiv un fel de autoportret în cada de baie. Cu această mişcare, hackerul şi-a câştigat faima internațională, înainte de a fi extrădat din SUA.  

Influenţa e-mail-ului

Presa britanică a făcut un top al celor mai importante cinci moduri în care acesta ne-a influenţat viaţa.

În primul rând, s-a redus drastic numărul de scrisori. Între 1990 şi 2014, trimiterea de scrisori prin serviciile poştale obişnuite a scăzut cu 47% în Statele Unite. Apoi, @ a devenit parte din viaţa noastră, fiind astăzi forma scurtă a lui „de la” într-o mulţime de forme de comunicare electronică.

Un alt efect important a fost apariţia posibilităţii de a transmite mesaje instant, întrucât e-mailul a deschis calea unei comunicări non-verbale mai uşoare şi mai accesibile, fiind precursorul aplicațiilor de tip Messenger, WhatsApp sau Snapchat.  Datorită lui Tomlinson, milioane de oameni pot renunţa, astăzi, la deplasarea la serviciu, pentru că, folosind un telefon şi un cont de e-mail, pot lucra de acasă. În Marea Britanie, spre exemplu, aproape 4,2 milioane de angajaţi lucrau în 2014 chiar şi de pe masa din bucătărie.

Toată această comunicare electronică are şi un mic neajuns – nu mai poţi scăpa de serviciu, pentru că şefii şi clienţii te pot găsi oriunde. Pentru a contracara acest fenomen, ministrul german al Muncii s-a simţit obligat, în 2013, să interzică managerilor să trimită e-mailuri sau să-şi sune subordonaţii în afara orelor de program. 

Cele mai citite

Ursula von der Leyen ar putea interzice TikTok dacă ar obține un nou mandat în fruntea Comisiei Europene

Candidatul Partidului Popular European (PPE) la preşedinţia Comisiei Europene şi actualul preşedinte al acestei instituţii, Ursula von der Leyen, a declarat luni că nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă