13.3 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialFotbal și știință: prea mult talent strică

Fotbal și știință: prea mult talent strică

Campionatul Mondial din Brazilia stă să înceapă, iar știința confirmă ceea ce microbiștii de rând știau încă din vremea când Mircea Lucescu a fost angajat ca antrenor al echipei de fotbal Inter Milano: prea multe talente într-o echipă strică.

Un studiu publicat în Psychological Science, revistă editată de Association for Psychological Science, arată că nivelul jocului unei echipe scade atunci când sunt aduse prea multe vedete la un club. Jucătorii foarte talentați sunt necesari, fiind gratulați cu expresia "jucători care fac diferența", dar cercetarea condusă de profesorul Roderick Swaab avertizează că este nevoie și de muncă de echipă, nu doar de talent. Sau, cum a spus, inspirat, Mirel Rădoi, într-o echipă este nevoie nu doar de pianiști, ci și de cei care cară pianul. Remarca a fost făcută în 2008, când căpitanul de atunci al Stelei observa "Din păcate sunt mulți pianiști la Steaua, dar nu știu cât de mult mai putem să cărăm noi pianul. S-ar putea să îl scăpăm și să i se rupă clapele. Suntem din ce în ce mai puțini care cară pianul și mulți care vor să cânte." (Sursă: GSP).

Dar cum această este o știre din categoria Știință, să îi dăm cuvântul realizatorului studiului: "Cei mai mulți oameni cred că relația dintre talent și performanță este lineară, că mai mult talent înseamnă rezultate mai bune. Cu toate acestea, cercetarea noastră arată că putem vorbi despre efectul «prea mult talent»". Potrivit savantului, citat de Phys.org, prezența a prea mulți jucători talentați într-o echipă, adesea foarte individualiști, scade nivelul de coordonare al formației". Vina aparține responsabililor cu strategia echipelor, care pun prea puțin accent pe coeziunea echipei pe care o îndrumă. Observația este mai puțin corectă atunci când discutăm despre sporturi mai individualiste, cum ar fi baseball-ul.

Cercetarea a fost realizată plecând de la analiza jocurilor de la Campionatul Mondial din 2010, a meciurilor de calificare pentru Campionatul Mondial din Brazilia și a partidelor care au avut loc între 2002 și 2012 în National Basketball Association (NBA) și Major League Baseball (MLB) din Statele Unite.

Imagine: Dirk Vorderstraße / Flickr

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă