16 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSpecialFotbal-rugby cu disc la Cluj

Fotbal-rugby cu disc la Cluj

Tinerii din oraşul de pe Someş sunt atraşi de un sport asemănător cu fotbalul american sau rugby-ul, doar că în loc de minge este folosit discul.


Ultimate Frisbee este un sport de succes printre tinerii americani, dar care a început să prindă contur şi la Cluj. Asemănător cu fotbalul american sau rugby-ul, acest sport este practicat de milioane de americani, iar echipa Şoimii Patriei din Cluj încearcă să popularizeze şi în România Ultimate Frisbee. În acest weekend vor avea loc mai multe meciuri demonstrative tocmai pentru ca acest sport să prindă cât mai mult printre clujeni. Evenimentul va avea loc sâmbătă, de la ora 11.00, în Parcul Sportiv Universitar “Prof. Dr. Iuliu Haţieganu”, atunci când, pe lângă echipa locală de Ultimate Frisbee, Şoimii Patriei, vor participa şi invitaţi din străinătate.

Ziua va fi încheiată cu un After Party în Act Cafe, de la ora 22.00, atunci când se vor schimba şi păreri despre acest sport nou în rândul românilor. La Ultimate Frisbee, jucătorii folosesc, în loc de minge, un disc zburător cu o greutate de 175 de grame. Terenul de joc este împărţit în trei zone, iar cele de la capătul suprafeţei de joc sunt cele în care punctează jucătorii care intră cu discul în zona adversă.

Sport apărut într-un liceu

La Cluj-Napoca, cei care practică acest sport sunt, deocamdată, în număr relativ mic, însă, după evenimentul de sâmbătă, organizatorii aşteaptă un interes mult mai mare asupra acestui sport. Deja în Statele Unite ale Americii sunt peste cinci milioane de jucători. De altfel, sportul s-a născut, în anul 1968, tocmai în mediul şcolar american, la Columbia High School. Acum, tinerii care practică acest sport vor să îşi împărtăşească pasiunea cu cât mai multă lume. „Scopul evenimentului de sâmbătă este promovarea sportului Ultimate Frisbee în rândul populaţiei clujene, în general, şi a elevilor şi studenţilor, în special. Are o tradiţie mare şi în câteva ţări din Europa, iar la meciurile de sâmbătă vor fi prezenţi şi jucători din Polonia. Obiectivul nostru este să înfiinţăm, pe viitor, o federaţie în România, iar în doi sau trei ani sperăm să participăm şi la un campionat mondial”, a declarat căpitanul echipei Şoimii Patriei, Adrian Paşalega. 

 

Frisbee românesc doar în Cluj

În România există doar două echipe de Ultimate Frisbee. Pe lângă Şoimii Patriei, mai există o formaţie în Bucureşti, însă cea de-acolo a fost înfiinţată de către studenţii americani, în timp ce la Cluj ideea a fost 100% românească. „La meciurile de sâmbătă am chemat şi jucători de la Bucureşti, dar încă aşteptăm confirmarea lor. Este un sport şi pentru elevi de liceu şi pentru studenţi şi vrem să îl popularizăm cât mai mult”, a spus Adrian Paşalega.

Cele mai citite

Klaus Iohannis a discutat cu Joe Biden despre programul Visa Waiver

Preşedintele Klaus Iohannis a abordat în discuţia avută marţi la Casa Albă cu preşedintele Joe Biden şi despre acceptarea României în programul Visa Waiver,...

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă: Ziua Victoriei este 8 mai, ca în NATO, nu 9 mai, ca în Rusia

Președintele Senatului și al PNL, Nicolae Ciucă, a transmis un mesaj dedicat Zilei Victoriei în cel de-al Doilea Război Mondial, mesaj în care subliniază...

Medvedev: “Nu trebuie să existe loc pentru sancțiuni ilegale”

Medvedev, vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a postat pe platforma X, fosta Twitter, un mesaj prin care a vorbit despre sancțiunile ilegale...
Ultima oră
Pe aceeași temă