21.5 C
București
vineri, 14 iunie 2024
AcasăSpecialFostul primar al Clujului, încă 32 de luni după gratii

Fostul primar al Clujului, încă 32 de luni după gratii

Sorin Apostu a fost condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare în dosarul de corupţie în care a mai fost implicată soţia sa şi femeia de afaceri Aspazia Droniuc.

 

După o amânare de 10 zile, Curtea de Apel Târgu-Mureş a dat, ieri la prânz, verdictul în cel mai important dosar de corupţie al Clujului. Astfel, fostul primar PDL al oraşului de pe Someş, Sorin Apostu, arestat în noiembrie 2011 pe vremea când se afla chiar la conducerea Primăriei, a fost găsit vinovat în patru capete de acuzare, iar trei dintre ele au legătură cu femeia de afaceri Aspazia Droniuc.

Cel mai grav dintre acestea a fost considerat instigare la spălare de bani, pentru care Sorin Apostu a primit pedeapsa cea mai lungă, de trei ani şi şase luni de închisoare cu executare. Acesta a mai fost condamnat, în acelaşi dosar, la trei ani după gratii pentru trafic de influenţă, dar şi la opt luni de închisoare pentru instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, iar, într-un alt dosar, la un an şi şase luni pentru primire de foloase necuvenite.

Potrivit legii, Apostu va executa condamnarea cea mai grea, astfel că fostul primar al Clujului trebuie să se întoarcă după gratii pentru a mai sta acolo aproape 32 de luni. Asta pentru că, din pedeapsa iniţială de trei ani şi şase luni, vor fi scăzute cele 10 luni petrecute deja la închisoare de către Apostu în perioada noiembrie 2011-septembrie 2012. Decizia nu este definitivă, iar avocatul acestuia, Gheorghiţă Mateuţ, a anunţat că va face recurs.

„Condamnat“ de Aspazia, „achitat“ de Stoia

Totuşi, fostul om de încredere a lui Emil Boc a fost achitat pentru luare de mită, spălare de bani şi complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată, toate în legătură cu omul de afaceri Călin Stoia, care a primit, la rândul său, aceeaşi sentinţă, deşi a stat cinci luni după gratii.

În dosarul în care Sorin Apostu a fost condamnat pentru trei capete de acuzare, a primit sentinţe de închisoare, dar cu suspendare, şi soţia sa, Monica Apostu. Astfel, aceasta, de profesie avocat, a primit de două ori câte trei ani de închisoare pentru complicitate la trafic de influenţă, respectiv spălare de bani, dar şi opt luni pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Monica Apostu va fi supravegheată şapte ani, timp în care trebuie să se prezinte de fiecare dată când va fi chemată la Tribunalul Cluj, dar şi să anunţe instanţa de orice schimbare majoră referitoare la viaţa sa profesională.

Soţii Apostu au fost condamnaţi, cu o singură excepţie, doar în legătură cu Aspazia Droniuc, o asociată la o firmă clujeană care, potrivit procurorilor, i-ar fi dat fostului primar peste 270.000 de lei, bani pretinşi de Apostu, pentru ca acesta să o ajute cu un contract la regia clujeană de transport în comun. “Tranzacţia” s-ar fi făcut tocmai prin intermediul cabinetului de avocatură a Monicăi Apostu.

Calvarul fostului primar al Clujului a început în dimineaţa zilei de 9 noiembrie 2011, atunci când procurorii DNA au făcut primele percheziţii atât la domiciliul familiei Apostu, cât şi la primăria clujeană. În seara aceleiaşi zile, Sorin Apostu, poreclit de către duşmani “fifty-fifty”, a fost reţinut pentru 24 de ore, după care a fost arestat preventiv pentru 29 de zile.

ELIBERARE

Apostu a fost profesor

Pus în libertate la finalul lunii septembrie 2012 de la Penitenciarul Târgu-Mureş, după mai multe termene în care judecătorii au refuzat cererile avocaţilor, Sorin Apostu a început, după aproximativ două săptămâni, să predea din nou la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj. Fostul primar al Clujului şi-a reocupat postul de cadru didactic la universitatea respectivă, iar întoarcerea sa la catedră a fost primită cu sentimente contradictorii de către studenţi. Sorin Apostu nu a fost prezent ieri la Curtea de Apel Târgu-Mureş.

Sorin Apostu ar putea fi privat din nou de libertate

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Paul Stănescu: „PSD va avea candidat la prezidențiale un membru al partidului”

Secretarul general al Partidului Social Democrat, Paul Stănescu, spune că PSD va avea un candidat propriu la alegerile prezidenţiale și exclude varianta ca Mircea...

Salariul mediu net din România a ajuns la 5.217 lei

Câştigul salarial mediu net din România a ajuns la 5.217 lei, în luna aprilie a acestui an, în creştere cu 32 lei (+0,6%) faţă...

INCREDIBIL. UDMR a obținut 488 de voturi la europarlamentarele de la Câmpina unde sunt doar… 19 maghiari

Scorul foarte bun obținut de UDMR la alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024 a scos în evidență și o situație surprinzătoare și totodată...
Ultima oră
Pe aceeași temă