18.1 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialFost ministru chinez de Finanţe, demis din cauza unei relaţii cu o...

Fost ministru chinez de Finanţe, demis din cauza unei relaţii cu o agentă taiwaneză

Fostul ministru chinez al Finanţelor Jin Renqing a demisionat în august 2007 în urma unui scandal sexual în care a fost compromis de o agentă taiwaneză, conform unei note diplomatice americane publicate de site-ul WikiLeaks, relatează AFP, preluat de Mediafax.

Guvernul chinez a afirmat în 2007 că demisia a avut “motive personale”, însă au existat speculaţii privind faptul că Renqing a fost demis pentru rolul jucat într-un scandal sexual şi pentru o serie de erori în domeniul economic.

Un diplomat american, citat în documentul publicat de WikiLeaks, afirma că anchetatorii au emis ipoteza că femeia implicată este în realitate “agent al serviciilor de informaţii din Taiwan”.

Agenta, descrisă în nota diplomatică din 20 septembrie 2007 drept o femeie de moravuri uşoare, ar fi avut relaţii sexuale cu mai mulţi înalţi demnitari chinezi, printre care s-a numărat şi fostul ministru al Agriculturii Du Qinglin, preşedinte al filialei din Sichuan a Partidului Comunist chinez.

Potrivit documentului american, Jin, care a condus Ministerul Finanţelor într-o perioadă de dezvoltare spectaculoasă a economiei chineze, i-a fost prezentat agentei de Chen Tonghai, preşedintele companiei China Petroleum and Chemical Corp. În afara acestuia, femeia ar fi avut relaţii şi cu Du Shicheng, fost secretar al partidului la Qingdao.

“Femeia le-a fost prezentată oficialilor drept «o persoană care lucrează pentru un serviciu de informaţii militar chinez»”, conform notei diplomatice americane.

Cele mai citite

Iohannis – nu popcorn, ci (pop)corny

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele României, Klaus Werner Iohannis, s-a deplasat în Statele Unite ale Americii (SUA), pentru a fi premiat, acum, în prag de...

Direcția Tehnică a TAROM, ruptă de compania de stat. Ce înseamnă pentru transportatorul aerian

Astăzi s-a aprobat și semnat în Consiliul de Administrație ca Direcția Tehnică din cadrul TAROM să devină entitate juridică independentă, a precizat, pentru ROMÂNIA...

Florin Piersic a fost transferat de la Cluj la Spitalul Matei Balș din București

Actorul Florin Piersic a fost adus marți seară la București, cu o aeronavă SMURD, pentru a fi internat la Institutul Național de Boli Infecțioase...
Ultima oră
Pe aceeași temă