7.9 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialFormular unic pentru recuperarea TVA-ului în toată Europa

Formular unic pentru recuperarea TVA-ului în toată Europa

Comisia Europeană a propus astăzi o nouă declaraţie standard de recuperare a TVA, care poate reduce costurile pentru companiile din UE cu până la 15 miliarde de euro pe an. Obiectivul acestei iniţiative este reducerea birocraţiei pentru firme, facilitarea respectării obligaţiilor fiscale şi ameliorarea eficienţei administraţiilor fiscale din Uniune.

Propunerea prevede un set uniform de cerinţe pentru societăţile comerciale la depunerea declaraţiilor de recuperare a TVA, indiferent de statul membru în care se face acest lucru. Declaraţia standard de recuperare a TVA – care va înlocui declaraţiile naţionale de recuperare a TVA – va asigura necesitatea furnizării de către întreprinderi a aceloraşi informaţii de bază, în aceleaşi termene, pe întreg teritoriul UE.

Citeşte şi: Reducerea TVA la carne, fructe şi legume aşteapta după evaluarea efectelor acestei măsuri la pâine

Deoarece procedurile mai simple sunt mai uşor de respectat şi mai uşor de aplicat, propunerea de astăzi ar trebui, de asemenea, să contribuie la o mai bună respectare a legislaţiei în materie de TVA şi la creşterea veniturilor publice.

„Declaraţia TVA standard prezintă o situaţie avantajoasă pentru ambele părţi. Companiile vor beneficia de proceduri mai simple, de reducerea costurilor şi de mai puţină birocraţie. Guvernele vor avea un nou instrument care să faciliteze respectarea obligaţiilor privind TVA, care ar trebui să sporească veniturile colectate”, a declarat Algirdas Šemeta, comisarul pentru impozitare.

În fiecare an, 150 de milioane de declaraţii TVA sunt depuse de contribuabilii din UE la administraţiile fiscale naţionale. În prezent, informaţiile solicitate, formatul formularelor naţionale şi termenele de raportare variază considerabil de la un stat membru la altul. Aceasta face ca recuperarea TVA pentru companiile cu activităţi transfrontaliere complexe să reprezinte o procedură costisitoare şi greoaie.

Propunerea este, de asemenea, o contribuţie importantă la crearea unui sistem TVA mai eficient şi mai rezistent la fraudă, astfel cum este prevăzut în strategia de reformă a TVA a Comisiei Europene. TVA-ul reprezintă aproximativ 21% din veniturile statelor membre şi, cu toate acestea, taxe în valoare de aproximativ 193 miliarde de euro nu au fost colectate în 2011.

 

Cele mai citite

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă