15 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialFormula 3 la Snagov, un proiect-fantoma

Formula 3 la Snagov, un proiect-fantoma

Referendumul organizat la Snagov pentru transformarea islazului comunal in teren intravilan, numai bun de construit viloaie, ascunde o capcana ce se poate contura intr-un nou tun imobiliar de proportii. Locuitorilor comunei Snagov li s-a spus initial ca vor ceda islazul de 56 de hectare pentru construirea unei piste de Formula 3 si a unui mare complex comercial, ceea ce le-ar fi asigurat locuri de munca, insa la referendum li s-a cerut sa voteze altceva. Surprinzator, in ciuda interesului manifestat de zeci de jurnalisti si a acoperirii mediatice fara precedent, nimeni nu a observat ca pe formularul de referendum locuitorii din Snagov nu au fost intrebati daca sunt de acord cu folosirea islazului comunal pentru construirea unui circuit de Formula 3. In schimb, ei au fost invitati sa raspunda cu "DA" sau "NU" la alta intrebare: "Sunteti de acord cu schimbarea categoriei de folosinta a unei suprafete de 56 ha din islazul comunal in categoria de folosinta curti-constructii?". Cu alte cuvinte, nici o referire la mult promisul circuit de Formula 3, ci mai degraba la o posibila afacere imobiliara. Intrebarea, ticluita cu grija, nu a mai continut nimic care sa sugereze macar faptul ca edilii locali isi vor respecta promisiunea si vor urmari ca pe cele 56 de hectare sa se ridice pista, hotelurile si magazinele mult promise. Viceprimarul Matei Florin confirma aceasta temere.

Referendumul de la Snagov anunta un tun imobiliar?

Surprinzator, in ciuda interesului manifestat de zeci de jurnalisti si a acoperirii mediatice fara precedent, nimeni nu a observat ca pe formularul de referendum locuitorii din Snagov nu au fost intrebati daca sunt de acord cu folosirea islazului comunal pentru construirea unui circuit de Formula 3. In schimb, ei au fost invitati sa spuna "DA" sau "NU" unei alte intrebari: "Sunteti de acord cu schimbarea categoriei de folosinta a unei suprafete de 56 ha din islazul comunal in categoria de folosinta curti-constructii?". Cu alte cuvinte, nici o referire la mult promisul circuit de Formula 3, ci mai degraba la o posibila afacere imobiliara.

Desi au scos lumea la ur- nele de votare sa cedeze de bunavoie islazul comunal, edilii Snagovului nu au nici macar un studiu propriu de fezabilitate care sa arate ca ideea construirii pistei de Formula 3 si a unor complexuri comerciale ar fi justificata din punct de vedere economic pentru comunitate.
Satenii nu stiu clar daca merita sa cedeze cele 56 de hectare si, daca da, ce va primi comunitatea in schimb. Semn ca totul nu reprezinta decat un tun imobiliar, in fisetele Primariei Snagov nu exista practic nici macar vreun proiect in baza caruia ar urma sa se ridice pista, hotelurile si complexurile comerciale promise. Asadar, referendumul si votul locuitorilor nu au avut la baza decat niste intelegeri verbale angajate de primarul Musat Apostol cu reprezentantii firmei South Pacific. La intrebarea fireasca de ce tocmai South Pacific a fost aleasa sa construiasca proiectul imobiliar de la Snagov, edilii dau din colt in colt. Recunosc ca nu exista studiu de fezabilitate, ca nu exista proiect, ca nu s-a organizat o licitatie in baza careia sa fie desemnata vreo firma de investitii imobiliare sa realizeze giganticul proiect. Deci nimic, dar absolut nimic nu le garanteaza locuitorilor din Snagov ca pe islazul lor se va ridica vreodata proiectul promis.
Scopul insa a fost atins. In urma referendumului, fostul islaz va fi scos din circuitul agricol si bagat in intravilan. Totodata, cele 56 de hectare vor deveni domeniu public privat, ceea ce inseamna ca vor putea fi vandute sau incluse prin tot felul de asocieri.

Viceprimarul Matei Florin: "Ei pot schimba oricand destinatia terenului"
Initial, viceprimarul Matei Florin a fost de acord cu proiectul propus de cei de la South Pacific. La referendum a vazut insa ca primarul incepe sa schiteze o alta destinatie pentru islaz si ca se incearca castigarea prin frauda, asa ca a decis sa conteste rezultatele la Biroul Electoral Central. "Noi am facut prezentarea ca acolo se face un mare parc. Exista tot felul de brosurele cu imagini cu parcul, cu amplasamentul. Iar la referendum li s-a cerut oamenilor altceva. In mod normal, pe buletinul de vot trebuiau sa spuna: "Sunteti de acord cu construirea unui parc, complex comercial sau cum il numeau ei?". Dupa care spuneau ca trec islazul comunal in categoria de folosinta curti-constructii. Ei, asa cum au intrebat, si-au luat masuri de precautii. Oricand pot schimba destinatia", explica viceprimarul Matei Florin. Tot el ne-a reconfirmat faptul ca la Primaria Snagov nu exista vreun studiu de fezabilitate sau vreun plan. "Cei de la firma au venit cu schita si au zis: domnule, pista arata asa, complexul arata asa. Dar nimic concludent. Acum, oamenii nu mai au nici un drept. Sa nu ma intelegeti gresit, daca proiectul s-ar realiza, ar fi o chestie super, benefica pentru comunitate. Dar m-as simti prost ca oamenii sa fie inselati", justifica viceprimarul opozitia sa la proiectul care nu exista pus pe plansa.

Oricum, deoarece a observat ca la referendum s-a incalcat legea, el a sesizat Biroul Electoral Central. Pana acum nu a primit nici un raspuns, desi lucrurile semnalate au fost grave: abuzuri cu lista mobila, voturi exprimate pe mai multe buletine, aparitia brusca a peste 100 de cazuri de persoane batrane sau cu handicap care nu s-au putut deplasa. "Daca nu faceau astea, aveau in minus 500 de voturi. Dupa ce au facut fel de fel de chestii, rezultatul a iesit cu 50 de voturi peste limita de care aveau nevoie", sustine Matei Florin.
Intrat brusc in concediu imediat dupa referendum, primarul Musat Apostol nu a putut fi contactat, apelurile pe telefonul sau mobil fiind redirectionate catre secretara de la Primaria Snagov.

Referendum
Constructorul a cerut consultarea populatiei

In calitate de constructor si detinator unic de licenta pe Europa de Est a proiectului "Grand Prix One", George Prelea, presedintele South Pacific, sustine ca referendumul din Snagov s-a realizat chiar la solicitarea expresa a companiei pe care o conduce. "Noi am avut de ales intre mai multe locatii si am decis sa ramanem la Snagov. Am facut doua prezentari ale proiectului si acesta a fost votat in unanimitate in Consiliul Local. Islazul putea fi scos si prin hotararea consilierilor, dar noi am insistat sa se organizeze referendum, sa fie transparenta", ne-a declarat George Prelea. Referitor la faptul ca pe buletinele de referendum nu apare mentionata in mod expres intrebarea daca locuitorii sunt de acord cu construirea unui circuit de Formula 3, ci una care vorbeste despre constructii in general, Prelea sustine ca, initial, s-a dorit ca textul sa contina precizari clare privind proiectul realizat de South Pacific, insa juristii Primariei Snagov au spus ca nu se poate. Desi recunoaste ca in acest moment consilierii din Snagov nu sunt obligati sa incheie o asociere in participatiune cu firma sa, George Prelea spera ca proiectul de 300 de milioane de euro se va realiza pana la urma.

Cele mai citite

SUA îndeamnă Turcia și Israelul să-și rezolve diferendele

Statele Unite(SUA) au îndemnat luni Turcia şi Israelul să rezolve diferendele dintre ele, după ce Ankara a anunţat că suspendă relaţiile comerciale în încercarea...

Polonia verifică dacă judecătorul fugit în Belarus a spionat împotriva țării sale

Tomasz Szmydt, un judecător de la un Tribunal administrativ din Varşovia, a cerut luni azil în Belarus, spunând că a acţionat în semn de...

Rusia atacă cibernetic Germania și Cehia. Ce măsuri s-au luat

Germania a anunţat luni că şi-a rechemat în ţară "pentru consultări" ambasadorul din Rusia, după ce vineri a acuzat un grup de hakeri ruşi...
Ultima oră
Pe aceeași temă