19.3 C
București
marți, 14 mai 2024
AcasăSpecialForeign Policy: SUA nu mută armele nucleare în Romania

Foreign Policy: SUA nu mută armele nucleare în Romania

Chiar dacă administraţia Obama a refuzat să comenteze, oficialii americani au râs de această idee, susține publicația, care reclamă o propagandă rusească

Un site obscur a publicat, joia trecută, un articol vag în care se susţinea, într-un mod dramatic, că relaţiile dintre Washington şi Ankara s-au deteriorat atât de mult încât SUA a început să-şi mute armele nucleare din Turcia în România, scrie Foreign Policy. „Problema este că nu pare să existe vreo bază pentru susţinerea afirmaţiei din acel text – şi anume că arme nucleare B61 sunt deja în drum spre baza Deveselu din România. Ministrul român al apărării a negat imediat, iar experţii au respins ideea, pe care au considerat-o ilogică din motive tehnice şi nu numai”, notează publicația americană în articolul „Nu, SUA nu mută armele jucleare din Turcia în Romania”.

Dar toate acestea nu au împiedicat presa rusească, puternic anti-americană, inclusiv agenţia de presă Sputnik şi ziarul Pravda, să preia mingea de la fileu şi să continue cu presupunerile, arată jurnaliștii. Foreing Policy a remarcat că ediţia de vineri a publicaţiei Pravda face o speculaţie sălbatică asupra modului în care s-ar putea desfăşura pretinsul transfer. „Chiar dacă administraţia Obama a refuzat să comenteze, oficialii americani au râs de acest articol, atunci când Foreign Policy a discutat cu ei în privat”, susține publicația Articolul care a declanşat toată această vorbărie a venit de la EurActiv şi nu l-a impresionat pe expertul în arme nucleare, Jeffrey Lewis, directorul Departamentului de Neproliferare al Institutului Monterey pentru Studii Internaţionale.

Acesta a scris pe Twitter că România nu are depozite speciale WS3 pentru a stoca armele nculeare în condiţii de securitate. În plus, a continuat el, articolul respectiv nu conţine dovezi şi nu citează surse care să-l poată face credibil. „Autorul a consultat o singură persoană care i-a confirmat informaţia şi pe oficiali români care au negat-o. Şi totuşi a publicat articolul”, scrie Jeffrey Lewis. Acesta adaugă că în textul respectiv „se vorbeşte despre arme B61, dar e clar că cine a scris materialul nu ştie ce sunt acestea.”

Jurnalistul EurActiv Georgi Gotev şi-a apărat articolul, dar a recunoscut, tot pe Twitter, că nu ştie ce sunt B61 (o bombă nucleară tactică, americană, care este transportată de avioane de luptă şi a cărei putere poate ajunge până la 340 kilotone). Foreing Policy a reținut, însă, faptul că ministerul român al apărării a declarat într-un comunicat că „respinge cu fermitate aceste informaţii” şi că „până acum nu au existat discuţii între membrii NATO pe acest subiect”.

Mai mult, scrie publicația, România nu se numără printre cele câteva state membre NATO, între care şi Turcia, care au acceptat să găzduiască arme nucleare, iar un transfer al unor astfel de bombe spre Deveselu ar fi considerat de către Moscova un gest provocator.

Deşi articolul EurActiv a fost respins de toată lumea, lovitura de stat eşuată de luna trecută din Turcia a ridicat într-adevăr unele semne de întrebare privind baza americană de la Incirlik. „Toţi am vrea să ştim dacă SUA s-ar putea răzgândi în legătură cu păstrarea de arme nucleare. Nu trebuie uitat că în timpul puciului, autorităţile turce au sistat alimentarea cu energie electrică a bazei”, notează Foreign Policy.

Mai mult, acum Turcia are o problemă cu administraţia Obama, căreia-i cere să-l extrădeze pe Fethullah Gulen, un fost imam care locuieşte în Pennsylvania şi pe care Ankara îl acuză că ar fi orchestrat tentativa de lovitură de stat din 15 iulie. SUA nu a acceptat solicitarea Turciei de a-l extrăda pe predicator susţinând că Ankara nu a prezentat suficiente dovezi despre implicarea acestuia în puciul eşuat.

 

Cele mai citite

Bulgaria va avea avioane F-16 mai bune ca ale României și le va asigura mentenanța în țară

Bulgaria va avea avioane de luptă F-16 Block 70 și le va asigura mentenanța la o uzină din țară, fără să fie nevoită să...

CFR S.A. are în bugetul pe 2024 o alocare de 5,8 miliarde de lei pentru investiţii în infrastructura feroviară

Bugetul Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR S.A. pe anul 2024 înregistrează o creştere de 62,24% a veniturilor totale faţă de anul anterior, respectiv...

Hezbollah: Locuitorii strămutați israelieni se pot întoarce acasă dacă se încheie războiul

Şeful grupării insurgente libaneze Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, a declarat luni că locuitorii din nordul Israelului care s-au refugiat în alte zone din ţară...
Ultima oră
Pe aceeași temă