19 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialFondurile comunitare, blocate in Senat

Fondurile comunitare, blocate in Senat

Romania risca sa nu mai primeasca fondurile comunitare care ar fi trebuit sa fie platite incepand cu luna iunie dintr-un motiv cat se poate de "dambovitean".

Inainte de a da banii, Comisia Europeana trebuie sa primeasca dovezile potrivit carora institutiile de la noi sunt capabile sa gestioneze implementarea fondurilor, iar legislatia noastra este conforma cu cea comunitara. Din pacate insa, organismul care trebuie sa furnizeze aceste dovezi – Autoritatea de Audit de pe langa Curtea de Conturi – nu are cadrul legal care sa-i permita sa functioneze in scopul pentru care a fost infiintata. Votarea actului normativ cu pricina este amanata sistematic de Senatul Romaniei, desi acesta a fost aprobat cu un an in urma de Camera Deputatilor.

Intr-o scrisoare aflata in posesia "Romaniei libere", ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, ii solicita lui Mihai Voicu, ministrul pentru relatia cu Parlamentul, sa atentioneze Senatul asupra urgentei adoptarii legislatiei necesare functionarii Autoritatii de Audit.
"In vederea evitarii acestui blocaj major in implementarea fondurilor comunitare, respectiv neprimirea platilor intermediare de la Comisia Europeana, va adresam rugamintea, domnule ministru, sa supuneti atentiei Senatului Romaniei necesitatea adoptarii in regim de urgenta a proiectului de lege pentru modificarea si completarea Legii de organizare si functionare a Curtii de Conturi a Romaniei, care se afla pe ordinea de zi a Senatului, lege organica, prin care se completeaza cadrul legislativ privind rolul si responsabilitatile Autoritatii de Audit", se arata in scrisoarea lui Vosganian.

Ca urmare a aderarii la Uniunea Europeana, Romania beneficiaza de asistenta financiara nerambursabila sub forma fondurilor structurale de coeziune in vederea dezvoltarii infrastructurii de mediu, transport, energie, dezvoltarii regionale, cresterea competitivitatii economice, dezvoltarii resurselor umane si a capacitatii administrative. Pana in 2013 tara noastra ar urma sa primeasca 19,7 miliarde de euro. Pentru a gestiona programele finantate din fonduri structurale si de coeziune in conformitate cu legislatia comunitara, Romania a creat un sistem institutional nou, in care se regasesc, la nivel central, autoritati de management (pentru fiecare proiect), o autoritate de certificare si o alta de audit. Pentru indeplinirea acestei din urma functii a fost desemnata, in Romania, Autoritatea de Audit de pe langa Curtea de Conturi, care are menirea de a asigura Comisia Europeana ca toate fondurile comunitare au fost cheltuite in mod legal si ca se respecta toate regulile de eligibilitate. Practic, nu se poate aproba nici o cheltuire a banilor comunitari fara raportul si opinia Autoritatii de Audit.

Aceeasi institutie trebuie sa evalueze, potrivit reglementarilor comunitare,  conformitatea sistemelor de management si control cu reglementarile comunitare. Scadenta se apropie si autoritatile au inceput sa constientizeze abia "la spartul targului" faptul ca Romania se afla intr-un impas major.

Contactat de "Romania libera", ministrul Mihai Voicu a declarat ca a luat la cunostinta de existenta acestei probleme si va face de urgenta demersurile catre Senat. Din pacate insa, Legea Curtii de Conturi nu a fost inclusa nici ieri pe ordinea de zi a Senatului Romaniei, iar astazi este ultima zi in care aceasta Camera va lucra in plen. De maine, parlamentarii lucreaza in comisii sau pleaca in teritoriu.

Cele mai citite

VIDEO. Marco Reus părăsește echipa unde a petrecut 12 ani

Marco Reus, în vârstă de 34 de ani, se pregătește să părăsească Borussia Dortmund la finalul acestui sezon, după o colaborare de 12 ani...

Pastorala de Paște a patriarhului Daniel

În lucrarea Domnului Nostru Iisus Hristos, vindecarea de o boală trecătoare nu este totul şi nu este ultimul scop al venirii Lui în lume,...

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...
Ultima oră
Pe aceeași temă