25.4 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialFonduri externe pentru reabilitarea centrului vechi

Fonduri externe pentru reabilitarea centrului vechi

Municipalitatea botosaneana a trimis spre aprobare catre Ministerul Integrarii proiectul de reabilitare pentru centrul vechi a orasului, care a fost declarat eligibil anul trecut la nivelul Agentiei Regionale Nord-Est Piatra Neamt, fiind situat pe pozitia a III-a. Proiectul are in vedere refacerea totala a cel putin 17 cladiri, ceea ce reprezinta abia un sfert din patrimoniul total al arcului de constructii arhitectonice si are o valoarea de sase milioane de euro. Pentru derularea lui, Consiliul Local Botosani va trebui sa asigure cel putin 511.000 de euro, cat reprezinta cota-parte din program. Potrivit primarului municipiului Botosani, Catalin Flutur, in jur de 70 la suta din cladirile din centrul vechi sunt in proprietatea municipalitatii, restul fiind proprietate privata. Cele mai multe sunt mo-numente istorice de categoria a doua. Numai Biserica Uspenia din apropierea fostului Banc Post este monument de patrimoniu istoric inscris in prima categorie, potrivit documentelor. Cladirile sunt situate pe o fundatie de beciuri, care la un cutremur mai puternic de pamant se pot autodemola. Ba chiar in anumite zone din cauza hrubelor supraetajate, vechi din secolele XVII-XVIII, expertii in constructii sustin ca asumarea unei lucrari de consolidare a cladirilor presupune un risc foarte ridicat. Din acest motiv pana acum nu a fost intocmit nici un proiect concret de reabilitare si consolidare a cladirilor, ceea ce a dus in timp la degradarea si prabusirea lor, asa cum a fost cazul sediului in care functioneaza la aceasta data Partidul National Crestin Democrat (PNTCD). O incercare timida de refacere partiala a unor cladiri din apropierea Cinematografului Luceafarul a fost demarata in urma cu aproximativ trei ani, dar ea a ramas mai mult la nivel de proiect: “In centrul vechi o parte din cladirile de pe langa Luceafarul au fost consolidate cand eram eu administrator la Locativa, dar acel contract pe care l-am urmarit nu a mai continuat”, a spus primarul Catalin Flutur.

Asfaltarea de dragul electoratului a dus la riscul prabusirii

In schimb, partea proasta este ca fosta conducere a urbei, din dorinta de a da bine in fata electoratului in perioada campaniei electorale, a decis asfaltarea intregii zone, ceea ce a dus invariabil la acoperirea gurilor de aeresire: “In primul rand trebuie sa intervenim la infrastructura pentru ca a fost decizia aceea de a asfalta si gurile de aerisire au fost acoperite, in loc ca zona sa fie lasata cu piatra cubica”, a precizat aceeasi sursa.
Cu toate ca momentan unele cladiri prezinta la fatada un aspect relativ ingrijit, potrivit expertilor in constructii botosaneni, ele sunt extrem de avariate la partea inferioara. Mai mult, sunt cladiri legate una de alta, iar prabusirea uneia distruge si celelalte cladiri limitrofe.
Cele 17 cladiri care urmeaza sa fie reabilitate prin proiectul castigat la nivelul agentiei au fost selectate tocmai pe acest principiu: “Sunt cladiri de sute de ani care prezinta un risc foarte mare in cazul unui cutremur.
Este primul proiect care se face pe centrul vechi si are sanse mari, fiind cladiri in sir”, a explicat edilul-sef al urbei. Prin acest proiect va fi refacuta, pe langa fatada si structura cladirii, si canalizarea, care in zona este extrem de veche si care din aceasta cauza se infunda. Totodata investitia va avea in vedere refacerea integrala cu pavele a pietonalului Transilvaniei si aducerea de gaze in zona.

Cele mai citite

A fost dezvăluită starea de sănătate a prințese Anne a Marii Britanii

Prințesa Anne a Marii Britanii se recuperează bine în spital, conform declarațiilor făcute marți de soțul ei, notează presa internațională. Incidentul care a dus la...

Sebastian Burduja: “România a primit aproape 1,1 miliarde de euro din partea Comisiei Europene, prin Fondul pentru Modernizare”

România a primit recent o sumă impresionantă de aproape 1,1 miliarde de euro din partea Comisiei Europene, prin intermediul Fondului pentru Modernizare. Această finanțare...

Zone din 5 sectoare ale Capitalei, fără apă caldă

Compania Municipală Termoenergetica București (CMTEB) S.A. anunţă că se vor efectua lucrări de înlocuire, modernizare și de reparații pe conductele rețelei termice, în zone...
Ultima oră
Pe aceeași temă