19.6 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialFondul Proprietatea va ajunge la bursa londoneză sau la cea din New...

Fondul Proprietatea va ajunge la bursa londoneză sau la cea din New York?

Compania americană Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, va anunţa vineri noile planuri pentru listarea secundară a FP, după ce anul trecut a renunţat la ideea cotării acţiunilor Fondului la Bursa de la Varşovia.

Franklin Templeton va anunţa zilele următoare bursa la care FP urmează să fie listat, după ce a renunţat anul trecut la ideea listării Fondului la Varşovia, potrivit Mediafax. La finalul lunii noiembrie, administratorul Franklin Templeton a anunţat că în primul trimestru al anului curent va face o nouă propunere privind piaţa pe care să fie cotate acţiunile Fondului, printre bursele vizate fiind cele de la Londra şi New York. „Nu cerem o prelungire pentru listarea la Varşovia (…) pentru că reglementatorul nu a vrut să schimbe regulile pentru listarea secundară (…). Căutăm o metodă mai uşoară şi o altă piaţă, printre pieţele vizate fiind Bursa de la Londra sau de la New York. La Varşovia, naţionalizarea fondurilor de pensii ne-a făcut să ne răzgândim. În primul trimestru al anului viitor vom anunţa propunerile“, le-a transmis acţionarilor managerul FP, Greg Konieczny, într-o AGA derulată în luna noiembrie, potrivit unor surse prezente la şedinţă.

La jumătatea anului 2012, acţionarii Fondului Proprietatea şi-au dat acordul final pentru listarea secundară la Bursa de la Varşovia, propunerea fiind aprobată de principiu încă din aprilie 2012. Operaţiunea a fost însă blocată deoarece era necesară o conexiune a Depozitarului Central de la Bucureşti cu cel din Polonia, care nu era posibilă în absenţa cadrului legal. Acesta trebuia aprobat de fosta Comisie Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM). Atribuţiile CNVM au fost preluate în luna aprilie a anului trecut de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), însă nici această instituţie nu a aprobat modificările necesare. Intrarea pe Bursa din Polonia urma să fie intermediată de consorţiul format din JP Morgan, UniCredit Group şi KBC Securities.

Fondul Proprietatea este o societate de investiţii de tip închis, înfiinţată în 2005 pentru despăgubirea persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate abuziv de statul comunist şi sunt imposibil de retrocedat în natură. Deşi a fost înfiinţat în 2005, Fondul Proprietatea a fost listat la Bursa de Valori Bucureşti abia în ianuarie 2011. Perioada îndelungată dintre momentul înfiinţării şi cel al listării a permis diferitor investitori români şi străini să cumpere pe preţuri de nimic o bună parte din acţiunile FP de la deţinătorii iniţiali ai acestora, respectiv urmaşii proprietarilor ale căror averi au fost confiscate de comunişti. Acţiunile au fost cumpărate la preţuri de nimic, respectiv la valori de până la 10 ori mai mici decât valorile nominale ale acţiunilor. Principalii responsabili pentru această situaţie au fost Călin Popescu Tăriceanu, şeful de-atunci al Guvernului, şi Sebastian Vlădescu, ministru de Finanţe la acel moment, ambii trenând ani buni listarea FP.

La finalul lunii ianuarie, acţionarii instituţionali străini deţineau 53,31% din acţiunile Fondului Proprietatea, iar acţionarii persoane fizice din România aveau 19,83% din titluri. Investitorii instituţionali din România deţineau 8,83% din acţiuni, iar investitorii persoane fizice străini aveau 5,63%.

Fondul american de hedging Elliott Associates, cel mai mare acţionar al Fondului Proprietatea, deţine puţin peste 17% din acţiunile FP.

Al doilea mare acţionar al Fondului este Morgan Stanley, care, înaintea unei oferte de cumpărare derulată anul trecut de FP, avea puţin peste 5% din capitalul acestuia. Compania de administrare a investiţiilor City of London avea 4,87% din acţiuni înaintea ofertei.

Cele mai citite

VIDEO. Flacăra olimpică a ajuns pe mare în Franța

Flacăra olimpică a ajuns astăzi, la bordul velierului cu trei catarge Belem, în largul coastei Marsiliei, unde va debarca în cursul serii, aşteptată de...

SUA declară că e „inacceptabil” ca Israelul să închidă două puncte pentru intrarea ajutorului umanitar în Gaza

Statele Unite(SUA) consideră "inacceptabilă" închiderea de către Israel a două puncte importante de intrare a ajutorului umanitar în Gaza, cele de la Rafah şi...

Cea mai mare rețea de clinici de recuperare medicală, Centrokinetic, se extinde în vestul țării

Fondul de investiții de growth AGISTA a sprijinit cel mai mare lanț de recuperare medicală din România, Centrokinetic, în achiziția celei de-a opta clinici...
Ultima oră
Pe aceeași temă