16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialFMI ne arata luminita de la capatul crizei

FMI ne arata luminita de la capatul crizei

» Fondul Monetar International a diagnosticat pentru 2009 o "recesiune severa in Romania", dar a prognozat imbunatatirea situatiei economice in trimestrele urmatoare si "o modesta crestere economica" in 2010.

» Si economistii romani cred ca luminita de la capatul tunelului crizei va fi vazuta spre sfarsitul anului viitor, la sase luni dupa ce recesiunea se va fi incheiat in tarile occidentale.

Fondul Monetar International (FMI) a diagnosticat o recesiune severa in Romania, prognozand o scadere economica de 8-8,5% in 2009, fata de estimarea initiala de 4,1%, insa a apreciat ca luminita de la capatul tunelului crizei ar putea fi zarita anul viitor, cand va fi inregistrata "o modesta crestere economica", de 0,5-1%. Proiectiile au fost prezentate ieri de seful delegatiei FMI in Romania, Jeffrey Franks. Potrivit acestuia, misiunea Fondului va propune board-ului institutiei ca o parte din urmatoarele doua transe din imprumutul acordat Romaniei sa fie alocata pentru finantarea deficitului bugetar, ceea ce inseamna ca acesti bani ai FMI (circa 1,9 miliarde de euro – n.n.) vor sustine plata salariilor si a pensiilor. Situatia economica a Romaniei nu s-ar fi deteriorat intr-o asemenea masura "daca ar fi existat un set de politici mai bune in 2008", au apreciat oficialii Fondului, care au laudat in acelasi timp actualul Guvern pentru respectarea angajamentelor asumate.

Pe de alta parte, FMI arata ca in urmatoarele trei trimestre economia romaneasca va atinge punctul minim, de unde isi va relua cresterea. O prognoza asemanatoare a avansat recent si Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale, care a estimat ca reluarea cresterii economice este asteptata pentru 2010. Economistii spun insa ca, desi exista semnale pozitive, precum cresterea productiei industriale si stoparea declinului exporturilor, recesiunea din Romania se va incheia abia spre sfarsitul anului 2010, la sase luni dupa ce tarile occidentale vor iesi din criza. "Romania va iesi din recesiune abia spre sfarsitul anului viitor. Exista tari care anunta sfarsitul declinului. Insa in tara noastra semnalele pozitive vor veni ceva mai tarziu, asa cum recesiunea a venit cu o intarziere de peste sase luni, desi exista deja astfel de semnale, precum cresterea productiei industriale sau stoparea declinului exportului, care sugereaza o crestere a cererii de produse in UE", ne-a declarat economistul Aurelian Dochia.

 

El atentioneaza insa ca pana la iesirea din criza deasupra Romaniei vor mai pluti destui nori negri, printre care dificultatea firmelor de a-si plati taxele si cresterea somajului, care se va reflecta in intarzierea platii creditelor bancare si in scaderea consumului.
Economistul Daniel Daianu crede, la randul sau, ca tot ceea ce se va intampla pozitiv in Romania, in perioada urmatoare, depinde de revirimentul economic din America si din marile tari europene.
Semnalele pozitive cu privire la depasirea crizei vin atat din tara, cat si din strainatate. Astfel, in luna iunie, comenzile noi din industrie au crescut fata de luna precedenta cu 4,9%, in timp ce cifra de afaceri din industrie, pe total, a crescut, fata de luna mai, cu 7,4%, potrivit Institutului National de Statistica (INS).  Totodata, conform datelor publicate ieri de INS, exporturile si-au temperat scaderea, de la 8,8% la 8% in primul semestru din 2009, fata de raportarile din primele cinci luni ale anului.

 In Franta economia va inceta sa scada in al treilea trimestru, cand evolutia PIB se va stabiliza, a anuntat ieri banca centrala franceza. Peste Ocean, presedintele Barack Obama a aratat ca in SUA "ce a fost mai rau a trecut", in contextul in care rata somajului a scazut la 9,4% de la 9,5%, prima reducere de  dupa aprilie 2008. La randul ei, Banca Nationala a Canadei a anuntat depasirea recesiunii.

Guvernul da, FMI taie
Intre obiectivele Guvernului si cerintele FMI de reducere a cheltuielilor bugetare pentru 2009 exista deja contradictii. Cabinetul Boc a anuntat ca va majora cu 2% pensiile de la 1 octombrie, ca va restrange aria de aplicare a impozitului forfetar pe anumite domenii de la 1 ianuarie 2010 si ca va suspenda impozitarea profitului reinvestit de la 1 octombrie.

Pe de alta parte, potrivit Fondului, Guvernul ar trebui sa ia masuri privind reducerea cheltuielilor din 2009 cu o suma reprezentand 0,8% din PIB, sa adopte legea salarizarii unice, sa faca reforma sistemului de pensii, sa adopte legea responsabilitatii fiscale (care sa asigure o executie bugetara corespunzatoare), sa instituie disciplina financiara in administratia locala si in institutiile autofinantate, sa monitorizeze mai bine intreprinderile de stat cu pierderi si sa reformeze zona asistentei sociale (care ofera peste 200 de beneficii asistatilor).

"O ajustare fiscala de 0,8% este un efort ambitios, daca ne gandim ca mai sunt patru luni si jumatate pana la sfarsitul anului. Acest efort, pe langa cel realizat deja, ar determina un deficit bugetar de 7,3% din PIB", a declarat seful delegatiei FMI in Romania, Jeffrey Franks. In ceea ce priveste disponibilizarea a circa 150.000 de bugetari in scopul scaderii cheltuielilor, in scrisoarea de intentie cu FMI nu apare nici o cifra privitoare la concedieri, a aratat premierul Boc.

Seful Guvernului a admis totusi ca vor exista oameni dati afara din posturile de la stat, insa a subliniat ca numarul celor care vor fi disponibilizati nu este arbitrar, ci va decurge din analizele de standarde de cost efectuate de Guvern. O alta masura vehiculata de sindicate, trimiterea bugetarilor intr-o vacanta fara plata de 10 zile sau de doua-trei saptamani, pentru a "impinge" disponibilizarile in 2010, nu a fost nici ea confirmata de premier.

Cele mai citite

Cum să-ți protejezi locuința de vremea rea

Indiferent dacă ești acasă sau nu, locuința ta este mereu expusă la riscuri generate de vremea rea, cum ar fi furtuni, inundații sau căderi...

Rusia susține că va avea “ținte legitime” în Polonia, dacă această țară va găzdui arme nucleare americane

"Instalațiile relevante" din Polonia vor deveni "ținte legitime" pentru Rusia, dacă această țară va primi pe teritoriul ei arme nucleare ale Statelor Unite. Acest avertisment...

De ce să alegi călătoria cu autobuzul sau autocarul de la Bucureşti la Chişinău?

Călătoria cu autobuzul sau autocarul de la București la Chișinău poate fi o opțiune excelentă pentru cei care caută o modalitate confortabilă și accesibilă...
Ultima oră
Pe aceeași temă