16.8 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSpecialVIDEO. Fluierarii din Hodac se tem că meșteșugul confecționăriI fluierelor și a...

VIDEO. Fluierarii din Hodac se tem că meșteșugul confecționăriI fluierelor și a naiurilor ar putea dispărea fiindcă tinerii sunt dezinteresați de aceste obiceiuri

Meșterii fluierari din comuna Hodac se tem că meșteșugul lor va pieri fiindcă nu au cui să lase moștenire tainele confecționării tradiționale a fluierelor și naiurilor. Bătrânii din comună susțin că tinerii au cu totul alte preocupări, potrivit Agerpres.

Nicolae Gliga din Hodac, comună unde încă se păstrează tradiția confecționării fluierelor și naiurilor, a declarat că toți meșteșugarii de aici au vârste destul de înaintate, majoritatea fiind pensionari, iar copiii și nepoții lor se îndreaptă spre alte meserii și profesii.

''De mic mă ocup cu așa ceva, tatăl meu se ocupa cu fluiere, cu naiuri. Eu am mai lucrat și alte meserii, dar de când sunt la pensie, de 15 ani, mă ocup de fluiere. Nu-i prea greu dacă ai scule bune și îți place munca. Am pensia mică și meșteșugul îmi mai completează veniturile. Am mai lucrat ca șofer timp de 16 ani, apoi la cooperativa de mobilă unde am făcut fluiere și naiuri. În Hodac mai suntem cam opt-nouă meșteri care facem, dar cei tineri nu sunt pasionați, își caută alte meserii. Fluierele și naiurile le vindem în târguri și e drept că nu prea trăiești din meseria asta, dar nici nu mori de foame. Eu mai lucrez pentru Muzeul Astra din Sibiu, mai vând în târguri, de multe ori se cumpără, dar de multe ori, nu'', a afirmat Nicolae Gliga. 

Meșteșugarul a spus că are fluiere pentru copii, pentru joacă, însă cele la care într-adevăr se poate cânta costă între 35 și 100 de lei, în funcție de materialul din care sunt făcute.

''Am și oameni care cumpără pentru a cânta. Cele mai bune sunt de la 35 de lei în sus. Le fac din alun, din soc, din prun mai mult materiale cu rezonanță bună. Materialul îl iau din pădure, îl aleg să fie drept și fără multe noduri, dacă are noduri se lucrează mai greu. Lemnul cu o bună rezonanță este prunul. Prunul cântă ca lumea, salcia, mai slab. Trebuie doar să ai un pic de răbdare și un pic de talent, altfel e greu să înveți. Fac și naiuri, acestea însă au nevoie de un acordaj, e mai greu cu acordatul, cu ceară de albine, nu prea se cumpără. Cele care cântă bine sunt de la 200 euro în sus, acestea pe care le vând eu sunt artizanale, pentru începători, și sunt făcute din lemn de soc'', a susținut Gliga. 

Cele mai citite

Blocul Naţional Sindical şi cele 29 de federaţii afiliate protestează luni pentru o reformă fiscală urgentă

Blocul Naţional Sindical şi cele 29 de federaţii afiliate cer o reformă fiscală urgentă. BNS anunţă că luni, 13 mai 2024, va organiza un...

Exclusiv: Analistul Adrian Negrescu, despre legea evaziunii fiscale: ,,Statul reușește să obțină doar 1-2% din prejudiciile din dosarele penale”

Legea evaziunii fiscale, cunoscută ca legea Ciucă-Ciolacu, împarte românii în tabere și anume cei care văd această măsură ca fiind una utilă în lipsă...

Ciolacu face un spital nou la Constanța dacă localnicii aleg un președinte de CJ din PSD

Premierul Marcel Ciolacu le promite locuitorilor din Constanța că statul va construi în zonă un spital județean nou, dar le atrage atenția că trebuie...
Ultima oră
Pe aceeași temă