14 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecial„Flash crash“, un șoc bursier fără precedent

„Flash crash“, un șoc bursier fără precedent

La cererea Departamentului american al Justiţiei, Scotland Yard a anunţat arestarea la Londra a lui Navinder Singh Sarao, cunoscut trader britanic, acuzat de manipulări care au zguduit sistemul financiar mondial în 2010. El urmează a fi extrădat în SUA.

Societatea sa, Nav Sarao Futures, a contribuit la „flash crash-ul” din 6 mai 2010 – căderea brutală a Wall Street –, manipulând contracte asupra indicilor bursieri. Tehnicile lui Navinder Singh Sarao se bazau pe un principiu – crearea iluziei unui exces de vânzări sau de achiziţii. De exemplu, firma plasează o multitudine de ordine de vânzare pentru a incita alţi operatori să vândă şi să cumpere contracte. Firma THF a anulat rapid ordinele sale de vânzări şi achiziţii de contracte la un curs mai jos.

Pentru a le vinde mai scump şi a realiza profit, traderul britanic a procedat la manipulări inverse, cu ajutorul vitezei sale şi al ingeniozităţii, care nu au trecut neobservate. Amploarea fraudei, extinsă pe mai mulţi ani, s-a ridicat la 40 milioane dolari, ce corespunde sumelor angrenate ilegal de traderul britanic, azi în vârstă de 36 ani. În acea zi de 6 mai, el a vândut singur 62.000 contracte pe E-mini, adică 3,5 miliarde dolari, şi a contribuit la precipitarea crahului efemer pe Wall Street.

Flash crash-ul s-a produs la ora 14.45, la 6 mai 2010, când Wall Street era preocupat de criza datoriei ce ameninţa Grecia şi indicele Dow Jones era deja în cădere cu 300 puncte, numai că pieţele au căzut apoi cu încă 600 puncte în cinci minute. Cea mai mare scădere într-o singură zi în istoria Wall Street, deşi majoritatea pierderii a fost regăsită după câteva zeci de minute, dar acel flash crash a provocat 15 minute de haos în care au fost afectate cele mai mari pieţe mondiale şi a incitat investitorii, mici şi mari, să se întrebe cum a fost posibil să fie pus în genunchi un astfel de element vital al economiei.

O „vânătoare“ de cinci ani

Procurorii americani au declarat că în cea mai mare parte evenimentul se datorează unei singure persoane – un bărbat de 36 ani, Navinder Singh Sarao, oferind astfel o faţă a acelui crah temporar. Au fost necesari cinci ani pentru a lua urma unui actor fără de lege care a manipulat bursele, autorităţile fiind conduse la el de un denunţător extern. Între 2010 şi 2014, firma THF a câştigat aproape 40 milioane dolari datorită manipulărilor lui Navinder Singh Sarao.

Navinder Singh Sarao s-a jucat cu pieţele mondiale din mica lui locuinţă din Hounslow, din vestul Londrei, iar autorităţile americane cer extrădarea lui, fiind acuzat că prin manipulările sale a contribuit la scurtul crah din 6 mai 2010, când Dow Jones Industrial Average a scăzut cu 1.000 puncte în cinci minute şi a făcut ravagii pe Wall Street. Sarao a fost acuzat într-o plângere penală federală depusă în Illinois, în care sunt menţionate numeroase capete de acuzare de fraudă şi manipulare a materiilor prime şi uzurpare, o practică de supunere sau ofertă cu intenţia anulării ofertei sau ofertă înaintea executării.

Tehnicile lui Navinder Singh Sarao se bazau pe un principiu – crearea iluziei unui exces de vânzări sau de achiziţii.

Cele mai citite

Aeronava cu Lumina Sfântă de la Ierusalim a aterizat la București la ora 18.23

Aeronava care aduce Lumina Sfântă de la Ierusalim a aterizat, în această seară, în România. Avionul a aterizat la ora 18.23, potrivit antena3.ro. Delegația care...

Înțelepciunea din Sinai: Moștenirea Creștină a Mănăstirii Sfânta Ecaterina

În sălbăticia îndepărtată și stâncoasă a Peninsulei Sinai din Egipt se află o țară cu o importanță istorică și spirituală imensă pentru cele trei...

Te-ai săturat de tradiționalul miel canin de Paște și îți place vânatul? Stufatul din canis lupus cu coadă stufoasă e rețeta pentru tine!

Faptul că Paștele a picat atât de aproape de 1 Mai Muncitoresc anul acesta a creat o adevărată criză de miel canin pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă