21.7 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăSpecialFiltrul Blaga si lectia bulibasei

Filtrul Blaga si lectia bulibasei

Oficialii europeni care lucreaza de zor la Raportul de Tara n-or sa se intereseze nici de schimbarea presedintilor Parlamentului, nici de noua cale Roman-Iliescu, de avertismentele la premier sau de schimbul de replici presedinte-premier, de retractari si pertractari cu sau fara „note informative” (unele facute dupa ureche) etc. Toate acestea nu sunt asa de importante fata de problema pasapoartelor si, prin extensie, securizarea frontierelor de care depinde integrarea in UE.
Pe vremuri circula o istorioara cu un bulibasa care solicitase aprobarea autoritatilor comuniste romanesti de a participa la un congres mondial tiganesc. Intr-un tarziu a fost chemat la Pasapoarte: s-a aprobat plecarea. Bulibasa: „Multumesc, manca-ti-as, dar m-am si intors”.
Povestea, amuzanta, incepuse sa se repete in sens invers cu romanii care doreau sa se intoarca in tara (chiar pe furis) si un timp s-au baricadat prin Europa din cauza isteriei pasapoartelor.
Drept este ca cele doua milioane de romani care muncesc in strainatate aduc bani in tara, spre deosebire de mafia securisto-comunista care scoate averi imense. In strainatate se fac bani din sudoare. Nu poti da tunuri. Acestea sunt posibile acasa.
Si aici trebuie sa facem o distinctie intre doua milioane de lucratori care fac cele mai neatragatoare munci ale Europei si cei 4.500 de insi carora li s-a confiscat pasaportul pentru ca si-au zis ca n-o sa se intample nimic daca depasesc 3 luni (oricine stie de acest termen). Si intre categoriile de „uituci” sau intarziati se pot face deosebiri. Adica intre cei uitati in munca, mai curand – si inca munca pe branci – si cei care trag cu cablul casa de bani a postei ori care fac trafic de fiinte vii si organizeaza retelele de cersetori (fapta penala). Acestora din urma trebuie sa li se retina pasapoartele la Vama pentru ca aduc atingere imaginii Romaniei. Masurile drastice trebuie sa se indrepte impotriva acestora. Culmea este ca acestia nu s-au inghesuit la Nadlac pentru ca bantuie, bine mer·i, prin Europa. Iar infractorii oricum se descurca mai bine la granita decat pribegii capsunari. Infractorii vor arata totdeauna la Vama ca poseda o suta de euro pe zi si au rezervate camere la hotel. Acestia ingroasa traficul transfrontalier.
1,7% pasapoarte cu hibe nu reprezinta mult din numarul total de 270.000 de cetateni romani care au revenit in tara in aceasta perioada. Dar, asa este la noi, din orice facem un cosmar, vorbim de crize. De asta data, la granite. Cosmarul ar fi ca din cauza celor care ii irita pe europeni cu faradelegi sa ne trezim cu clauza de salvgardare sau, mai rau, cu reintroducerea vizelor.
Intelegem foarte bine si dreptul la libera circulatie, dar numai daca punem ordine la frontiere vom beneficia de acest drept. Nu este nici o ingradire. Cei 4.500 sau cati or fi trebuie sa justifice intarzierea.
In tarasenia cu pasapoartele a sarit si PSD sa acuze Puterea. Desi nu contesta necesitatea masurii, se leaga de faptul ca romanii n-au fost avertizati din timp. Cum?
Balbaielile Puterii ar putea avea si ele consecinte negative. Cu sau fara retinerea pasapoartelor, Blaga trebuie sa fie ferm intru respectarea legii. N-ar trebui sa fie sensibil la „traumele” si razmerita celor care n-au respectat normele de la granita si nici de indignarea generala. Nu-i vorba de nici o mineriada a pasapoartelor. Filtrul Blaga, curatat, este trebuincios la granite. Pentru binele Romaniei. Cum trebuinciosi sunt si romanii care, cat de cat, pot sa le spuna celor de acasa „sa traiti bine” (cu ce va mai tri-mitem noi lunar).

Cele mai citite

Rata de ocupare în Uniunea Europeană a crescut ușor în al doilea trimestru din 2024

În al doilea trimestru al anului 2024, rata de ocupare a persoanelor cu vârsta între 20 și 64 de ani în Uniunea Europeană a...

Ovidiu Hațegan a luat decizia! Ce se întâmplă cu arbitrul român

Ovidiu Hațegan, unul dintre cei mai cunoscuți arbitri români, a decis să pună capăt carierei sale de arbitru central, la vârsta de 44 de...

Piața RCA a crescut cu 3% în primele șase luni din 2024, însă liderii înregistrează încetiniri

Piața RCA a continuat să crească ușor în prima jumătate a anului 2024, înregistrând un avans de 3% în volumul de prime brute subscrise,...
Ultima oră
Pe aceeași temă