11.1 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialFiltre sanitare in aeroporturi, vami si pe sosele

Filtre sanitare in aeroporturi, vami si pe sosele

In urma evolutiei situatiei imbolnavirilor de gripa aviara la om din Turcia, autoritatile din Romania au semnat joi seara un protocol de colaborare pentru protejarea sanatatii populatiei. Potrivit documentului, Ministerul Sanatatii va coordona tot ce inseamna activitatea autoritatilor implicate in instituirea masurilor de prevenire si control al gripei aviare la om si va asigura personalul de specialitate in asistenta medicala si curativa.

– Ministerul Sanatatii va asigura prin directiile de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti, precum si prin unitatile sanitare din subordine supravegherea epidemiologica si clinica a persoanelor din focarele de gripa aviara, a personalului de interventie in aceste focare, precum si a personalului medical din unitatile sanitare unde se acorda asistenta medicala cazurilor suspecte, posibile, probabile si confirmate, cat si a contactilor. Va asigura, in unitatile desemnate, tratamentul necesar tuturor cazurilor suspecte, posibile confirmate de gripa aviara si va asigura transportul acestora.
– Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului va participa la instituirea punctelor de dezinfectie pe drumurile europene si nationale si va asigura amplasarea dezinfectoarelor rutiere in ambele sensuri de circulatie la intrarea si iesirea din porturi si aeroporturi, va asigura dezinfectia pe fluxul de pasageri si aeroporturi, realizarea filtrului sanitar la intrarea si iesirea din aeroporturi, porturi, gari.
– Ministerul Administratiei si Internelor va colabora cu Ministerul Sanatatii si Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor in punctele de trecere a frontierei; va sprijini autoritatile la desfasurarea activitatilor specifice pentru identificarea transporturilor de animale si produse de origine animala posibil contaminate cu virusul gripei aviare; fortele MAI utilizate in focare sunt imunizate in situatii de urgenta.
– Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor va asigura substantele dezinfectante, precum si echipamentul de protectie pentru personalul de interventie in focare; va asigura sacrificarea animalelor suspecte, eliminarea cadavrelor si a carcaselor in focarele de gripa aviara, precum si distrugerea materialului contaminat.
– Personalul Autoritatii Nationale a Vamilor va verifica impreuna cu ANSVA respectarea masurilor impuse privind introducerea in tara a produselor si subproduselor de origine animala, precum si a animalelor de companie vii.
Ministrul Sanatatii a cerut celor care parasesc tara sa renunte sa calatoreasca in Turcia, iar cei care trebuie sa o faca sunt sfatuiti sa se informeze, sa-si ia toate masurile de precautie. “Nu am decis limitarea accesului strainilor in tara”, a declarat ministrul Sanatatii. Persoanele care vin din zonele cu risc vor fi declarate, vor completa niste formulare si vor primi toate informatiile necesare.

100.000 de doze de vaccin

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat ieri ca, in prezent, in Romania, nu s-a inregistrat nici un caz de gripa aviara la om si nici un caz de gripa sezoniera. “Pana in acest moment nu s-a raportat nici un fel de trasmitere interumana si de aceea, la nivel mondial, se mentine faza a treia de alerta”, a declarat prof. dr. Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infectioase “Matei Bals”. Specialistii au modificat codul de actiune pe plan local. Printre masurile de preventie a gripei aviare se numara: identificarea focarelor la pasari bolnave, monitorizarea celor trei coridoare de zbor (Olt, Siret, Prut, Dunare), monitorizarea zonelor cu luciu de apa din jurul Bucurestiului. Institutul de Boli Infectioase “Matei Bals” este pregatit sa primeasca orice caz suspect de gripa aviara si, de asemenea, institutele clinice de boli infectioase din Constanta, Craiova, Timisoara, Cluj, Targu-Mures, Brasov, Iasi sunt pregatite sa actioneze in orice moment. Ministerul Sanatatii discuta cu o firma din Franta pentru a achizitiona 100.000 doze de vaccin impotriva gripei aviare umane, care se vor administra in primul rand personalului medical si acelora care au participat la masurile de preventie.

Baza Kogalniceanu, dotata cu covoare dezinfectante

Conducerea aeroportului international Mihail Kogalniceanu a reluat incepand de ieri masurile de protectie impotriva prevenirii gripei aviare. Pe aeroportul Mihail Kogalniceanu au fost reluate toate tipurile de masuri care au fost in vigoare acum cateva luni, cand zona era in carantina. Ca o prima etapa, s-au instalat covoare dezinfectante la intrarea in aerogara si in zona de imbarcare. Directorul general al institutiei, Corneliu Balan, spune ca se va achizitiona si un dispozitiv special de stropit, folosit pentru dezinfectarea rotilor masinilor si avioanelor. Din fericire, pericolul gripei aviare nu este iminent in judetul Constanta. Directorul aeroportului de la Kogalniceanu spune ca aici nu vor sosi curse din zonele in care se inregistreaza cazuri de gripa aviara transmisa la om, in speta din Turcia sau din Asia. Majoritatea avioanelor care aterizeaza la Kogalniceanu decoleaza din interiorul Romaniei, fiind asteptate si curse din vestul Europei, in special din Ungaria.

Masuri severe la Tulcea

Desi pericolul gripei aviare s-a diminuat in nordul Dobrogei, autoritatile continua sa aplice unele masuri specifice. In porturile Tulcea si Sulina au fost inasprite masurile de dezinfectie. Este vorba de lazi in care au fost introduse substante dezinfectante in care sunt obligati toti pasagerii sa calce inainte de a urca pe vapor sau cand coboara in porturi. Aceleasi masuri de dezinfectie au fost impuse la toate pontoanele de acostare a navelor de pasageri din localitatile din Delta. La intrarea in scolile din judetul Tulcea au fost amplasate covorase pentru dezinfectarea incaltamintei elevilor. Masuri speciale au fost luate in porturile Sulina si Tulcea in privinta monitorizarii marinarilor. Cu toate ca focarele de gripa aviara au fost declarate inchise in toate cele sase localitati tulcene, medicii din aceste localitati continua sa monitorizeze starea de sanatate a localnicilor. Orice caz de imbolnavire este tratat cu maxima atentie pentru a fi depistat rapid un eventual caz. La sectia de boli contagioase a Spitalului Judetean de Urgenta Tulcea a fost amenajat, de asemenea, un salon special pentru o astfel de eventualitate.

Virusul H5N1 a suferit o mutatie care usureaza transmiterea de la pasari la om

Organizatia Mondiala a Sanatatii a confirmat ieri ca una din cele trei persoane care au murit in Turcia din cauza gripei aviare a contactat virusul H5N1 intr-o forma modificata. Aceasta mutatie, care permite o mai usoara transmitere de la pasari la om, a mai fost depistata in Hong Kong in 2003 si in Vietnam, anul trecut. In Turcia, 18 persoane, din care 16 copii, au fost contaminate pana in prezent.
Cercetarile, realizate la laboratorul britanic din Mill Hill, au confirmat, de asemenea, ca formele virusului depistate in Turcia raspund la tratamentul cu doua substante antivirale, dintre care unul – oseltamivir – reprezinta substanta activa a medicamentului Tamiflu. Forma mutanta a virusului H5N1 depistata in Turcia nu permite transmiterea gripei de la om la om, dar specialistii britanici se tem ca virusul gripei aviare ar putea suferi mutatii noi, care sa il faca mult mai agresiv decat in prezent.

Control la frontiere

La toate punctele de trecere a frontierei din judetul Constanta, respectiv Vama Veche, Ostrov, Negru Voda si Portul Constanta, au fost organizate filtre de control si de inspectie a importurilor facute in special din Turcia. Astfel, nimeni nu intra in tara fara a fi controlat de echipele DSV. Inspectorii urmaresc in special persoanele care au avut probleme de sanatate pe perioada sederii in Turcia. De aceste controale stricte nu au scapat nici marinarii care vin din Tucia, nici navele si containerele. Purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Constanta, comisarul-sef Adrian Burcea, a declarat ca impreuna cu vamesii politistii de frontiera verifica si decontamineaza fiecare container care ajunge in Portul Constanta.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă