12.9 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialFiltre de apă pentru comunităţile sărace

Filtre de apă pentru comunităţile sărace

Un grup de tineri cercetători a dezvoltat un sistem de fil­tre, bazate pe fizică pură, fără soluții chi­mi­ce sau osmoză inversă, care poate asigura accesul comunităților sărace la apă potabilă.

Cercetătorii vor apela la crowdfounding pentru a face rost de banii necesari pentru fabricarea în serie de acestor filtre, care vor fi donate unor fundații preocupate de protecția mediului. Fiecare filtru poate deservi grupuri cuprinse între 500 și 1.000 de persoane.

Accesul la apă potabilă repre­zintă o mare problemă pentru multe dintre comunitățile rurale din România. Un exemplu în acest sens este satul Iabalcea din judeţul Caraş-Severin, în care oamenii nu au acces la apă de fântână sau de izvor, ci folosesc apa de ploaie strânsă în nişte puţuri de calcar. În alte comunităţi, apa freatică este poluată, fie de dejecţii provenite din ferme de animale, fie de substanţe provenite în urma unor activiăţi industriale. În multe sate, apa fântânilor și izvoarelor este improprie consumului, deoarece este poluată.

“Apa este principala sursă de viaţă, iar astăzi în lume peste 750 de milioane de oameni nu au acces la apă potabilă şi alte 1,6 milioane de oameni duc lipsă totală de apă. Şi nici măcar nu am vorbit despre îmbunătăţirea condiţiilor sanitare, care afec­tează 2,5 miliarde de oameni din întreaga lume. Apa este un bun comun al omenirii şi este nepreţuită”, a explicat Khaled Al Mezayen, reprezentantul companiei Khar&Partners.

Aceasta a realizat cercetarea în urma căreia au fost create filtre pentru apă care trebuiau să servească initial alimentarea cu apă a unei ferme hidroponice din localitatea Cristian, jude­ţul Sibiu. Însă, în timp ce perfecționau sistemul, cerce­tătorii și-au dat seama că filtrele pot avea o utilizare mult mai largă, spune managerul proiectului, Khaled al Mezayen.

”Nu folosim soluții chimice, nu folosim ultraviolete și nici osmoză inversă. Totul este fizică pură. Sunt mai multe filtre, care au o capacitate de filtrare de la 100 de microni la 10 nanometri”, a spus Khaled al Mezayen. El a precizat că aceste filtre trebuie utilizate doar pentru apă dulce, deci nu pot servi la desalinizarea apei de mare.

Crowdfunding pentru ­comunităţile defavorizate

Cercetătorii vor să strângă bani pentru a fabrica pe scară largă aceste filtre. Intenția lor este aceea de a dona filtrele comunităților sărace, mai spune Khaled al Mezayen.

Munca cercetătorilor ardeleni a fost finanțată cu fonduri private. Compania care a finan­țat acest proiect, Khar&Partners, plănuiește să vândă filtrele de apă în afara României, dar și în țară, unor dezvoltatori imobi­liari, pentru a-și recupera in­ves­tiția făcută.

Cele mai citite

Cursa pentru București. Gabriela Firea: „Am încredere în şansele mele, pentru că Bucureştiul arată mult mai rău decât acum patru ani”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că are încredere în şansele sale la alegeri, deoarece, după propriile spuse, Bucureştiul arată „mult...

Conducerile școlilor, umplute de activiști de partid, din timp pentru alegeri

Cred că în acest moment a devenit clar pentru toată lumea că Ligia Deca nu este un ministru al Educației, deși ocupă această funcție,...

Soluții pentru protecția împotriva exploziilor de praf

În peisajul comercial de astăzi, asigurarea siguranței și securității este vitală, în special în ceea ce privește reducerea riscurilor asociate cu exploziile de praf....
Ultima oră
Pe aceeași temă