28.7 C
București
vineri, 26 iulie 2024
AcasăSpecialFilozoful Friedrich Nietzsche, celebrat de Google printr-un Doodle inedit

Filozoful Friedrich Nietzsche, celebrat de Google printr-un Doodle inedit

Friedrich Wilhelm Nietzsche este cel mai important filozof a secolului al XIX-lea. La 15 octombrie 2013 se împlinesc 169 de ani de la naşterea sa.

Motorul de căutare Google sărbătoreşte cu un Doodle interesant. Al doilea ”O” din cuvântul GOOGLE este înlocuit cu o caricatură-portret a filozofului, care lasă să se vadă creierul strălucitor asemnea unui diamant. De asemenea, primele două litere ale numelui motorului de căutare sunt trasate cu alb, iar ultimele trei, cu negru.

CITEŞTE ŞI: GOOGLE împlineşte 15 ani şi sărbătoreşte cu un Doodle INEDIT

Încă din tinereţe, este confruntat cu problema credinţei în Dumnezeu şi înclină mai degrabă spre ateism, fapt ce se va reflecta mai târziu în gândirea sa filozofică.

Filosofia lui Nietzsche a avut o influenţă importantă asupra culturii secolului al XX-lea şi a unor reprezentanţi ai ei ca Emil Cioran, Thomas Mann, Hermann Hesse, Sigmund Freud, Martin Heidegger, André Gide.

La vârsta de numai 24 de ani, cu toate că nu îşi finalizase încă doctoratul, Friedrich Nietzsche devine profesor la Universitatea din Leipzig.

CITEŞTE ŞI: GALERIE FOTO: Cele mai INTERESANTE Doodle-uri pentru aniversările GOOGLE

Friedrich Nietzsche a criticat cu vehemenţă aspectele culturii moderne, ale filozofiei oficiale universitare, negând ideile de civilizaţie şi acelea ale democraţie. Devenit celebru prin cuvintele “Dumnezeu este mort”.

De altfel, Opera lui Nietzsche a fost revendicată de nazismul german şi de fascismul italian, interpretându-se în mod barbar ideea de „voinţă de putere” în sprijinul doctrinei totalitare.

Nietzsche s-a născut la 15 octombrie 1844 în Röcken, Germania, într-o familie protestantă, tatăl său fiind pastor. A murit la 25 august 1900 în Weimar, Germania, la vârsta de 55 de ani. A studiat teologia şi filologia clasică la Universitatea din Bonn, apoi, a studiat filologie la Universitatea din Leipzig .

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă