14.3 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecial„Filieră" portugheză la Satu Mare

„Filieră” portugheză la Satu Mare

Numărul pachetelor trimise din şi în Portugalia de la Satu Mare a crescut.

În timp ce multe firme care se ocupă de transport internaţional pentru persoane au fost nevoite să se orienteze spre alte pieţe, precum transportul judeţean de călători, mai mulţi sătmăreni se ocupă de o afacere profitabilă pe timp de criză. Este vorba despre transportul bagajelor în şi dinspre Portugalia.

Cu toate că nu este vorba despre firme autorizate, preţurile mici, transportul mai rapid şi livrarea la domiciliu au făcut ca sătmărenii să prefere acest mijloc de a primi sau trimite pachete celor emigraţi în Peninsula Iberică.

Microbuzele pornesc săptămânal spre Portugalia. În fiecare joi dimineaţa, în par-ca-rea din  faţa Pieţei nr. 1 din Satu Mare pot fi văzute persoane încărcate cu bagaje ce aşteaptă să fie încărcate în microbuze. Sătmărenii trimit spre Portugalia în special produse alimentare. Gheorghe Popa, unul dintre cei care fac curse regulate Satu Mare – Portugalia, spu-ne că a dus, de-a lungul timpului, de toate: slănină, cârnaţi, şuncă, dar şi mălai, brânză de burduf, murături, condimente şi altele. Uneori, printre bagaje se mai strecoară şi câte un fla-con de pălincă sau de vin. Tariful de transport este de 1 euro/kg. În general, plăteşte destinatarul.

 

Pachete consistente

Ajuns în Portugalia, microbuzul se umple cu alte bagaje. Sătmărenii emigraţi trimit în ţară orice.„Aduc de toate. Indiferent cât ar fi de săraci, românii de dincolo trimit în ţară tot ce consideră că este nevoie într-o gospodărie. Am adus până şi cauciucuri de maşini, găleţi cu vopsea lavabilă, saltele, covoare, chiar şi faianţă şi gresie. Mulţi nu le cumpără, le găsesc la gunoi sau le primesc de la patronii unde lucrează, aşa că le convine să plătească doar transportul lor în ţară”, spune unul dintre şoferii de microbuz.  

Curse mai dese de Paşte

Afacerile înfloresc în preajma sărbătorilor, când cei care au posibilitatea se întorc acasă. Atunci, locul bagajelor este luat de persoane, iar în urma microbuzului este ataşată câte o remorcă. Pentru a ajunge acasă, sătmărenii plătesc 100 euro de persoană. La întoarcere, călătoria e mai scumpă cu 20-40 euro. Ca să mai reducă din costuri, majoritatea preferă să se întoarcă cu aceeaşi maşină.

Cele mai citite

Mulțumesc-ul de pe panou zboară (NIc)ușor către coaliție

Ilustrație: Marian Avramescu Într-un final a devenit limpede pentru toți bucureștenii cui mulțumește primarul general al Capitalei, pe numeroasele panouri electorale de pe străzi. Mulțumirile...
Ultima oră
Pe aceeași temă